22 Август 2019четвъртък08:16 ч.

Искаме възможно най-прозрачен и честен изборен процес, предложенията на опонентите ни вървят точно в обратната посока, категорични са социалистите

БСП иска избор на нова ЦИК

Социалистите ще сезират Венецианската комисия за промени в Изборния кодекс

/ брой: 25

автор:Юлия Кулинска

visibility 1078

Парламентарната група "БСП за България" ще внесе днес в парламента проект за решение за откриване за процедура за нов състав на ЦИК, обяви Корнелия Нинова. "Промените в Изборния кодекс (ИК) трябва да вървят заедно с решения за промяна в ЦИК. Основание за това ни дава законът, тъй като на 20 февруари по закон изтича срокът за промяната на състава й", обясни лидерът на БСП. "Няма значение по кое време и кога е избирана ЦИК. Въпросът е принципен и няма друг ход освен да се изпълни законът", подчерта Нинова. 

Притеснени от евентуалната си загуба, управляващите узаконяват фалшификацията на вота на принципа "една партия, една държава", коментира Нинова предложенията на Анна Александрова от ГЕРБ за промени в ИК. "Живеем в авторитарна власт и диктатура. Вземат се еднолично решенията и се нарушават всички принципи за разделение на властите", предупреди тя. Промените в ИК са внесени тихомълком между първо и второ четене, уточни Нинова.

"Сега решенията на СИК се взимат с 2/3 мнозинство от членовете на комисиите. С новите предложения ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство. По този начин се елиминират другите партии от вземането на решение", поясни Нинова. Тя припомни, че сега, ако съдът отмени решение на избирателна комисия заради фалшификации, се насрочват нови избори. От ГЕРБ предлагат това да отпадне и същият състав на комисията да излезе отново с решение на базата на същите протоколи. Управляващите отменят и правото да се обжалва едно решение с касационна жалба пред ВАС.

Социалистите ще сезират Венецианската комисия за промените в ИК. "Влизаме в 6-те месеца преди избори, които според комисията не предполагат промяна на изборното законодателство. Настояваме ГЕРБ да ги изтеглят", категорична е Нинова.  

Най-добре е ИК да не влиза в зала, заяви зам.-председателят на ПГ"БСП за България" Крум Зарков. Според него от самото начало процедурата по промяната му е скандална. Зарков припомни, че БСП е идентифицирала два проблема, свързани с ИК. "Единият е свързан с избирателните списъци. Предлагаме най-накрая да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели. Вторият се отнася до втория оригинал на протокола. Настояваме той да е само в един екземпляр, който да служи за оригинал и съответните процедури за поправки в случай на случайна грешка", подчерта Зарков.

На обичайния си брифинг след този на левицата Данаил Кирилов и Тома Биков обвиниха БСП, че започва стратегия за компрометиране на предстоящите избори. Двамата не коментираха внесените скандални предложения за промяна в ИК от съпартийката си, а се впуснаха да обясняват, че няма нужда от нов състав на ЦИК.

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ