22 Януари 2019вторник04:12 ч.

Снимка Емилия Костадинова

БСП ще сезира ВАС и президента за концесията на летище София

Когато народът ни гласува доверие, ще отменим сделката, предупреди Нинова

/ брой: 218

автор:Ростислава Иванова

visibility 678

БСП ще сезира Върховния административен съд (ВАС) и ще потърси за съдействие президента Румен Радев във връзка с предстоящата концесията на летище София. Това обяви вчера от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по внесените от левицата промени в Закона за концесиите. Левицата предлага да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Мнозинството в парламента обаче отхвърли законопроекта на БСП.

"Иска ли държавата да има собственост и контрол върху стратегически обекти от българската икономика, инфраструктура и национална сигурност?", попита Нинова. По думите й "модерна Европа отдавна е решила този проблем - в Германия, Франция, Чехия, Австрия, обектите от национална сигурност от ВиК-инфраструктура, жп инфраструктура, са държавна собственост". Тя обвини управляващите в отказ от всички функции на държавата да защити националния интерес с прехвърлянето на обекти от националната сигурност в частни ръце. "Иска ли това правителство отказ от суверенитет, падане на граници и продължаване на глобализацията или обратното - връщане на държавата в стратегическите сектори, пазене на национална идентичност, национален суверенитет и национални граници и държави", попита Нинова. 

При война, национална катастрофа и бедствие държавата трябва да предупреди концесионера, да изчака 6 месеца и след това да му плати обезщетение, затова, че е поискала прекратяването и използване на летището, за да защити националната си територия, националния интерес и народа си, цитира тя условията на концесионния договор. "Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си, след като те са дали права на бъдещия концесионер сам да си определя летищните такси, които може да вдигне 10 пъти? Кой ще ги плаща - пак българският народ и пътуващите през летище София? Как управляващите пазят националния интерес, след като са записали, че, ако България реши да има второ летище, трябва да пита първия концесионер, ако той разреши, а ако не - да му плащаме отново обезщетение, доста по-високо от това, което ще получим", възмути се лидерът на левицата. 

Нинова се обърна към "Обединени патриоти" за подкрепа, припомняйки предизборните им кампании, в които са развили цяла идеология за премахване на концесиите заради "чуждите инвеститори-колонизатори и крадци на българската национална собственост". В сряда обаче патриотите са гласували концесията на летище София със Закона за държавния бюджет, където пише, че правителството отдава аеропорта на концесия, срещу което получава 800 млн. лв.

"Процедурите не са изчерпани. БСП ще търси институционална подкрепа през съда, по законов ред, през президентската институция, за да проведем докрай политиката на национален суверенитет, грижа на държавата за обекти, които са от стратегическо значение за националния интерес, грижа за българските граждани. БСП поема този ангажимент. Когато народът ни даде доверието си да управляваме, ще отменим концесията на летище София, колкото и да струва това", заяви Нинова.

В отговор Сидеров заяви от трибуната, че "Атака" няма да подкрепи концесията на летище София. Депутатите му подкрепиха проекта на БСП.

 

 

 

 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14