26 Април 2019петък07:08 ч.

Брюксел подпечата Газовата директива

България има 9 месеца, за да вкара поправките на директивата в законодателството си

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 385

Европейският съвет окончателно одобри поправките към Газовата директива на ЕС, които ще позволят на Брюксел да разшири контрола върху морските газопроводи, по-специално върху "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на съвета.

В съобщението се казва, че одобрението на документа е минало без обсъждане, което се очакваше. Съответните нормативни документи ще бъдат публикувани в най-близко време в Официалния журнал на ЕС, а 20 дни след това новият закон ще влезе в сила. 

Европейският съвет подчерта, че след влизането в сила на новите поправки страните членки ще разполагат с 9 месеца, за да ги вкарат в националното си законодателство. Всички технически процедури ЕС смята да изпълни до края на 2019 г., защото модифицираната Газова директива трябва да влезе в сила до пускането на "Северен поток 2", за да може нейното  действие да се разпростре върху този проект. Това поясни ръководителят на генералния директорат на Еврокомисията по енергетиката Доминик Ристори. Планирано е "Северен поток 2" да влезе в експлоатация до края на 2019 г. 

Доработената директива разпространява енергийните норми на ЕС върху морските газопроводи от трети страни извън общността в държавите от Евросъюза. Съгласно нормите на Третия енергопакет на ЕС операторът на "Северен поток 2" трябва да бъде независима от "Газпром" компания, а 50% от мощността на газопровода трябва да бъдат резервирани за газ от независими доставчици, което може за неопределено време да остави тръбата наполовина празна. 

Германия извоюва значително смекчаване на тези поправки, защото в заключителния текст се казва, че решението да се направят изключения от тези норми за руския проект ще взима не Брюксел, а държавата от ЕС, където газопроводът влиза на европейска територия. В случая със "Северен поток 2" това е самата Германия. Все пак тези решения ще се взимат след консултации с Брюксел. 

Според оценките на повечето европейски експерти в този си вид Газовата директива няма да блокира строителството на "Северен поток 2", но може да създаде проблеми и неопределеност за инвеститорите, по-специално за сроковете по неговото изплащане. 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ