14 Декември 2019събота09:12 ч.

Бирата - колкото полезна, толкова и вредна

Най-спорен е въпросът как се отразява на бъбреците

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 2156

Изследване на алкохолизма води до извода, че бирата не трябва да се разделя по степен на вредност от другия алкохол. Съвременните марки имат съдържание до 14% алкохол, сравнимо със силните вина, и значително по-високо от съдържанието на бирата от ерата на развития социализъм, достигаща от 2% до максимум 5-6%.
През XIX в. в Англия е бил въведен "бирен закон" като борба с твърдия алкохол, но ефектът е бил отрицателен. А Бисмарк е известен със сентенцията: "Бирата докарва мързел, деменция и мъжко безсилие!"
Изследвания в частните клиники в Канада през 1985 г. установили, че "разширение на черния дроб" е открито по-често при редовните консуматори на бирата.
Първата жертва на бирата е стомахът. Следващият удар е по черния дроб, след него идват бъбреците. Хмелът в комбинация със спирт водят до ускоряване на филтриращата функция, смущава се електролитният баланс и киселинно-алкалното равновесие. Много се спекулира с пикочогонния ефект на бирата. Истината е, че тя натоварва прекомерно бъбреците и безпощадно "измива" от организма жизненоважните елементи калий, магнезий, желязо, калций, йод, манган. Ускорената работа на бъбреците се нарича полиурея и нейният ефект е загуба на важни минерали, сред които калий, магнезии, витамин С.
Бирата се усвоява много бързо, което води до препълване на кръвоносните съдове. Редовното поемане довежда до варикозно разширяване на съдовете и уголемяване на сърцето. Рентгенолозите наричат това синдром на "бирено сърце" или "биволско сърце". Бирата съдържа редица токсини и соли на тежки метали, въздействащи на ендокринната система. При мъжете отделянето на тестостерона е възпрепятствано и едновременно се отделят женски хормони.
Неотдавна бе оповестено, че за първи път у нас се е провело изследване на съдържанието на бирата. Според него напитката е източник на витаминния комплекс В. В една бутилка от 0,5 л бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза В витамини. От Съюза на пивоварите в България коментират, че бионаличността на В витамини е доказана и в международни изследвания.
За да не оформите бирено коремче, смятайте бирата за самостоятелна храна или поне си подбирайте нискокалорично мезе, препоръчват лекари. Пийте бирата на малки глътки. Така стомахът се разтяга по-малко, а въглеродният двуокис му действа не толкова агресивно.
Специалистите са установили, че приятният вкус на бирата и нейният "несериозен" градус прави борбата с алкохолната зависимост от бира по-сложна в сравнение с отказа от твърдия алкохол.
 

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 255

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 376

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 356

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 472

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ