14 Ноември 2018сряда19:35 ч.

Снимка Емилия Костадинова

БСП ще сезира ВАС и президента за концесията на летище София

Когато народът ни гласува доверие, ще отменим сделката, предупреди Нинова

/ брой: 218

автор:Ростислава Иванова

visibility 210

БСП ще сезира Върховния административен съд (ВАС) и ще потърси за съдействие президента Румен Радев във връзка с предстоящата концесията на летище София. Това обяви вчера от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по внесените от левицата промени в Закона за концесиите. Левицата предлага да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Мнозинството в парламента обаче отхвърли законопроекта на БСП.

"Иска ли държавата да има собственост и контрол върху стратегически обекти от българската икономика, инфраструктура и национална сигурност?", попита Нинова. По думите й "модерна Европа отдавна е решила този проблем - в Германия, Франция, Чехия, Австрия, обектите от национална сигурност от ВиК-инфраструктура, жп инфраструктура, са държавна собственост". Тя обвини управляващите в отказ от всички функции на държавата да защити националния интерес с прехвърлянето на обекти от националната сигурност в частни ръце. "Иска ли това правителство отказ от суверенитет, падане на граници и продължаване на глобализацията или обратното - връщане на държавата в стратегическите сектори, пазене на национална идентичност, национален суверенитет и национални граници и държави", попита Нинова. 

При война, национална катастрофа и бедствие държавата трябва да предупреди концесионера, да изчака 6 месеца и след това да му плати обезщетение, затова, че е поискала прекратяването и използване на летището, за да защити националната си територия, националния интерес и народа си, цитира тя условията на концесионния договор. "Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си, след като те са дали права на бъдещия концесионер сам да си определя летищните такси, които може да вдигне 10 пъти? Кой ще ги плаща - пак българският народ и пътуващите през летище София? Как управляващите пазят националния интерес, след като са записали, че, ако България реши да има второ летище, трябва да пита първия концесионер, ако той разреши, а ако не - да му плащаме отново обезщетение, доста по-високо от това, което ще получим", възмути се лидерът на левицата. 

Нинова се обърна към "Обединени патриоти" за подкрепа, припомняйки предизборните им кампании, в които са развили цяла идеология за премахване на концесиите заради "чуждите инвеститори-колонизатори и крадци на българската национална собственост". В сряда обаче патриотите са гласували концесията на летище София със Закона за държавния бюджет, където пише, че правителството отдава аеропорта на концесия, срещу което получава 800 млн. лв.

"Процедурите не са изчерпани. БСП ще търси институционална подкрепа през съда, по законов ред, през президентската институция, за да проведем докрай политиката на национален суверенитет, грижа на държавата за обекти, които са от стратегическо значение за националния интерес, грижа за българските граждани. БСП поема този ангажимент. Когато народът ни даде доверието си да управляваме, ще отменим концесията на летище София, колкото и да струва това", заяви Нинова.

В отговор Сидеров заяви от трибуната, че "Атака" няма да подкрепи концесията на летище София. Депутатите му подкрепиха проекта на БСП.

 

 

 

 

 

ГЕРБ шикалкавят за пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 36

Над 60% е недоверието към кабинета

автор:Дума

visibility 263

Мая Манолова с 6 въпроса за цените на горивата

автор:Дума

visibility 164

Росен Желязков призна за окаяното състояние на БДЖ

автор:Дума

visibility 102

Атакуват пред ЕК сделката за "Сосиете Женерал Експресбанк"

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 221

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 221

Груевски се крие във вилата на Орбан

автор:Дума

visibility 81

САЩ с нови закани към Китай

автор:Дума

visibility 85

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 456

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 348

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 240

/ брой: 221

Има ли трудна работа за вършене, дайте я на авджиите

visibility 44

/ брой: 221