28 Септември 2022сряда09:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Борисов и неговите "впечатляващи реформи"

Прост народ - слаба държава, а в слаба държава всеки некадърник с амбиции може да стане и цар

/ брой: 255

автор:Боряна Костова

visibility 2246

По време на конгреса на ЕНП в Букурещ официозните ни медии се надпреварваха да повтарят две потресающи новини. Как на форума Бойко Борисов се скарал на държавите, които "само искат пари от Германия, а в същото време не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии" и как председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс и шефът на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол били направо зашеметени от постиженията на българското правителство, което показвало "силна политическа воля и успешно провежда впечатляващи реформи".
Да оставим настрана въпроса на какъв език Борисов е смъмрил калпазаните, след като лингвистичните му способности не надхвърлят банкянския диалект. По-интересно е как ли са реагирали "непослушниците", когато ги е хокал премиерът на страната с най-бедното и най-нещастно население в Европа. Дали са се подсмихвали снизходително, или просто са извадили слушалките за симултанен превод от ушите си и са отишли да пият кафе... Чудя се на

този негов невероятен гьонсуратлък

(защото само така може да се нарече патологичното му самочувствие) да поучава многократно по-умни, по-способни и отговорни към народите си държавници. Явно човекът не разбира, че политически клишета, като изречените от Мартенс и Дол хвалби по адрес на българското правителство, са просто част от куртоазното общуване на по-старите с новите европейски лидери. Защото ако двамата са били обективни в оценките си за кабинета "Борисов" и елита на ГЕРБ, странно как така конгресът безцеремонно отхвърли кандидатурата на номинираната от партията-отличник Румяна Желева за поста на един от 10-те зам.-председатели на ЕНП?
Всъщност зад силните думи на Мартенс и Дол се крие нещо съвсем простичко. Двамата признават, че удовлетворението им се дължи на това, че България стриктно спазва правилата за финансова дисциплина и поддържа ниски нива на дълг. И как да не са доволни, след като няма да увиснем на врата на управляващата десница в Европа и да я притискаме да ни отпуска огромни суми пари, както й се налага да прави това за една Гърция, например. А че народът ни мизерства и се топи от лоши условия на труд, от болести и недохранване, че става все по-прост, гол и бос - на кого му пука! След като този, който по конституция трябва да се загрижи - българският министър-председател - не дава и пет пари за хала на българите. Напротив, нагло продължава да лъже в Брюксел, че у нас жизненото равнище се подобрява, че хората богатеят (понеже се покачвал ръстът на спестяванията в банките?!) и много скоро щяло да се забрави, че по всички важни показатели сме на опашката на Евросъюза. Хайде да видим доколко може да се гордее кабинетът "Борисов" с реформите, които извърши у нас. 
Може би най-впечатляващата от тях е пенсионната реформа, с която властта отне правото на хората, работили съвестно десетилетия, да излязат в заслужен отдих и вдигайки шоково стажа и възрастта за пенсиониране ги принуди да се трудят почти до гроб. А които бяха успели да се пенсионират, преди да влязат в сила тия скудоумия, правителството ги наказа със замразяване на пенсиите цели три години. Независимо от жестоката криза и високата инфлация. Сега, 8 месеца преди новите парламентарни избори, финансовият министър изведнъж реши, че е дошло време малко да поразвърже държавната кесия и за пенсионерите. Но като чичо Скруч с голяма мъка реши да им пусне едва по 10-15 лева над пенсиите. Такава гавра в нормална държава няма как да се случи.   
Миналия петък на парламентарните дебати за пенсиите премиерът се беше скрил в миша дупка и пратил да му отрива безобразията оня бивш синдикалист Тотю Младенов, дето получи поста на социален министър срещу 30 сребърника. В комплект с "интелектуалната мощ" на депутатите от ГЕРБ. Жалка родна картинка! 
Тия хора, както обича да се изразява един мой познат, май са

загубили връзка "с кораба-майка"

Сиреч, с действителността. Инак щяха да се почувстват поне малко от малко неудобно да представят като сериозна социална стъпка решението на правителството да увеличи пенсиите средно с 9,3 на сто от 1 април 2013 г. И изобщо нямаше да имат очи да споменават, че миналата година (преди общинските и президентските избори) са повишили с 9 лв. минималната пенсия. Само за справка: през мандата на тройната коалиция пенсиите и заплатите бяха увеличени с 88 на сто, а минималната заплата - с над 90 на сто.
По изчисления на КНСБ сега на човек му трябват 562 лв. месечно, за да преживява без лукс, но и без лишения. Къде се вписват в тази цифра доходите на пенсионерите? В момента 1 400 000 от тях взимат пенсии около и под прага на бедността, който е 241 лв. Над 500 000 имат пенсия от 150 лв. Минималната пенсия е 136 лв. а социалната - 100 лв. Това означава, че възрастните ще получат допълнително колкото за кило сирене. Обаче според гербаджиите повишението е напълно достатъчно, понеже покривало общата инфлация за последните 3 години. Да де, само че и тук послъгаха. 9,3% е хармонизираният индекс на потребителските цени, а ръстът на инфлацията през мандата на това правителство е около 30 на сто, като само за последната година тя е 12,6 на сто. Поне с толкова да се увеличат пенсиите още от 1 януари, а от юли да има цялостно осъвременяване, настоява ПГ на Коалиция за България. Но властта традиционно си направи оглушки.
Силен социален ефект от гербаджийската пенсионна реформа е впечатляващият скок... на безработицата. У нас тя официално достигна близо 13 процента. Това сочат данни на националната статистика, която обаче отчита само регистрираните в бюрата по труда. Сиреч, реално без препитание са поне два пъти повече българи. Страшното е, че и над една трета от младите хора също са без работа. Въпреки че потокът на емиграцията от страната ни за последните три години не е спрял.
То вярно, че има и други "реформи", дето помогнаха за сриването на трудовия пазар - като например уникалното решение на правителството да бави с години изплащането на дълговете си към фирмите. С което силно разреди присъствието на среден и малък бизнес у нас. А пък чуждите инвеститори, на които много се разчиташе да отворят необходимите ни работни места, бързо-бързо се изнесоха от България заради впечатляващо влошената тук бизнес среда.   
А инак, като ги слушаш, ще речеш, че управляващите сън не ги лови от мислене за народното добруване. Все в тази посока в началото на годината кабинетът прие актуализирана Национална стратегия за демографското развитие на населението до 2030 година. Разработката още виси на сайта на МС. В нея пише, че е изградена "върху концепцията за "баланс на населението", при която водеща е идеята за повишаване на жизнения стандарт, качеството на живота и благоденствието на всеки български гражданин и на всяко българско семейство, както и за гарантиране на условия за оптимално развитие на нацията в нейната цялост и единство". Тази амбициозна по замисъл работа за жалост се оказа

поредното управленско дрън-дрън

Защото ако властта наистина я болеше за демографската криза в страната, нямаще безцеремонно да обърне гръб на майките, които само преди дни протестираха срещу мизерното обещетение за отглеждане на малко дете. По решение на правителството тези пари, както и детските добавки, остават непроменени - съответно 240 и 35 лв. месечно. Сами преценете малко ли е, много ли е това, след като зимни обувчици за 1-годишно дете струват около 50 лв.
Няма пари, оправдава се финансовият министър Симеон Дянков. Ама няма и деца. Само през последната година раждаемостта у нас е спаднала с около 10 на сто в сравнение с предходната. Което за бързо намаляващото население на България си е доста голям процент.
Да де, ама от началото на мандата ние увеличихме минималната работна заплата с 50 лв., сега ще я вдигнем с още 20 лв. и ще стигне 310 лв, бие се в гърдите правителството и посочва за сравнение управлението на тройната коалиция, когато тази заплата била повишена с 80 лв., т.е. само с 10 лв. повече. Дянков твърди, че тази година е отпуснал 20% над заплатите на държавните служители. С толкова ще се увеличат заплатите на медсестрите от догодина. По 10-11% отгоре са предвидени за лекарите и учителите. Питаме се, защо тогава тия гилдии не се радват, защо няма всенародни тържества по улиците, а почти всяка седмица има някакви протести? Ами много е просто -
 
новото увеличение е по-скоро намаление

на реалните доходи на хората. Експерти от Института за пазарна икономика признават, че увеличаването на минималната работна заплата няма да има краен ефект върху обикновения човек, а върху работодателите и то предимно в малки и средни предприятия, където практиката е служителите да се осигуряват на тази заплата. Работещите в тези предприятия сега ще трябва да плащат с около 10% по-високи осигуровки. Ще плащат повече и потребителска такса за преглед при лекар, както и за ден престой в болница. Измамен е и скокът на възнагражденията на държавните служители, тъй като Дянков всъщност оставя заплатите им на старото равнище, но просто включва допълнително раздаваните бонуси в размера на официалното трудово възнаграждение. Мизерните проценти за медици, учители и военни изобщо не си струва да ги коментираме. 700 лв. минимална заплата за лекар, 500 за медицинска сестра и 550 за учител си е чиста подигравка предвид десетократно по-високите възнаграждения (и то в евро) в нормалните страни в Европейския съюз. Колкото до военните - на тях им подхвърлят нещичко, но пък им вдигат възрастта за пенсиониране. 
След като три и половина години заплатите и пенсиите бяха заровени дълбоко във фризера, предвиденото сега от кабинета "Борисов" незначително увеличение за някои гилдии е слаб предизборен ход. Защото това увеличение многократно е изядено "на зелено". Нека видим в същото време за какво управляващите ни бъркаха по-дълбоко в джоба. 
- От април 2010 г. правителството повиши здравната вноска от 8 на 10 процента за работещите и работодателите. Само че не и за себе си, т.е. вноските на деца, пенсионери, военослужещи и студенти, които се плащат от държавата, останаха непроменени.   
- Вдигнаха данъците на недвижимите имоти
- Шоково се повиши цената на газ, бензин, газьол и др. горива
- Скочи цената на дървата и въглищата за отопление
- Водата поскъпна с над 10 на сто
- С около 30 процента средно скочи цената на парното отопление
- С почти 20% порасна цената на тока, като само от това лято еленергията поскъпна с 13 на сто.
- Драстично тръгнаха нагоре цените на основните хранителни продукти
- Увеличиха се цените на лекарствата, а НЗОК въведе минимално заплащане от пациента и на доскоро платени от касата на 100% скъпи медикаменти за диабетици и психично болни
- Повишиха се семестриалните студентски такси и таксите за детските градини  
- Рязко скочиха цените на цигарите и алкохола, което доведе до контрабанда в небивали размери.

Няма пари, няма пари

е любимият рефрен на правителството. И все предишните са му криви. Макар че то разполагаше с 18 милиарда лева повече отколкото кабинета на Станишев. Тройната коалиция остави 8,2 милиарда лева фискален резерв, по-късно Дянков взе от три чужди търговски банки заем в размер на 950 млн. евро, както и други кредити. Къде изтекаха тия пари? Голяма част от тях сигурно са финансирали манията на Борисов да се изживява като пръв строител на републиката. Което на цял народ излиза през носа. Само за 19-те километра на магистрала "Люлин" оскъпяването е с 60 млн. лв. от първоначалната цена, 30 млн. лв. повече са дадени за втория мост на Дунав, съобщи в парламента червеният лидер и никой не се и опита да възрази. Отгоре на всичко мостът, макар неотдавна да беше открит от нашия и румънския премиер, ще бъде пуснат в експлоатация чак догодина. И както се разбра от един тв репортаж, жителите на Видин и околността чакат това събитие с нетърпение не за да потекат инвестиции към техния изостанал район, ами за да търсят работа в много по-малкия, но цветущ град Калафат. Дотам я докарахме.
А Борисов се е разпищолил  като самодържец в държава на глупаците - хвърля луди пари за какво ли не, само и само да го показват по телевизиите как реже лентички. Та както е тръгнало, току-виж накрая официално открил и химическите тоалетни в някоя от столичните градинки...
Пък като все не стигат пари за подобряване живота на хората, откъде накъде правителството всяка година раздува собствените си разходи, както и субсидията за президентството веднага след като Плевнелиев седна на мястото на Първанов. Раздува ги за да има за тлъсти бонуси за министри и други "високи" началници, за мачлета и превоз на "Тигрите" с правителствения самолет, за безсмислени трансгранични разходки на властта за сметка на данъкоплатците.
А народът - кучета го яли.
***
PS: Оня ден обаче гледам и слушам един герболюбец и му се чудя на акъла. Обувките му носени, носени, та душичката им извадена, панталоните му - протрити, блед, изпит, недохранен, лицето му с тридневна брада, а вика: "Браво на тоя Бойко, промени България". И се сещам за старата мъдрост: "Прост народ - слаба държава, в слаба държава всеки некадърник с амбиции може да стане и цар". Въпросът е докога умните ще търпят да царува!     


Ръст на бизнес фалитите в България

2009 г. - 18 на сто от фирмите
2010 г. - 22 на сто от фирмите
2011 г. - 40 на сто от фирмите

През тази година
70% от българите не си купуват дрехи
68% се лишават от някои храни
68% не се отопляват или ограничават отоплението си
Само 15% живеят с доход от 562. лв на човек
 

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ