25 Август 2019неделя02:08 ч.

ЧЕЗ вече преговаря с конкурентите на Върбакова

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 923

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ вече води преговори с индийската "Индия пауър" (India Power) за активите си в България, съобщава изданието "Лидове новини". Индийската компания бе класирана на второ място в търга за активите след "Инерком" на Гинка Върбакова. Документация от Надзорния съвет на ЧЕЗ показва, че "Индия пауър" е предложила 355 млн. евро за дружествата у нас. За сравнение "Инерком" е предложила 342,4 млн. евро. Разликата е, че индийците са готови да изплатят сумата през следващите пет години, докато компанията на Върбакова - веднага. Сега обаче "Индия пауър" е коригирала офертата си заради неразбориите в България. 

"Индия пауър" все още не е предложила цена за закупуването на българските активи на ЧЕЗ, въпреки че води преговори от декември. Това пък заяви пред БНР говорителката на чешката компания Алис Хоракова. След като през ноември "Инерком" не успя да плати за активите на дружеството, започнаха преговори и с втория класиран кандидат - "Индия пауър". "Ние все още не сме получили обвързваща оферта от "Индия пауър", така че не знаем какво ще предложат", заяви Хоракова.

Чешката компания ЧЕЗ е отпуснала заем за близо 31 млн. евро на дъщерното си дружество в България. Това става ясно от тримесечния отчет на "ЧЕЗ - Разпределение" за периода октомври-декември 2018 г. Заемът може да се усвои при поискване, а лихвата е свързана с индекса ЮРИБОР и първоначална надбавка от 0,82%. Пред БНР главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков съобщи, че заемът е отпуснат, защото никой не е очаквал преговорите да продължат толкова дълго. Първоначално не са предполагали, че по това време все още ще бъдат част от ЧЕЗ. След като заемът е от централата на ЧЕЗ, би трябвало парите да се върнат обратно в централата. 

Решението за започване на преговори с "Индия пауър" идва, след като "Инерком" не е успяла да плати навреме парите по сделката поради регулаторни пречки. 

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ