15 Септември 2019неделя12:57 ч.

БСП предлага 9% ДДС за лекарствата

Социалистите настояват данъчната ставка за месо, яйца и хляб да бъде намалена на 5 на сто

/ брой: 109

автор:Юлия Кулинска

visibility 753

ПГ "БСП за България" депозира в парламента предложение за изменение на Закона за данък върху добавената стойност. В него се предлага от догодина ДДС за лекарствата, включени в списъка с плащаните от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, да стане 9%. Социалистите настояват данъчната ставка за месо, яйца, брашно и хранителни продукти от него да бъде намалена на 5%.

В мотивите си от БСП посочват, че по-ниският ДДС за храните ще насърчи родното земеделие и хранително-вкусовата промишленост. "По данни на НСИ потреблението на брашно, хляб и тестени изделия през последните 10 години е намаляло с около 15 на сто, а на млякото с 20%. Повишаването на цените на енергоносителите води до увеличаване на разходите на производителите и до свиване на продажбите. Хората обедняват и нямат средства да си купуват храна. Намаляването на ДДС ще направи хранителните стоки по-достъпни и ще направи хранителновкусовата и преработвателната индустрия по-атрактивна за инвеститорите", сочи анализ на БСП. Социалистите припомнят, че от 28 страни членки на ЕС 19 имат диференцирани ставки от 9-9,5%, а Малта въобще не начислява ДДС върху стоките от първа необходимост.

"Цените на лекарствата у нас са сред най-високите в Европа. Около 81% от хората плащат за тях от джоба си. Намаляването на ДДС ще предостави възможност на Здравната каса и МЗ да въздействат на пазара на медикаментите", смятат от БСП. 

От левицата са изчислили, че общият ефект от диференцирания ДДС ще намали приходите в бюджета с около 706 млн. лв. - 368 млн. от храните и 338 млн. от лекарствата. Свиването на бюджетните разходи в резултат на увеличеното потребление и изсветляването на сивия сектор обаче ще намали нетния ефект и той би бил между 260 и 340 млн. лв. по-малко приходи от ДДС, подчертават от БСП.

Припомняме, че в сряда Корнелия Нинова обяви, че депутатите от "БСП за България" ще внесат отново няколко законопроекта, свързани с бедността, неравенствата и демографската криза. Измененията в Закона за ДДС са част от тях. БСП настоява в актуализацията на бюджета да бъдат включени промени в социалните плащания и данъчните закони. Те са свързани с данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили и са внасяли осигуровки. От БСП ще настояват за преизчисляване на всички пенсии, за промени в КСО - обезщетенията за майчинство и за отглеждане на дете до 2 години да бъдат обвързани с минималната заплата, а при раждане на 2-ро и 3-то дете младите работещи родители да получат еднократна помощ от 10 минимални заплати.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ