22 Февруари 2019петък06:15 ч.

Искаме възможно най-прозрачен и честен изборен процес, предложенията на опонентите ни вървят точно в обратната посока, категорични са социалистите

БСП иска избор на нова ЦИК

Социалистите ще сезират Венецианската комисия за промени в Изборния кодекс

/ брой: 25

автор:Юлия Кулинска

visibility 414

Парламентарната група "БСП за България" ще внесе днес в парламента проект за решение за откриване за процедура за нов състав на ЦИК, обяви Корнелия Нинова. "Промените в Изборния кодекс (ИК) трябва да вървят заедно с решения за промяна в ЦИК. Основание за това ни дава законът, тъй като на 20 февруари по закон изтича срокът за промяната на състава й", обясни лидерът на БСП. "Няма значение по кое време и кога е избирана ЦИК. Въпросът е принципен и няма друг ход освен да се изпълни законът", подчерта Нинова. 

Притеснени от евентуалната си загуба, управляващите узаконяват фалшификацията на вота на принципа "една партия, една държава", коментира Нинова предложенията на Анна Александрова от ГЕРБ за промени в ИК. "Живеем в авторитарна власт и диктатура. Вземат се еднолично решенията и се нарушават всички принципи за разделение на властите", предупреди тя. Промените в ИК са внесени тихомълком между първо и второ четене, уточни Нинова.

"Сега решенията на СИК се взимат с 2/3 мнозинство от членовете на комисиите. С новите предложения ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство. По този начин се елиминират другите партии от вземането на решение", поясни Нинова. Тя припомни, че сега, ако съдът отмени решение на избирателна комисия заради фалшификации, се насрочват нови избори. От ГЕРБ предлагат това да отпадне и същият състав на комисията да излезе отново с решение на базата на същите протоколи. Управляващите отменят и правото да се обжалва едно решение с касационна жалба пред ВАС.

Социалистите ще сезират Венецианската комисия за промените в ИК. "Влизаме в 6-те месеца преди избори, които според комисията не предполагат промяна на изборното законодателство. Настояваме ГЕРБ да ги изтеглят", категорична е Нинова.  

Най-добре е ИК да не влиза в зала, заяви зам.-председателят на ПГ"БСП за България" Крум Зарков. Според него от самото начало процедурата по промяната му е скандална. Зарков припомни, че БСП е идентифицирала два проблема, свързани с ИК. "Единият е свързан с избирателните списъци. Предлагаме най-накрая да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели. Вторият се отнася до втория оригинал на протокола. Настояваме той да е само в един екземпляр, който да служи за оригинал и съответните процедури за поправки в случай на случайна грешка", подчерта Зарков.

На обичайния си брифинг след този на левицата Данаил Кирилов и Тома Биков обвиниха БСП, че започва стратегия за компрометиране на предстоящите избори. Двамата не коментираха внесените скандални предложения за промяна в ИК от съпартийката си, а се впуснаха да обясняват, че няма нужда от нов състав на ЦИК.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37