22 Юли 2019понеделник23:47 ч.

Брюксел подпечата Газовата директива

България има 9 месеца, за да вкара поправките на директивата в законодателството си

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 560

Европейският съвет окончателно одобри поправките към Газовата директива на ЕС, които ще позволят на Брюксел да разшири контрола върху морските газопроводи, по-специално върху "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на съвета.

В съобщението се казва, че одобрението на документа е минало без обсъждане, което се очакваше. Съответните нормативни документи ще бъдат публикувани в най-близко време в Официалния журнал на ЕС, а 20 дни след това новият закон ще влезе в сила. 

Европейският съвет подчерта, че след влизането в сила на новите поправки страните членки ще разполагат с 9 месеца, за да ги вкарат в националното си законодателство. Всички технически процедури ЕС смята да изпълни до края на 2019 г., защото модифицираната Газова директива трябва да влезе в сила до пускането на "Северен поток 2", за да може нейното  действие да се разпростре върху този проект. Това поясни ръководителят на генералния директорат на Еврокомисията по енергетиката Доминик Ристори. Планирано е "Северен поток 2" да влезе в експлоатация до края на 2019 г. 

Доработената директива разпространява енергийните норми на ЕС върху морските газопроводи от трети страни извън общността в държавите от Евросъюза. Съгласно нормите на Третия енергопакет на ЕС операторът на "Северен поток 2" трябва да бъде независима от "Газпром" компания, а 50% от мощността на газопровода трябва да бъдат резервирани за газ от независими доставчици, което може за неопределено време да остави тръбата наполовина празна. 

Германия извоюва значително смекчаване на тези поправки, защото в заключителния текст се казва, че решението да се направят изключения от тези норми за руския проект ще взима не Брюксел, а държавата от ЕС, където газопроводът влиза на европейска територия. В случая със "Северен поток 2" това е самата Германия. Все пак тези решения ще се взимат след консултации с Брюксел. 

Според оценките на повечето европейски експерти в този си вид Газовата директива няма да блокира строителството на "Северен поток 2", но може да създаде проблеми и неопределеност за инвеститорите, по-специално за сроковете по неговото изплащане. 

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 159

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 64

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ