27 Май 2019понеделник08:32 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

БСП с още доказателства по "Ало, Банов съм"

Социалистите ще предадат на Спецпрокуратурата оригиналния запис и документи от МРРБ

/ брой: 78

автор:Павлета Давидова

visibility 603

Телефон с оригинален запис и документи ще предаде БСП на Спецпрокуратурата по скандала "Ало, Банов съм". Припомняме, че социалистите обвиняват министъра на културата Боил Банов в прикриване на забавянията по ремонта на Ларгото и последващи щети за държавата за сметка на изпълнителя на обекта. Специализираната прокуратура отказа да образува дело по случая "Ало, Банов съм", а сред основните й мотиви бе липсващият оригинал на записа, уличаващ министъра. Спецпрокурорите изтъкнали, че не могат да проверят автентичността и да разберат дали не е бил манипулиран. Ще предоставим на Спецпрокуратурата оригиналния запис, обяви водачът на евролистата на "БСП за България" Елена Йончева. Тя показа и телефона, с който е направено видеото. Проверих записа, той е направен на 21 март 2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на електронния запис копие, който предоставихме, увери тя. Социалистите са очаквали, че Спецпрокуратурата разполага с достатъчно възможности да намери оригинала, след като не е успяла, от БСП го намерили и ще й предоставят телефона. По думите на журналистката този път Спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от разследване.

Йончева се възмути, че разследващите се интересуват кой е извършил записа, а не как е извършено престъплението. Тя даде примери с разследвания в чужбина, които са завършили с отстраняване на провинили се, макар и да не е бил оповестен източникът на разобличителната информация. Депутатката бе категорична, че няма да издаде кой е направил записа. Според нея това е уредено в Етичния кодекс на медиите у нас, както и в предварителна Европейска директива, която настоява за защита на източника на информация, разкриваща корупционни схеми. 

Йончева направи паралел с аферата "Ало, Ваньо" и призова да не се потулва и тази с културния министър по същия начин. Колегата й от "БСП за България" Пенчо Милков подчерта, че в жалбата срещу отказа за дело ще бъдат включени и много документи, представени им от МРРБ. В качеството си на депутати той и Йончева са изискали такива и от културното министерство, но дори не им отговорили. Според него книжата от МРРБ потвърждават схемата, описана от Банов за покриване на забавянето.

Милков акцентира върху съвпадението, че на записа министърът признава за забавяне на строителните работи с 33 дни и неустойка от около 700 хил. лв. Доклад на МРРБ констатира същото, а от МК не го оспорват. "Има писмо от 6 април 2016 г. от Министерството на културата, когато Боил Банов внася пет акта. Тези актове не се установяват в нито един документ във връзка със строителството. Първите три се появяват едва в това писмо", разказа социалистът. Той добави, че в писмо на Банов от 12 април 2016 г. е записано, че ремонтът е приключил на 20 януари, както би трябвало да бъде, но това не е вярно, тъй като и към датата на писмото има реални документирани данни, че строителството е продължавало месеци след това. От БСП предоставиха на журналистите и папки с документи, които според тях потвърждават схемата за "спестяване" на неустойките от близо 700 хил. лв.

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ