23 Септември 2019понеделник18:25 ч.

БСП: Има пряка политическа намеса в учебниците

Не може да бъдат нападани като автори едни от най-добрите историци у нас, смятат от ВМРО

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 471

Личната намеса на министър Красимир Вълчев в съдържанието на учебниците по история за Х клас след изцяло спазена и изпълнена законова процедура за оценявне и одобряване е неправомерна пряка политическа намеса. Не може да се доверявате н случайни "експерти" вместо на професионалистите, в образованието често сме свидетели на сблъсък между идеологическото и професионалното. Това заяви депутатката Ирена Анастасова (БСП) в Комисията по образование и наука в НС, която изслуша вчера министъра за скандала с учебниците. Въпросът не е процедурен, а е морален, аз нося с подписа си лична отговорност за учебниците, които отиват в училището, и не бягат от нея, отговори Вълчев. Той отново изложи тезите си, че училището възпитава ценности и формира нагласи, затова учебниците трябва да посочат основните характеристики на обявения за престъпен режим на "комунизма" и да се покаже, че диктатурата е лошо нещо. По думите му, един от учебниците (този на "Булвест") подменял духа на учебната програма, понеже сред авторите му (Искра Баева и Евгения Калинова) имало участничка преди "в ръководството на една партия". Вълчев отбеляза, че трябва да се промени процедурата по оценяването, понеже сред оценяващите авторите професори в комисията на МОН имало асистенти, предложени от вузовете и БАН, и се съгласи, че оценяването от страна на учителите с карти с плюсчета и минуси било само формално.      

Искам да защитя честта на авторите на учебниците, в екипите са едни от най-добрите български историци, те са ми преподавали и ги познавам добре, заяви доц. Милен Михов от ВМРО. Пренебрегването на периода до 1944 г. или оневиняването на "комунизма" са несъстоятелни, каза той. И припомни, че още в марксистката историография до 1989 г. са били отхвърлени за България термините "фашизъм" и "монархофашизъм". Веска Ненчева (БСП) постави въпроса да се промени учебното съдържание по литература в V-VІ клас, където е занемарен българският фолклор, основа на произведенията на големите ни писатели и поети, които се учат след това. Министърът дори се съгласи с нея. Според проф. Станислав Станилов ("Атака"), сред учителите цари конформизъм и те харесват това, което ще се хареса на началниците им. 

Милена Дамянова (ГЕРБ) заяви, че не бива да се политизират учебниците и че в новия училищен закон пише: "Не се допуска налагането на идеологически или религиозни доктрини". Не бе зададен обаче въпросът: имало ли е репресии преди 1944 г., от кого е създаден Народният съд и кого съди, имало ли е при "комунизма" редом с престъпната ДС световно призната индустрия, безплатно качествено образование и здравеопазване и пр. и пълната липса на факти за това в учебниците не е ли чисто налагане на една идеологическа доктрина.       

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 138

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 518

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 122

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 314

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 832

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 685

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 542

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 559

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ