15 Октомври 2019вторник16:25 ч.

Борис Рахнев разказва истории от Горско Ново село

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 503

Борис Рахнев отново зарадва верните си читатели с разкази, обогатени от рисунки "Нашенски истории", посветени на земляците му от с. Горско Ново село, Великотърновско. Всички случки и спомени са с хора, носещи облика, духа, магията, погледа и харизмата на горсконовоселчани. Селото е скътано в предпланините на Балкана, сред хълмове, гори и ромолящи води. Героите са баба Гина, бай Пеньо берберя, Стефан Альошата, видни фамилии като Моллови - все личности, които носят отпечатъка на времето, уханието на чистата природа, топлия дух и здравата традиция. Авторът припомня славното историческо минало на Горско Ново село още от XIII-XIV в. Не забравя героите, дали живота си по време на войните през XX век, стига до славните времена на ТКЗС, ДЗС, МТС, младежките забави и първите любовни задевки. А забавите винаги се озвучават от местни музиканти с акордеон и китари, които свирят, след като са събрали сеното и прекопали градината.

Борис Рахнев разказва и за днешно време, за променените нрави и новите хора. Въпреки носталгичната нотка в книгата писателят привлича съвременния читател с достъпния и цветен език, с любопитните случки, които те карат да не спираш да четеш. Да искаш да научиш за казана за ракия, за богатата реколта от грозде и качественото вино, за коситбата, за важния по това време износ на домати, които, ако имат търговски вид, надникът на работника е по-висок.

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 566

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 292

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ