08 Май 2021събота02:37 ч.

Боите за яйца пълни с алергени

82% от българите готови да платят повече за стока от свободно отглеждани кокошки

/ брой: 84

автор:Дума

visibility 793

Боите за яйца на пазара са пълни пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени. За това предупреждават диетолози броени дни преди Великден. Експерти в лаборатория, цитирани от Нова тв, установяват, че зад всеки изследван цвят стои едно или няколко Е-та. Според диетолозите тези съставки могат да доведат до странични за здравето ефекти. За да покаже разликата, екип на Нова купува няколко произволно избрани бои за яйца от търговската мрежа и преглежда съставките, обявени на опаковките. Във всяка от тях се оказва, че има средно между 7 и 10 Е-та, зад които стоят различни оцветители, разтворители и консерванти. В някои от боите има желатин, лактоза и сол, показва проверката.

В лабораторията изпитванията се правят след сложни хроматографски анализи. Тества се цвят по цвят и във всеки един се определя количественото съдържание на всеки оцветител, казва химикът Яна Георгиева. "В случая това, което сме открили при червения цвят, са изкуствени оцветители, които подсилват цвета на боята за яйца. Тестът показва наличие на няколко позволени оцветители като амарант, аураред, азурубин и еротрозин", коментира още тя. На следващата хроматограма се виждат и сините оцветители, които също присъстват в дадена норма - като индугатин, брилянтно синьо и патентно синьо, посочва Георгиева.

Анализите в лабораторията потвърждават, че основните съставки в изпитваните бои са изкуствени оцветители. Всяко от откритите Е-та влиза в разрешителния от Брюксел списък за влагане в храни и напитки.

Близо 82 на сто от българите биха платили по-висока цена за яйца от свободно отглеждани кокошки. Това показва представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 19-24 април, на агенция "Сова Харис". 85,5 на сто от запитаните са на мнение, че условията на отглеждане на кокошките имат ефект и върху качеството на яйцата. Едва една пета обаче споделят, че знаят какво означават кодовете върху яйцата, показващи кой е видът отглеждане и дали става дума за яйца с код 3 - от клетъчно отглеждане, показва проучването. 89% от пълнолетните българи смятат за неморално отглеждането на кокошки в клетки, след като има по-хуманни алтернативи. По данни на БАБХ 67,9% от капацитета на фермите за кокошки-носачки у нас е за клетъчно отглеждане. В тези ферми се отглеждат около 3 милиона птици. Останалите използват алтернативни системи - подово, свободно или био отглеждане - считани за по-хуманни. В ЕС под 50% от кокошките за яйца се отглеждат в клетки.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ