21 Юни 2019петък02:17 ч.

Най-голямото перо задължения към края на годината ще е свързано с таксите за разпространение

БНТ е докарана до фалит

Емил Кошлуков обвини хората на Константин Каменаров за дефицит от 44 милиона лева

/ брой: 111

автор:Павлета Давидова

visibility 199

БНТ е пред фалит, обяви пред СЕМ и.д. генерален директор Емил Кошлуков. Той и Управителният съвет на обществената телевизия докладваха за последното тримесечие. Очакваният дефицит в края на годината е 44 млн. лв. 

Кошлуков заяви, че 30 млн. лв. от задълженията са за спортни предавания и права. "Развалихме договори, сключени от ръководството, за милиони. Това са договори за закупуване на програми, за реклами, които са вредни и опасни, прекратени са съмнителни обществени поръчки", заяви кандидатът за постоянен шеф на БНТ, забравяйки, че доскоро бе програмен директор в медията по предложение на Константин Каменаров. Всички договори били одобрявани от УС на БНТ, но Кошлуков нямал нищо общо.

През март, април и май в бюджета на БНТ са влезли 1 261 940 лв., но харчовете са за почти 18 милиона.

"Ние сме в практически фалит. Трябва да спасим БНТ", обяви Кошлуков, който бе програмен директор допреди около месец. Тогава шефът на БНТ Константин Каменаров получи присъда за шофиране в нетрезво състояние и трябваше да освободи поста. СЕМ реши Кошлуков да поеме позиция до назначаването на титуляр. Той е и сред седемте кандидати, които останаха за финалната фаза на конкурса за генерален директор.

Кошлуков прогнозира, че дефицитът на БНТ вероятно ще достигне 44 млн. лв. до края на годината. Той се надява на съдействие от членовете на СЕМ за подкрепа от правителството и финансовото министерство. "Реалните задължения са за 37 млн. лв., като 30 от тях са за сключени договори за спортни предавания и права. Сред тях има първенство по канадска борба. Развалихме договори, сключени от ръководството, за милиони. Това са договори за закупуване на програми, за реклами, които са вредни и опасни, прекратени са съмнителни обществени поръчки", побърза да покаже строгост кандидатът за постоянен шеф. Така вината за незавидното състояние на медията бе хвърлена на предишните началници.

Всички договори били одобрявани от Управителния съвет на БНТ, но Кошлуков обяви пред СЕМ, че няма нищо общо. Той отново нападна предшествениците си за сключване на неизгодни сделки. На въпрос от Бетина Жотева от СЕМ къде е бил през цялото това време, след като е бил програмен директор на БНТ 1, Кошлуков заяви, че никъде не е давал становища за купуване на каквато и да е програма. "Не са искали това от мен. Това е в правомощията на ръководството на телевизията. Иначе нямаше да купуваме сериали на Чарли Чаплин на тази цена", заяви той.

Задълженията на БНТ към доставчици към 30 април са били 27 023 хил. лв., става ясно от отчета, който вече е качен на сайта на СЕМ. Справката обаче е непълна, тъй като е изготвена преди финансовото приключване и осчетоводяване на сметките за май. В документите е разписано, че към 31 декември миналата година, както и към 30 април тази година задълженията на БНТ са над максимално допустимия размер на задълженията към доставчици, който за медията е фиксиран на 10 млн. лв.

Приходите на БНТ от 1 март до 31 май са за над 2 млн. лв., с приспадането на различни данъци обаче чисто в бюджета на медията са влезли 1 261 940 лв. Харчовете обаче са за почти 18 млн. лв. От тях 6 306 664 лв. са за заплати и възнаграждения за персонала, а над милион отива за осигуровки. Малко над 400 хил. лв. са отишли за купуване на техника, машини и стопански инвентар. Близо 3,8 млн. лв. са дадени за филмови и програмни права, а почти 150 хил. лв. - за филмопроизводство. По-голямата част от разходите за издръжка е за обезпечаване производството и разпространението на телевизионната програма на БНТ, пише в отчета по адрес на над 6-милионните разходи по това перо.

Юристката на БНТ и член на управата й Зина Трифонова упрекна държавата, че няма ясна концепция за обществената телевизия, която била недофинансирана. Тя определи изслушването като публичен линч и обяви, че подава оставка. След заседанието връчи на Кошлуков ръчно написано заявление за напускане.

БСП спаси пощите в малките селища

автор:Юлия Кулинска

visibility 98

/ брой: 117

Една трета от жилищата са необитаеми

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 117

Властта взе нов дълг за над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 117

Русия готова за диалог, колкото САЩ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 117

Иран се хвали със свален US-дрон

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 117

141 доживотни присъди заради опит за преврат

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 117

Умуват кой ще управлява ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 117

За един пробит лев

автор:Ина Михайлова

visibility 115

/ брой: 117

Един излишен конгрес

автор:Николай Шопов

visibility 188

/ брой: 117

Кандидати...за Гинес

автор:Лозан Такев

visibility 75

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ