23 Юли 2019вторник00:10 ч.

Британската активистка срещу "Брекзит" Мадлийн Кей позира с карикатурна кукла на премиерката Тереза Мей по време на протестна акция пред сградата на Еврокомисията

Лутаница

Болезнено отрезвяване от опиянението на "Брекзит"

Великобритания е стресната от изтеглянето на глобалния бизнес, стопилите се инвестиции и задаващата се безработица

/ брой: 73

visibility 458

Методи Методиев

от Лондон, специално за "Дума"

Сред британците настъпва болезненото отрезвяване от "Брекзит", придружено с тежък махмурлук. Особено бизнесът във Великобритания започва да дава на заден ход, защото ще инкасира загуби поради недостига на евтина работна ръка от Източна Европа. Това главно важи за селскостопанския отрасъл. Британските фермери все още получават субсидии единствено и само от европейските фондове, а плановете им за заместването с местно финансиране засега са главно добри пожелания на хартия. И така ще остане поне докато Лондон е част от ЕС. Плановете на т. нар. Група за европейски изследвания (разбирай твърдо ядро на "Брекзит"-ъри) за заместването на източноевропейската работна ръка с някаква друга определено са само "игра с публиката" - до момента, освен нашего брата от Източна Европа, никакви други граждани от и извън Британската общност, а особено англичани дори не си правят труда да отидат на полетата, в оранжериите, да се грижат за селскостопанските животни. 

Напротив, техен приоритет е получаването на социални помощи

 общински жилища и раждането на куп деца - точно обратно на твърденията на "Брекзит"-ърите, че източноевропейците източвали социалните фондове на Великобритания. 

Наред със земеделието сериозно ще пострада и тежката промишленост. Вече са направени планове европейският бизнес да се насочи отвъд Ламанша. И особено в случай на т. нар. твърд "Брекзит" - без договор с ЕС. Дори "Хонда" затваря един от заводите си в Суиндън, за да го премества на континента и да остави 3500 души без работа. Със съпътстващите производства броят на бъдещите безработни може дори да се удвои. Същите планове бяха обявени от "Еърбъс", БМВ и много други големи европейски работодатели и инвеститори. Това не може да не стряска "Даунинг стрийт" 10 и Бъкингамския дворец. Появата на огромна армия от безработни е безспорна заплаха за благосъстоянието и социалния мир на британската нация. 

Нивото на инвестиции в Обединеното Кралство е паднало драстично. През януари 2017 г. преките чуждестранни инвестиции са в размер на 78,5 млрд. лири, но през януари 2018 г. цифрата е седем пъти по-малка - 10,215 млрд. А през януари 2019 г. инвестициите са вече на ниво 8,525 млрд. - за 2 години спадът на инвестициите е 9 пъти! Този факт е също доста смущаващ и обезпокоителен. Бизнесът и парите обичат спокойствието и предвидимостта, а към момента ситуацията в Обединеното Кралство далеч не е такава. Единствената причина е отново "Брекзит". Към момента правителството се опитва с вътрешни финансови ресурси и инжекции в ключови отрасли (като строителството например) да компенсира отлива на свежи капитали и не може да се отрече фактът, че безработицата в страната е под 5%, но в дългосрочен план този отлив неминуемо ще се отрази негативно в социално-икономически аспект. Отделно от този факт при "твърд" "Брекзит" правителството ще се наложи да назначи още 16 000 цивилни служители, което ще струва на британския данъкоплатец поне 1,5 млрд. лири месечно. Да не говорим за допълнителното невъобразимо натоварване на крайграничната инфраструктура, граничните служби, митниците, трансграничния транспорт и пр. За такъв развой на събитията 

Лондон определено не е подготвен 

В политически и обществен план "Брекзит" раздели страната не само политически, а и разкри на повърхността острите противоречия между отделните части на кралството, социалните групи, политическата класа. Докато Англия и Уелс гласуваха за отделянето, Шотландия и Северна Ирландия дадоха вот за оставането в ЕС. Амбициите на шотландската премиерка Никола Стърджън (от редовете на Шотландската Национална партия - СНП) за независимост отдавна не са тайна за никого и при "твърд" "Брекзит" може да се очаква, че само въпрос на време ще е кога Единбург ще организира нов референдум за отделяне от Великобритания. 

Не по-малко сложна е ситуацията в Северна Ирландия. Спокойствието в тази част от Обединеното Кралство, гарантирана със Споразумението от Разпети петък от 1998 г., може да се изпари, ако граница с Република Ирландия стане реалност и се въведе граничен контрол. Въвеждането на "твърда" граница може да се окаже взривоопасно и да доведе до атаки срещу полицейски и гранични обекти, както и да дестабилизира положението в региона. Призракът на ИРА все още е твърде жив.

В традиционните британски партии също царува относителният хаос на разделението. Консерваторите на премиерката Тереза Мей са разделени до такава степен, че това може да доведе дори до разцепването на най-старата и влиятелна политическа сила във Великобритания. 

Положението при лейбъристите е една идея по-розово. Партията засега изглежда по-обединена, въпреки че 9 депутати я напуснаха и създадоха парламентарна група от независими депутати, които поддържат оставането в ЕС. 

Либералдемократите водят една целенасочена кампания под мотото "Най-доброто за Великобритания" и тяхната петиция за провеждане на нов референдум срещу "Брекзит" вече е събрала почти 5 милиона подписа и предстои нейното разглеждане от Британския парламент. Един от най-верните хора на Мей - финансовият министър Филип Хамънд, не отрече възможността от втори вот. 

Какво се случва с тези, които бяха на гребена на вълната, когато Великобритания гласува "за" напускането от ЕС? От партия ЮКИП на Найджъл Фараж няма и помен. Самият Фараж привидно се оттегли от активната политика, но същевременно не пропуска възможност да се появи публично и да изкаже некомпетентно мнение. Като един от главните знаменосци на "Брекзит" запази мястото си на евродепутат и до ден днешен си получава заплатата от същите тези институции, срещу които така пламенно се бореше. 

Той не понесе никаква морална и/или политическа отговорност 

задето хвърли Великобритания в хаос. Това обаче е една от болежките на демокрацията.

Бившият външен министър Борис Джонсън се опита да направи "дворцов преврат" в Консервативната партия и да седне в креслото на Мей. Превратът обаче не сполучи и Борис "в знак на протест от плановете на Тереза Мей за "Брекзит" (разбирай от яд, че не му мина опитът за комплот) напусна МВнР и се завърна като депутат в парламента. За него също бъдещето не изглежда особено розово, въпреки че живее с почти 20 години по-млада от него любовница. Оказа се, че Борис не бил платил данък върху хонорари, възлизащи на обща сума от 50 000 лири. Също така Джонсън набързо си купил и къща в Съмърсет за неколкостотин хиляди лири, на която също не са платени данъци, а и остава и въпросът откъде той е имал тези пари. Няма да е пресилено, ако Борис Джонсън се окаже клиент на прокуратурата за финансови злоупотреби и укрити данъци.

А сега накъде? Пътищата оттук нататък пред Обединеното Кралство не са много, но пък за сметка на това са ясни. Вариант едно - напускане на ЕС на 31 октомври 2019 г. без сделка и последващ хаос. Но това вече ще стане трудно, тъй като депутатите гласуваха, че Великобритания не може да напусне ЕС без сделка.

Вариант две - дава се възможност на парламента да намери решение за изход от кризата. Почти невъзможен сценарий, ако Мей и Корбин не се договорят предварително. 

Вариант три - повторен референдум. Все по-вероятен вариант. Само че не е ясно дали проевропейското лоби ще успее да консолидира както себе си, така и привържениците за оставането на страната в ЕС.

Вариант четири - отлагането на "Брекзит" "до дупка". Тук също има едно "ако" - ако Брюксел позволи подобно поредно отлагане или отлагания. И в Европейската комисия им омръзна от британската неразбория. Все си мисля, че Великобритания ще вземе участие и в изборите за депутати в новия Европарламент. Та нали все още е държава, пълноправен член на ЕС! 

Нека все пак да завършим с шега от сферата на типичния английски хумор. Ето един виц по темата: "...Тъща ми живее постоянно в Гърция. Гласувах за "Брекзит" с надеждата да затворят границата и тя да не се върне никога..."

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 159

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 64

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ