24 Януари 2021неделя21:03 ч.

Гергана Благиева

Блокират сделки при дълг към входа

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 547

В Закона за етажната собственост (ЗУЕС) да се дава възможност да се блокира сделка за продажба на жилище в сградата, ако притежателят му не е изплатил дължимите такси. При такива случаи продавачът няма да може да се яви пред нотариус, ако няма служебна бележка от домоуправителя за липса на такива задължения. Това обяви Гергана Благиева, директор "Жилищна политика" на министерството на регионалното развитие и благоустройството по време на шестото издание на Национална конференция по случай "Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019". Това е само едно от предложенията за промяна на закона, който е подложен на обществено обсъждане от месец март.

За 10 години, откакто е приет законът, е променян 10 пъти. В него са записани много права на собствениците, но много малко са задълженията им. Законът по никакъв начин не постигна целите си. Промените се налагат, защото има не само правен, но и житейски хаос. За всички е видно, че сградите не се управляват и поддържат правилно. Липсва ангажираност към собствеността. Много са необитаемите жилища и неподдържаните сгради. "За празните апартаменти задължително ще се въведе плащането на вноските във фонд "Ремонт и обновяване" и няма да бъдат освободени изцяло, както е до момента от таксите за управление и поддръжка", обясни още Благиева. Други от стотиците предложения е домоуправителят да бъде задължен да дава ежемесечни справки какви са приходите и разходите и всяка етажната собственост да има контролен съвет. В момента втората опция е предвидена, но в голяма част от сградите я няма.

200 дни от началото на антиправителствените протести

автор:Дума

visibility 108

Нерегламентирано парти в Костандово

автор:Дума

visibility 106

Лавина уби скиор в Пирин

автор:Дума

visibility 137

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Гърция облекчава част от противоепидемичните мерки

автор:Дума

visibility 122

Президентски избори в Португалия

автор:Дума

visibility 959

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 663

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 839

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 814

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 365

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ