20 Февруари 2019сряда02:59 ч.

Честито!

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 638

В последните няколко години от банковия сектор не спряха да ни обясняват как лихвите по кредитите все повече намаляват. Как са на исторически ниски нива и колко е изгодно да имаме борчове. Особено това важи за ипотечните кредити, които са дългосрочни и хората връщат парите с десетилетия. Дали обаче са толкова ниски наистина лихвите, колкото са например в западноевропейските страни, е съвсем друг въпрос. Добрите новини обаче вече са в миналото. Гответе се за поскъпване.

Двама големи експерти вчера прогнозираха, че лихвите по кредитите ще се вдигат. На банките - честито! Дето се вика топ банкерите им развързаха ръцете. Единият се обосновава с международното положение и казва, че краят на ниските лихви се вижда и то не само в България, но навсякъде. Другият, в опит да смекчи нещата, ги представя от "положителната" им страна - повишението едва ли щяло да е драматично. За такива бедняци като нас всяка стотна отгоре върху лихвата е драматична.

За сметка на това обаче доходността на депозитите най-накрая щяла да започне да се повишава. В последните години те стигнаха такива нива, че за огромната част от хората, които бяха успели да скътат 1-2 хил. лв., ниските лихвите барабар с таксите носеха отрицателна доходност.

Заради това интересен е въпросът защо при толкова ниски през последните години лихви по кредити и депозити, банковият сектор има невиждана за последните години чиста печалба в края на октомври, която е с 38% по-голяма от миналогодишната. И се очаква до края на годината тя да се увеличи. Единият от топ банкерите обосновава огромната печалба на банките с това, че икономиката ни расте вече няколко години с между 3% и 4%. 

Да се смеем ли, да плачем ли? А докато ние треперим за поскъпването, банките вече пресмятат и се готвят за още по-големи печалби.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35