16 Декември 2019понеделник13:26 ч.

Бизнесът обвини медиите за това, че българите напускат страната

автор:Дума

visibility 782

Българите няма да напускат толкова масово страната, а тези в чужбина биха се върнали, ако медиите у нас дават по-достоверна картина за местната икономика и успехите на бизнеса. Това твърдят представителите на едрия бизнес, които участваха в дискусия "Да извадим успеха от анонимност", организирана от АИКБ.
Медиите, според председателя на АИКБ Васил Велев, обрисували недостоверна икономическа картина. Не съобщавали добрите каузи на компаниите и не разказвали достатъчно за социалната им отговорност. В дискусията участваха представители на Института за пазарна икономика, Тракия икономическа зона, Българският форум на бизнес лидерите, Българският дарителски форум и други, съобщава OFFNews.
"Масово из социалните мрежи, а впоследствие при разговорите между хората на спирките на градския транспорт слушаме как в България нищо не се произвежда, как в България няма индустрия. А в същото време сме над средното европейско равнище по дял на индустрията в брутната добавена стойност. Малко хора в България знаят, че първите две пера в българския износ са машиностроенето и автомобилостроенето, както и електротехниката и електрониката", коментира Васил Велев. И продължи с обвиненята под формата на риторични въпроси: "Черногледството официална религия ли е в България? Успехът вдъхновяващ пример ли е или е плод на завист и повод за обяснения, че всичко е резултат от нагласени обществени поръчки?". Шефът на АИКБ се възмути също, че всеки успех се обяснявал с нагласени поръчки или с куфарчета. Което било "обида за огромното мнозинство почтени, талантливи български предприемачи".
Главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов, добави, че икономистите представят данни за икономически растеж, но хората не виждат реалните примери за него и трудно се доверяват. Заради премълчаването на новини и имена ние не виждаме успеха в момента на случването му, убеден е той.
Пламен Панчев, основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ), посочи, че медиите трябва да спрат да акцентират върху факта, че в България няма достатъчно работна ръка, защото това отчайвало останалите.
"Гледам телевизия и се чудя в същата ли държава живея! Да, има някои единични лоши примери, но като цяло не може да се отрече, че днес инфраструктурата в страната е на съвсем друго ниво, отколкото преди", коментира Панчев.
На дискусията бе представено проучване на агенция "Тренд" за нагласите спрямо бизнеса в България. На въпроса може или не може да се прави успешен бизнес у нас, 39% от хората отговарят, че в България може да се прави бизнес, 34% са настроени негативно, 27% не могат да преценят.

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 241

Русофобията вреди на Полша

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 145

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 263

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ