30 Октомври 2020петък13:32 ч.

Бизнесът не ползва мерките на правителството

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 665

Правителствените мерки за подкрепа на бизнеса в коронакризата не се радват на успех, дори и след промяната на дизайна на някои от тях и лансирането на нови. През юли и август те са достигнали до най-малък процент от бизнеса - по-малък дори от този през март, когато мерките едва започваха да се формират. Това показват данните от НСИ.

През август едва 6,6% от българските фирми са се възползвали от предоставяната помощ от държавата, като все пак делът им е малко по-висок от този през юли (5,6%). Според статистиката най-голям интерес към мерките е имало през май, когато бе отменено извънредното положение. Това до голяма степен бе свързано с тръгването на грантовата схема за микро- и малките предприятия, за чийто ресурс фирмите се надпреварваха да кандидатстват, тъй като това бе първата безвъзмездна програма, а класирането и изплащането на средствата впоследствие ставаше именно съгласно принципа "първи по ред, първи по право".

Въпреки че програмата тръгна преди четири месеца и половина, финансовата подкрепа, идваща от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", все още не е стигнала до всички одобрени фирми. По данни на Министерството на икономиката към днешна дата одобрените за безвъзмездната помощ фирми са 15 500, като остава такава да бъде изплатена на още около 800 компании. Според новия икономически министър Лъчезар Борисов последните около 800 фирми ще получат средствата си до края на септември. В рамките на "около 2-3 месеца" икономическото ведомство очаква да изплати и помощите за средните предприятия.

Статистиката показва, че за първи път от април насам съкращенията на персонала не намаляват. За втори пореден месец близо 8% от бизнеса освобождават част от служителите си, което разколебава тенденцията към стабилизиране на пазара на труда. Успоредно с това решението на бизнеса да наема нов персонал вече е все по-плахо. Според НСИ от март делът на фирмите, които наемат нови служители, растеше, най-силно през юни в началото на летния сезон. Тогава приблизително 10% от анкетираните от НСИ предприятия обявиха, че са увеличили състава си, но през август тенденцията се променя и едва 6,6% предприемат тази стъпка.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 77

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ