19 Април 2019петък13:24 ч.

Честито!

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 817

В последните няколко години от банковия сектор не спряха да ни обясняват как лихвите по кредитите все повече намаляват. Как са на исторически ниски нива и колко е изгодно да имаме борчове. Особено това важи за ипотечните кредити, които са дългосрочни и хората връщат парите с десетилетия. Дали обаче са толкова ниски наистина лихвите, колкото са например в западноевропейските страни, е съвсем друг въпрос. Добрите новини обаче вече са в миналото. Гответе се за поскъпване.

Двама големи експерти вчера прогнозираха, че лихвите по кредитите ще се вдигат. На банките - честито! Дето се вика топ банкерите им развързаха ръцете. Единият се обосновава с международното положение и казва, че краят на ниските лихви се вижда и то не само в България, но навсякъде. Другият, в опит да смекчи нещата, ги представя от "положителната" им страна - повишението едва ли щяло да е драматично. За такива бедняци като нас всяка стотна отгоре върху лихвата е драматична.

За сметка на това обаче доходността на депозитите най-накрая щяла да започне да се повишава. В последните години те стигнаха такива нива, че за огромната част от хората, които бяха успели да скътат 1-2 хил. лв., ниските лихвите барабар с таксите носеха отрицателна доходност.

Заради това интересен е въпросът защо при толкова ниски през последните години лихви по кредити и депозити, банковият сектор има невиждана за последните години чиста печалба в края на октомври, която е с 38% по-голяма от миналогодишната. И се очаква до края на годината тя да се увеличи. Единият от топ банкерите обосновава огромната печалба на банките с това, че икономиката ни расте вече няколко години с между 3% и 4%. 

Да се смеем ли, да плачем ли? А докато ние треперим за поскъпването, банките вече пресмятат и се готвят за още по-големи печалби.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 76

Румънският министър на правосъдието подаде оставка

автор:Дума

visibility 199

САЩ наложи санкции срещу Куба, Никарагуа и Венецуела

автор:Дума

visibility 238

Европарламентът засилва Фронтекс

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 727

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 421

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ