06 Юли 2020понеделник08:16 ч.

БСП: Има пряка политическа намеса в учебниците

Не може да бъдат нападани като автори едни от най-добрите историци у нас, смятат от ВМРО

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 735

Личната намеса на министър Красимир Вълчев в съдържанието на учебниците по история за Х клас след изцяло спазена и изпълнена законова процедура за оценявне и одобряване е неправомерна пряка политическа намеса. Не може да се доверявате н случайни "експерти" вместо на професионалистите, в образованието често сме свидетели на сблъсък между идеологическото и професионалното. Това заяви депутатката Ирена Анастасова (БСП) в Комисията по образование и наука в НС, която изслуша вчера министъра за скандала с учебниците. Въпросът не е процедурен, а е морален, аз нося с подписа си лична отговорност за учебниците, които отиват в училището, и не бягат от нея, отговори Вълчев. Той отново изложи тезите си, че училището възпитава ценности и формира нагласи, затова учебниците трябва да посочат основните характеристики на обявения за престъпен режим на "комунизма" и да се покаже, че диктатурата е лошо нещо. По думите му, един от учебниците (този на "Булвест") подменял духа на учебната програма, понеже сред авторите му (Искра Баева и Евгения Калинова) имало участничка преди "в ръководството на една партия". Вълчев отбеляза, че трябва да се промени процедурата по оценяването, понеже сред оценяващите авторите професори в комисията на МОН имало асистенти, предложени от вузовете и БАН, и се съгласи, че оценяването от страна на учителите с карти с плюсчета и минуси било само формално.      

Искам да защитя честта на авторите на учебниците, в екипите са едни от най-добрите български историци, те са ми преподавали и ги познавам добре, заяви доц. Милен Михов от ВМРО. Пренебрегването на периода до 1944 г. или оневиняването на "комунизма" са несъстоятелни, каза той. И припомни, че още в марксистката историография до 1989 г. са били отхвърлени за България термините "фашизъм" и "монархофашизъм". Веска Ненчева (БСП) постави въпроса да се промени учебното съдържание по литература в V-VІ клас, където е занемарен българският фолклор, основа на произведенията на големите ни писатели и поети, които се учат след това. Министърът дори се съгласи с нея. Според проф. Станислав Станилов ("Атака"), сред учителите цари конформизъм и те харесват това, което ще се хареса на началниците им. 

Милена Дамянова (ГЕРБ) заяви, че не бива да се политизират учебниците и че в новия училищен закон пише: "Не се допуска налагането на идеологически или религиозни доктрини". Не бе зададен обаче въпросът: имало ли е репресии преди 1944 г., от кого е създаден Народният съд и кого съди, имало ли е при "комунизма" редом с престъпната ДС световно призната индустрия, безплатно качествено образование и здравеопазване и пр. и пълната липса на факти за това в учебниците не е ли чисто налагане на една идеологическа доктрина.       

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 168

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 234

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 213

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 214

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 193

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ