08 Април 2020сряда16:05 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Боклук за кауза

/ брой: 45

автор:Альона Нейкова

visibility 959

Максимата, че боклукът за едни е съкровище за други, се потвърждава и от ценната инициатива, която ни призовава да даряваме, а не да хвърляме в кофите за смет облекла и обувки, определени от нас самите за излишни или демоде. За близо 10 месеца кампанията успя да събере 150 тона ненужен текстил, което е равно на 1500 препълнени контейнера с общ отпадък!

Представете си само това количество да гние с десетилетия на и без това занемарените бунища. Или дори част от него да бъде изгорено вместо дърва и въглища от ползващите печки. Тогава не няколко пъти месечно ще се регистрира надвишаване на нормата за фини прахови частици във въздуха, а ще трябва със седмици да не сваляме противогази, излизайки на улицата.

Не е тайна, че за доста хора потреблението се превърна в жизнена философия. Но кампании като "Дрехите не са боклук" провокират да се замислим не само от какво точно имаме нужда, но и ни предоставят възможност да протегнем ръка на другите. Защото дори дарените облекла да не се сметнат за подходящи за бедните в Азия и Африка, негодните се рециклират и влагат в други индустрии. А в България конкретно се подпомага фондацията "Една от 8", подкрепяща жени, засегнати от коварни онкозаболявания.

Отворете гардеробите си и си дайте реална сметка колко излишни вещи имате. Откакто се помня, майка ми го прави поне веднъж на 2-3 месеца. И подарява онова, което от доста време не се носи, на нуждаещите се, искрено благодарни за жеста. Защото в по-малките градове дрехите трудно стигат до рециклиране, особено детските служат буквално до полуразпад...

Подобни примери със сигурност има в доста семейства. И именно необходимостта от малки, но повтарящи се стъпки, трябва да се превърне във всекидневие. За да се изгради често липсващото на мнозина днес чувство за отговорност. Осъзнаването на факта, че боклукът може да се превърне в кауза, ще ни даде шанс да заживеем в по-чист свят, да се почувстваме и да бъдем хора.

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 248

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ