01 Март 2021понеделник18:45 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

БСП настоява за семейно подоходно облагане

Планът на социалистите срещу демографската криза предвижда социални, данъчни, здравни и образователни облекчения

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 439

БСП предлага семейното подоходно облагане като част от плана за справяне с демографската криза, напомниха от "Позитано" 20. Социалистите смятат, че системата за социална защита осигурява слаба подкрепа за работещи родители, затова една от първите стъпки в управленската им програма е въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. месечно за всяко дете до 18 години. След навършване на тази възраст данъчната преференция да се прехвърля от родителите към младежите, като навършилите пълнолетие няма да плащат данък върху доходите от труд до 26-годишна възраст, иска БСП. Мярката ще обхване 750 000 семейства. 

Социалистите са категорични, че качеството на детското и майчиното здравеопазване не е на нужното ниво. Здравната политика в момента е ням свидетел на случващото се, констатират те и предлагат до навършване на 14 години лекарствата за децата да станат безплатни. Мярката ще обхване около 1 млн. деца, което ще струва годишно 130 млн. лв. на бюджета. Предвиждат се и безплатни детски градини за близо 220 хиляди деца. В управленската програма е заложено увеличаване на размера на майчинството през втората година до размера на минималната заплата и от 380 лв. то да стане 650 лв. Така 60 хиляди майки годишно ще бъдат подпомогнати в отглеждане на децата си. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се е ангажирала еднократната помощ за майките-студентки да се вдигне от 2880 на 6500 лв. От мярката ще се възползват над 6 хиляди жени и ще коства 20 млн. лв. годишно на бюджета. В същото време еднократната помощ, която ще бъде предоставяна за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители, ще бъде в размер на 6500 лв.

БСП смята, че едно от средствата за справяне с демографската криза е реформа в образователната система. Една от първите стъпки, които левицата предлага, е учебниците да станат безплатни за целия период от 1 до 12 клас. Мярката ще обхване 580 000 деца и ще струва 50 млн. лв. годишно. Семействата с ниски доходи на учениците от 1 до 4 клас включително ще получават еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година, като мярката ще обхване 120 000 деца.

БСП алармира и за нарастващия брой на българските граждани, живеещи под прага на бедност - близо 2 милиона души. Левицата предлага комплексни мерки, които да осигурят над 76% заетост във възрастовата група 20-64 години, поддържане на ниски равнища на младежката безработица под 15%, както и съществено намаляване на броя на трайно безработните.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ