06 Август 2020четвъртък13:03 ч.

Гергана Благиева

Блокират сделки при дълг към входа

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 534

В Закона за етажната собственост (ЗУЕС) да се дава възможност да се блокира сделка за продажба на жилище в сградата, ако притежателят му не е изплатил дължимите такси. При такива случаи продавачът няма да може да се яви пред нотариус, ако няма служебна бележка от домоуправителя за липса на такива задължения. Това обяви Гергана Благиева, директор "Жилищна политика" на министерството на регионалното развитие и благоустройството по време на шестото издание на Национална конференция по случай "Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019". Това е само едно от предложенията за промяна на закона, който е подложен на обществено обсъждане от месец март.

За 10 години, откакто е приет законът, е променян 10 пъти. В него са записани много права на собствениците, но много малко са задълженията им. Законът по никакъв начин не постигна целите си. Промените се налагат, защото има не само правен, но и житейски хаос. За всички е видно, че сградите не се управляват и поддържат правилно. Липсва ангажираност към собствеността. Много са необитаемите жилища и неподдържаните сгради. "За празните апартаменти задължително ще се въведе плащането на вноските във фонд "Ремонт и обновяване" и няма да бъдат освободени изцяло, както е до момента от таксите за управление и поддръжка", обясни още Благиева. Други от стотиците предложения е домоуправителят да бъде задължен да дава ежемесечни справки какви са приходите и разходите и всяка етажната собственост да има контролен съвет. В момента втората опция е предвидена, но в голяма част от сградите я няма.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 473

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 352

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ