04 Април 2020събота15:37 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Снимка Емилия Костадинова

Борисов притеснен: НОИ ще се изпразни, ако 100 000 си стоят в болничен

автор:Дума

visibility 605

Бойко Борисов се притесни, че бюджетът на НОИ няма да издържи да покрие болничните на хората под карантина. На днешното заседание на Министерския съвет премиерът отново изложи своите мисли по темата. Които малко се разминават с твърденията му от вчера, че държавата няма да плаща болничните на тези, които се връщат от пътувания в чужбина и трябва да бъдат поставени под карантина. Днес Борисов обясни, че работодателите ще покриват първите три дни от болничните при карантина, а останалите 11 - НОИ.
Но разказа, че е разтревожен: "По-притеснено ми е при епидемия на коронавируса колко ще издържат системите на НОИ – ще се справим, но ще струва много пари". По думите му "при една разрастваща се епидемия, а това няма да ни се размине, ако нараснат на 50, 100 или 200 000, които да си седят вкъщи и да им се поемат болничните листове от държавата, НОИ ще се изпразни".
Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов коментира, че премиерът има основание да се притеснява за стабилността на бюджета на НОИ заради болничните за карантина. Той припомни, че в бюджета на НОИ за 2020 г. за фонд "Общи заболявания и майчинство" са предвидени 1.2 млрд лв. като 460 млн.лв от тях са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината.
Според него, ако на всички завърнарли се от заразени райони бъде издаден болничен, рисковете пред бюджета на Държавното обществено осигуряване са налице. Затова, категоричен бе Адемов, е важно да се прецезира кръгът на тези, които се поставят в изолация.
Според депутата преценката за поставянето под карантина трябва да е на личните лекари. Адемов обясни, че личните лекари получават информация за пътувалите в чужбина пациенти на база на анкетните карти, попълвани от тях на летищата и сухопътните граници. Информацията от формулярите чрез РЗИ отива до личните лекари. Те, на свой ред, познавайки болните, техните заболявания, трябва да преценят - тези, които са с хронични заболявания, злокачествени болести, компрометирана имунна система, податливи да бъдат виросо-, заразоносители, трябва да бъдат поставяни под карантина.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ