12 Декември 2018сряда22:51 ч.

Честито!

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 312

В последните няколко години от банковия сектор не спряха да ни обясняват как лихвите по кредитите все повече намаляват. Как са на исторически ниски нива и колко е изгодно да имаме борчове. Особено това важи за ипотечните кредити, които са дългосрочни и хората връщат парите с десетилетия. Дали обаче са толкова ниски наистина лихвите, колкото са например в западноевропейските страни, е съвсем друг въпрос. Добрите новини обаче вече са в миналото. Гответе се за поскъпване.

Двама големи експерти вчера прогнозираха, че лихвите по кредитите ще се вдигат. На банките - честито! Дето се вика топ банкерите им развързаха ръцете. Единият се обосновава с международното положение и казва, че краят на ниските лихви се вижда и то не само в България, но навсякъде. Другият, в опит да смекчи нещата, ги представя от "положителната" им страна - повишението едва ли щяло да е драматично. За такива бедняци като нас всяка стотна отгоре върху лихвата е драматична.

За сметка на това обаче доходността на депозитите най-накрая щяла да започне да се повишава. В последните години те стигнаха такива нива, че за огромната част от хората, които бяха успели да скътат 1-2 хил. лв., ниските лихвите барабар с таксите носеха отрицателна доходност.

Заради това интересен е въпросът защо при толкова ниски през последните години лихви по кредити и депозити, банковият сектор има невиждана за последните години чиста печалба в края на октомври, която е с 38% по-голяма от миналогодишната. И се очаква до края на годината тя да се увеличи. Единият от топ банкерите обосновава огромната печалба на банките с това, че икономиката ни расте вече няколко години с между 3% и 4%. 

Да се смеем ли, да плачем ли? А докато ние треперим за поскъпването, банките вече пресмятат и се готвят за още по-големи печалби.

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242