28 Март 2023вторник22:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Чакат истински срив в еврозоната

/ брой: 66

автор:Дума

visibility 44

Бурно развиващият се доскоро регион на Централна и Източна Европа все още не може да дръпне. Виенският институт за международни икономически сравнения отново понижи значително прогнозата си за региона. "Все някога ще се стигне до възстановяване, но дотогава може да мине доста време", смята директорът на института Михаел Ландесман. През ноември специалистите прогнозираха за т.г. стопански растеж от 2,4% в десетте източноевропейски страни членки на ЕС; в предходната юлска прогноза се говореше дори за 3,7 процента. Очакваният сега растеж е едва 1,5 на сто.
Все пак Изтокът защитава традиционната си преднина пред Запада, чийто икономики т.г. няма да регистрират никакъв прираст. Но това не е повод за радост. Крехките източноевропейски икономики се нуждаят от тази преднина, за да скъсят дистанцията спрямо Запада. Процесът обаче куца. Според Ландесман има само три страни с по-малки проблеми - Чехия, Словакия и Полша. Единствено за тях може да се смята, че ще успеят да разкъсат дяволската примка от нисък растеж, високо лихвено бреме и неудържими дългове.
Тези три страни, както и балтийските държави, биха могли да достигнат стопански ръст от 3% в близките години. Останалите "нови" членове на ЕС и страните от Западните Балкани ще достигнат само половината от този ръст. В същото време Турция, Русия, Украйна и Казахстан могат да разчитат на напредък от 5 на сто.
Според експертите най-голям проблем представлява еврозоната, където се очаква "истински срив". А извън нея основните източници на загриженост са два: експортната слабост и високата задлъжнялост на частния сектор. Докато България, Румъния и балтийските страни са увеличили износа си, страните от Западните Балкани и от южното крило на Европейския съюз не могат да се похвалят с успехи в тази сфера.
"Най-проблематични са онези страни, които и в условията на криза не дават признаци за възстановяване по пътя на износа", констатира Михаел Ландесман. Освен Унгария и Словения, в тази група влизат обичайните заподозрени от южната периферия - Гърция, Испания, Португалия и Италия. Латвия, Словения и Унгария пък изнемогват под бремето на високия си външен дълг.

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ