17 Февруари 2019неделя10:23 ч.

ЧЕЗ вече преговаря с конкурентите на Върбакова

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 373

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ вече води преговори с индийската "Индия пауър" (India Power) за активите си в България, съобщава изданието "Лидове новини". Индийската компания бе класирана на второ място в търга за активите след "Инерком" на Гинка Върбакова. Документация от Надзорния съвет на ЧЕЗ показва, че "Индия пауър" е предложила 355 млн. евро за дружествата у нас. За сравнение "Инерком" е предложила 342,4 млн. евро. Разликата е, че индийците са готови да изплатят сумата през следващите пет години, докато компанията на Върбакова - веднага. Сега обаче "Индия пауър" е коригирала офертата си заради неразбориите в България. 

"Индия пауър" все още не е предложила цена за закупуването на българските активи на ЧЕЗ, въпреки че води преговори от декември. Това пък заяви пред БНР говорителката на чешката компания Алис Хоракова. След като през ноември "Инерком" не успя да плати за активите на дружеството, започнаха преговори и с втория класиран кандидат - "Индия пауър". "Ние все още не сме получили обвързваща оферта от "Индия пауър", така че не знаем какво ще предложат", заяви Хоракова.

Чешката компания ЧЕЗ е отпуснала заем за близо 31 млн. евро на дъщерното си дружество в България. Това става ясно от тримесечния отчет на "ЧЕЗ - Разпределение" за периода октомври-декември 2018 г. Заемът може да се усвои при поискване, а лихвата е свързана с индекса ЮРИБОР и първоначална надбавка от 0,82%. Пред БНР главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков съобщи, че заемът е отпуснат, защото никой не е очаквал преговорите да продължат толкова дълго. Първоначално не са предполагали, че по това време все още ще бъдат част от ЧЕЗ. След като заемът е от централата на ЧЕЗ, би трябвало парите да се върнат обратно в централата. 

Решението за започване на преговори с "Индия пауър" идва, след като "Инерком" не е успяла да плати навреме парите по сделката поради регулаторни пречки. 

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32