23 Септември 2019понеделник08:47 ч.

Борисов е разпоредил да се спрат учебниците?

Обучението по история в Х клас - пред провал

/ брой: 122

автор:Велиана Христова

visibility 1135

В предаването "Честно казано с Люба Кулезич" в телевизия "Евроком" завчера водещата попита дали е вярно, че Бойко Борисов лично е разпоредил да се спрат учебниците по история за Х клас, както са й казали. Участничките в предаването проф. Евгения Калинова и проф. Евелина Келбечева не можаха да потвърдят това.

Петте нови учебника по история минаха с положителна оценка всички етапи и процедури за оценяване и одобряване от рецензенти, експерти, комисии и учители, определени с наредбата за учебниците. Вместо да ги подпише за печат обаче, министър Красимир Вълчев ненадейно спря учебниците, след като "разследващият Държавна сигурност" журналист Христо Христов и проф. Келбечева от Американския университет с още неколцина около фондация "Истина и памет" започнаха масирана медийна атака срещу тях, понеже им се видяло, че те не описват достатъчно престъпленията на режима при социализма. Недоволните бяха подкрепени от партии като СДС и ДБ на Радан Кънев. Вълчев изпрати 12 предписания до издателствата да допишат исканите от недоволните политически текстове. Министърът няма никакво правно основание да спира учебниците, които са преминали успешно всички законни процедури според наредбата, коментират експерти. Издателствата и авторите може да откажат да внесат случайни и ненаучни допълнения. Ако пък Вълчев не подпише за печат учебниците или подпише само някои от тях, процедурата може да стигне до съда. Учебната година по история в Х клас е застрашена от провал, защото няма време евентуално допълнените учебници да минат задължителна нова процедура за оценяване, ще закъснее и отпечатването, алармират юристи.     

И вчера по телевизии и радиа скандалът продължи активно да се развива. По БНТ един от авторите в един от петте учебника - доц. Лъчезар Стоянов (изд. "Рива"), заяви дословно, че не е съгласен равнопоставено да се разглеждат негативните страни и плюсовете на социализма, а той трябва да бъде оценен само като тоталитарна идеология. Според проф. Искра Баева, автор в учебника на "Булвест 2000", става дума за откровена политическа атака с цел да бъде осъден и зачертан социалистическият период, което няма нищо общо с професионализма и историческия подход. Свидетели сме на груб сталинистки диктат на властта не за "истините в историята", а за силово налагане на "правилната" история в унисон с интересите й, смятат учители по история, които са оценявали за пригодност и петте алтернативни варианта на учебник. 

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ