23 Октомври 2020петък09:20 ч.

Няколко думи

Чиста проба война

/ брой: 239

автор:Валентин Георгиев

visibility 1332

Вашингтон отвори война на още един фронт. От днес Световната търговска организация (СТО) е напълно блокирана и в невъзможност да осъществява основните си функции на арбитър в международните търговски спорове. Съдиите в апелативния й орган са с изтекъл мандат, а нови няма как да бъдат назначени, защото САЩ не позволяват. Причината - неуспешният им опит да прокарат едностранно решения за реформи, обслужващи собствените им интереси в ущърб на други държави, които смятат за свои конкуренти. И тъй като има и такива, които не са съгласни да играят по свирката на Америка, "решението" идва от позицията на силата. 

Случаят със СТО не е единствен. Американската политика отдавна "правораздава" с демонстрация на мускули, ако нещо не й изнася. И дори не го крие. Не признава международни правила и закони, камо ли да уважава и зачита интересите на останалите държави. А това си е чиста проба водене на война с други средства. Какво например означава да оспорваш и да се налагаш над суверенни страни като Русия, Китай или Турция в абсолютното им право да търгуват каквото и с когото искат и както намерят за добре?

Налагането на санкции за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток" или за закупуването на руските системи С-400 от Анкара, или въвеждането на мита на китайските и френските стоки нямат нищо общо с конкуренцията и свободната пазарна икономика. Затриха "Южен поток", от който щяхме да печелим стотици милиони, натискат ни с техния втечнен газ, за който ще плащаме милиони. И ни баламосват, че това било "свободен избор" на диверсификация. И направо ни извиха ръцете да дадем милиарди за изтребителите им. Диктатът и злоупотребата с позиции и власт в случая вършат работа спрямо по-малки и слаби държави като нашата, където има клакьорски правителства. При по-големите обаче е по-трудно и дори невъзможно. Русия например може да има по-нисък брутен продукт, но не е задлъжняла в немислими размери като САЩ. Не живее на ничий гръб, по-скоро е обратното. САЩ и Западът се опитаха да я разграбят, но Путин ги спря. Затова и стана много "лош". Защото се осмели да спре грабежа. И последва нападението... 

COVID-19: Близо 1800 заразени са в болница

автор:Дума

visibility 57

Набират лекари за болниците с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 215

/ брой: 202

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 201

Испания и Франция с по над милион заразени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 202

Издирват похитител със заложници в Грузия

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 202

Франция обвини 7 души за убийството на учителя

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 202

Кратки новини

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 202

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 340

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 185

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ