26 Септември 2020събота18:37 ч.

Да вярваме ли

/ брой: 20

автор:Евгени Гаврилов

visibility 781

След като пуснаха духа от бутилката, властниците започнаха за пореден път да се оправдават. Финансовият министър Владислав Горанов и шефът на БНБ Димитър Радев единогласно обявиха, че фиксираният курс на лева към еврото няма да бъде размразяван. Към двамата се присъедини и Той, като заяви че "няма да има вдигане на цените." Паническите им уверения дойдоха след появилата се през задния вход на парламента промяна в Закона за БНБ, която предизвика опасения, че България може да влезе в чакалнята на еврозоната с по-различен курс лев-евро от сегашния и това да доведе до обезценяване на спестяванията на хората. В края на миналата седмица в преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон се пръкна поправка в Закона за БНБ, внесена от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова. Обзети от паника, управляващите вече заговориха за нейното оттегляне. Да вярваме ли? Трудно ще ни накарат, защото колкото пъти заговорят по темата, толкова пъти излъчват различни послания.

Миналата година например управителят на БНБ ни убеждаваше, че единната валута ще дойде с инфлация, но тя ще бъде здравословна. Не е ясно какво се влага в подобно понятие, но едва ли има някъде по света здравословно обедняване, чийто синоним е именно инфлацията. Вероятно властниците искат да гледаме на нея като на вид "лекарство", защото, както е известно, и отровата в малки количества може да лекува. Проблемът е, че за годините на т.нар. преход хората поеха прекалено големи дози от това  "лекарство". Първите бяха през 1991 г., когато бяха освободени цените на всички стоки и инфлацията надмина 350%. Нещо подобно се случи и през зимата на 1997 г., когато цените в магазините се меняха през час. Сега тайно се опитаха да ни подготвят, че трябва спокойно да очакваме новата порция "здравословна" инфлация. Номерът обаче не мина. Затова не трябва да се чудим защо в България само 19 на сто от хората одобряват еврото, а 50 на сто са против него. 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ