26 Март 2019вторник14:09 ч.

"Брекзит" върви към отлагане

Лондон не иска сделката на Мей, но не иска и без сделка

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 370

Британските депутати гласуваха втори път срещу възможността за излизане от ЕС без сделка, пише Би Би Си. Решението беше прието с 321 на 278 гласа.

Така депутатите за два дни отхвърлиха както сделката, договорена от премиера Тереза Мей с Брюксел, така и възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка.

Според опозиционния лидер Джереми Корбин това прави отлагането на "Брекзит" за дата след 29 март неизбежно. 

Именно отлагането на "Брекзит" беше тема на третото ключово гласуване снощи. 

"Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни - след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март - това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50", каза в сряда премиерът Мей пред депутатите. Това се налага, тъй като ЕС вече обяви, че преговорите по сегашното споразумение са приключили окончателно и отлагането на "Брекзит" с няколко месеца няма да промени нищо. В противен случай отлагането ще е с две години и има вероятност ЕС да се съгласи на такъв вариант. 

Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните членки трябва да са готови за такова развитие и той лично ще обсъди въпроса с европейските ръководители преди срещата на върха в края на другата седмица. Въпросът за отлагането на "Брекзит" ще е основната тема на форума, въпреки предварителните очаквания, че това ще е последната такава среща с участието на Лондон. 

Сабине Веянд, заместничка на главния преговарящ Мишел Барние, сподели пред посланиците на страните членки на ЕС опасенията си, че Камарата на общините е "откъсната от реалността". По време на разговор с холандския премиер Марк Рюте тя е описала вота за "Брекзит" без сделка "като Титаник, който гласува айсбергът да се отмести от пътя". Според нея изгубеният вот във вторник вечерта показва, че "кратко техническо отлагане" на "Брекзит" трябва да се избегне, а продължителното отлагане да бъде прието само в случай на предсрочни избори или втори референдум.

Но няколко държави, включително Франция и Германия, искат по-голяма гъвкавост.

При отлагане с две години Великобритания ще остане пълноправен член на ЕС, ще трябва да участва в евроизборите през май и да продължи да плаща членския си внос.

Това може да бъде избегнато, ако до 20 март депутатите гласуват за трети път споразумението за развода, което Тереза Мей договори с ЕС. И което вече бе отхвърлено два пъти. Ако този път то бъде подкрепено, премиерът ще поиска кратко отлагане само с 3 месеца. Именно това смята да използва Тереза Мей, за да накара депутатите най-накрая да я подкрепят, което обаче изглежда малко вероятно предвид двете тежки поражения за нея досега.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58