24 Август 2019събота10:14 ч.

БСП с още доказателства по "Ало, Банов съм"

Социалистите ще предадат на Спецпрокуратурата оригиналния запис и документи от МРРБ

/ брой: 78

автор:Павлета Давидова

visibility 826

Телефон с оригинален запис и документи ще предаде БСП на Спецпрокуратурата по скандала "Ало, Банов съм". Припомняме, че социалистите обвиняват министъра на културата Боил Банов в прикриване на забавянията по ремонта на Ларгото и последващи щети за държавата за сметка на изпълнителя на обекта. Специализираната прокуратура отказа да образува дело по случая "Ало, Банов съм", а сред основните й мотиви бе липсващият оригинал на записа, уличаващ министъра. Спецпрокурорите изтъкнали, че не могат да проверят автентичността и да разберат дали не е бил манипулиран. Ще предоставим на Спецпрокуратурата оригиналния запис, обяви водачът на евролистата на "БСП за България" Елена Йончева. Тя показа и телефона, с който е направено видеото. Проверих записа, той е направен на 21 март 2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на електронния запис копие, който предоставихме, увери тя. Социалистите са очаквали, че Спецпрокуратурата разполага с достатъчно възможности да намери оригинала, след като не е успяла, от БСП го намерили и ще й предоставят телефона. По думите на журналистката този път Спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от разследване.

Йончева се възмути, че разследващите се интересуват кой е извършил записа, а не как е извършено престъплението. Тя даде примери с разследвания в чужбина, които са завършили с отстраняване на провинили се, макар и да не е бил оповестен източникът на разобличителната информация. Депутатката бе категорична, че няма да издаде кой е направил записа. Според нея това е уредено в Етичния кодекс на медиите у нас, както и в предварителна Европейска директива, която настоява за защита на източника на информация, разкриваща корупционни схеми. 

Йончева направи паралел с аферата "Ало, Ваньо" и призова да не се потулва и тази с културния министър по същия начин. Колегата й от "БСП за България" Пенчо Милков подчерта, че в жалбата срещу отказа за дело ще бъдат включени и много документи, представени им от МРРБ. В качеството си на депутати той и Йончева са изискали такива и от културното министерство, но дори не им отговорили. Според него книжата от МРРБ потвърждават схемата, описана от Банов за покриване на забавянето.

Милков акцентира върху съвпадението, че на записа министърът признава за забавяне на строителните работи с 33 дни и неустойка от около 700 хил. лв. Доклад на МРРБ констатира същото, а от МК не го оспорват. "Има писмо от 6 април 2016 г. от Министерството на културата, когато Боил Банов внася пет акта. Тези актове не се установяват в нито един документ във връзка със строителството. Първите три се появяват едва в това писмо", разказа социалистът. Той добави, че в писмо на Банов от 12 април 2016 г. е записано, че ремонтът е приключил на 20 януари, както би трябвало да бъде, но това не е вярно, тъй като и към датата на писмото има реални документирани данни, че строителството е продължавало месеци след това. От БСП предоставиха на журналистите и папки с документи, които според тях потвърждават схемата за "спестяване" на неустойките от близо 700 хил. лв.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ