05 Юни 2020петък00:24 ч.

Болна нация

/ брой: 210

автор:Валентин Георгиев

visibility 929

Българинът харчи най-много за лекарства и горива, отчете статистиката. Данните са за отпускарския юли, но изглежда двете стоки са свързани като скачени съдове. Пенсионерите явно са се втурнали на "фармацевтичните промоции" след отчета на Атанасова за поевтиняването на над 270 лекарства. Като вид "компенсация" на поскъпналия пак оттогава ток. По-младите българи, които пък са си позволили почивка, вероятно са вдигнали оборота на успокоителните илачи заради постоянно растящите цени на бензина.   
Извън черния хумор обаче прогнозите за цъфтящия пазар на въпросните "сегменти" сочат продължаващ ръст и през есента и зимата. Въпреки оптимизма на Делян Добрев, че бензинът няма да стигне 3 лв., последните данни от сайта energy.eu. показват, че България вече не е сред баш първенците по най-евтин бензин в ЕС. Лидер е Румъния, където най-масовият А-95 е с 10 стотинки по-евтин. Това обаче не пречи да сме ненадминати в друго едно отношение - че с българска средна заплата може да се закупи най-малко количество гориво - около 220 л.
И още статистики, оповестени вчера, навяват тревога и самоирония. Стана ясно, че кризата сама по себе си не е променила структурата на родната  икономика. Завръща се времето на търговските дефицити отпреди 2-3 години. Износът, на който разчитахме да съживи потреблението и пазара, съвсем оклюма, като ръстът му на годишна база се е свил до невзрачния 1%. И това - въпреки рекордния експорт на зърно и високите му цени. А казваха, че кризата, колкото и да е страшна, давала и шансове... Тогава? Друго не ни остава освен да поддържаме жив и "износа" на емигранти. С нови върхове в близките месеци и години.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ