27 Февруари 2020четвъртък16:20 ч.

БСП: Има пряка политическа намеса в учебниците

Не може да бъдат нападани като автори едни от най-добрите историци у нас, смятат от ВМРО

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 646

Личната намеса на министър Красимир Вълчев в съдържанието на учебниците по история за Х клас след изцяло спазена и изпълнена законова процедура за оценявне и одобряване е неправомерна пряка политическа намеса. Не може да се доверявате н случайни "експерти" вместо на професионалистите, в образованието често сме свидетели на сблъсък между идеологическото и професионалното. Това заяви депутатката Ирена Анастасова (БСП) в Комисията по образование и наука в НС, която изслуша вчера министъра за скандала с учебниците. Въпросът не е процедурен, а е морален, аз нося с подписа си лична отговорност за учебниците, които отиват в училището, и не бягат от нея, отговори Вълчев. Той отново изложи тезите си, че училището възпитава ценности и формира нагласи, затова учебниците трябва да посочат основните характеристики на обявения за престъпен режим на "комунизма" и да се покаже, че диктатурата е лошо нещо. По думите му, един от учебниците (този на "Булвест") подменял духа на учебната програма, понеже сред авторите му (Искра Баева и Евгения Калинова) имало участничка преди "в ръководството на една партия". Вълчев отбеляза, че трябва да се промени процедурата по оценяването, понеже сред оценяващите авторите професори в комисията на МОН имало асистенти, предложени от вузовете и БАН, и се съгласи, че оценяването от страна на учителите с карти с плюсчета и минуси било само формално.      

Искам да защитя честта на авторите на учебниците, в екипите са едни от най-добрите български историци, те са ми преподавали и ги познавам добре, заяви доц. Милен Михов от ВМРО. Пренебрегването на периода до 1944 г. или оневиняването на "комунизма" са несъстоятелни, каза той. И припомни, че още в марксистката историография до 1989 г. са били отхвърлени за България термините "фашизъм" и "монархофашизъм". Веска Ненчева (БСП) постави въпроса да се промени учебното съдържание по литература в V-VІ клас, където е занемарен българският фолклор, основа на произведенията на големите ни писатели и поети, които се учат след това. Министърът дори се съгласи с нея. Според проф. Станислав Станилов ("Атака"), сред учителите цари конформизъм и те харесват това, което ще се хареса на началниците им. 

Милена Дамянова (ГЕРБ) заяви, че не бива да се политизират учебниците и че в новия училищен закон пише: "Не се допуска налагането на идеологически или религиозни доктрини". Не бе зададен обаче въпросът: имало ли е репресии преди 1944 г., от кого е създаден Народният съд и кого съди, имало ли е при "комунизма" редом с престъпната ДС световно призната индустрия, безплатно качествено образование и здравеопазване и пр. и пълната липса на факти за това в учебниците не е ли чисто налагане на една идеологическа доктрина.       

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 36

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 90

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 77

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 155

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 401

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 266

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 0

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 558

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 368

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ