05 Юли 2020неделя14:25 ч.

Бизнесът обвини медиите за това, че българите напускат страната

автор:Дума

visibility 1127

Българите няма да напускат толкова масово страната, а тези в чужбина биха се върнали, ако медиите у нас дават по-достоверна картина за местната икономика и успехите на бизнеса. Това твърдят представителите на едрия бизнес, които участваха в дискусия "Да извадим успеха от анонимност", организирана от АИКБ.
Медиите, според председателя на АИКБ Васил Велев, обрисували недостоверна икономическа картина. Не съобщавали добрите каузи на компаниите и не разказвали достатъчно за социалната им отговорност. В дискусията участваха представители на Института за пазарна икономика, Тракия икономическа зона, Българският форум на бизнес лидерите, Българският дарителски форум и други, съобщава OFFNews.
"Масово из социалните мрежи, а впоследствие при разговорите между хората на спирките на градския транспорт слушаме как в България нищо не се произвежда, как в България няма индустрия. А в същото време сме над средното европейско равнище по дял на индустрията в брутната добавена стойност. Малко хора в България знаят, че първите две пера в българския износ са машиностроенето и автомобилостроенето, както и електротехниката и електрониката", коментира Васил Велев. И продължи с обвиненята под формата на риторични въпроси: "Черногледството официална религия ли е в България? Успехът вдъхновяващ пример ли е или е плод на завист и повод за обяснения, че всичко е резултат от нагласени обществени поръчки?". Шефът на АИКБ се възмути също, че всеки успех се обяснявал с нагласени поръчки или с куфарчета. Което било "обида за огромното мнозинство почтени, талантливи български предприемачи".
Главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов, добави, че икономистите представят данни за икономически растеж, но хората не виждат реалните примери за него и трудно се доверяват. Заради премълчаването на новини и имена ние не виждаме успеха в момента на случването му, убеден е той.
Пламен Панчев, основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ), посочи, че медиите трябва да спрат да акцентират върху факта, че в България няма достатъчно работна ръка, защото това отчайвало останалите.
"Гледам телевизия и се чудя в същата ли държава живея! Да, има някои единични лоши примери, но като цяло не може да се отрече, че днес инфраструктурата в страната е на съвсем друго ниво, отколкото преди", коментира Панчев.
На дискусията бе представено проучване на агенция "Тренд" за нагласите спрямо бизнеса в България. На въпроса може или не може да се прави успешен бизнес у нас, 39% от хората отговарят, че в България може да се прави бизнес, 34% са настроени негативно, 27% не могат да преценят.

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 57

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 124

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 652

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 772

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1353

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ