23 Септември 2019понеделник08:22 ч.

От редактора

Чалга родители и ученици

/ брой: 56

автор:Боян Бойчев

visibility 481

Поредният скандал в училище разбуни духовете. Ученички играят кючек в час, а учителка им ръкопляска. Новината има за цел отново да покаже колко зле е образователната система, докъде са паднали учителите. Родителите били възмутени, че дисциплината не била на ниво и заплашвали, че ще преместят учениците си. И, разбира се, веднага следват проверки. Наказание за учителката.

Отново учителят е виновен. През последните години той е подложен на безпрецедентен натиск и унижение. Това е истината. Знаят я само самите учители, които всекидневно се изправят пред учениците и се опитват да им предадат знанията си, да възпитават в ценности и добродетели. Въпреки обществото, в което знанието не се цени, ценности и добродетели няма, обърнати са с обратен знак, а основната цел са парите. Общество, в което положителният герой на времето е отрицателният тип.  

Знаят учителите, но мълчат, за да не им изстине мястото. Защото уважението и респектът към учителя вече ги няма. Над всичко, на пиедестал, е поставен ученикът. И неговите родители се борят със зъби и нокти той да остане там, обгрижван, глезен.

Нищо, че много често този пиедестал е чинът, на който се е покачил и върти снага в чалга ритми. 

Сигурно над 80 процента от днешните ученици слушат чалга. Нормално, вече 30 години живеем в чалготека.  

Нямало дисциплина. Ами как да има, когато учениците не са мотивирани да ходят на училище, защото и без образование могат да се изкарат добри пари. Как да има, когато им се внушава, че те имат само права и никакви задължения. Как да има, когато бюджетът на училището зависи от броя ученици, затова никой и не иска да наказва сериозно никого за провинения. А и ако бъде изключен един ученик, системата е такава, че ти връщат подобен калпазанин. Почти всичко в новия закон за образованието защитава не учителя, а ученика. С пръст не можеш да го пипнеш. 

Имаше една карикатура. Училището преди 30 години: детето получило двойка, родителите му се карат, че дори и някой шамар може да изяде. И училището днес: детето получило двойка, родителите се карат на учителя, току-виж и някой шамар изял. 

Това е истината. 

Слушали ли сте разговори между родители. Кой учител какво казал, кой учител какво направил. Коментират работата му, начина на преподаване, сякаш не той, а те имат диплома за преподавател. И пускат оплаквания до съответните РУО за какво ли не. 

Какво му остава на учителя, освен да ръкопляска. Така и така ще е виновен, поне да се позабавлява малко. 

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ