19 Ноември 2019вторник11:46 ч.

Библиотека нонстоп

/ брой: 150

автор:Альона Нейкова

visibility 452

В безброй страни по света денонощните библиотеки открай време се смятат за нещо напълно естествено, а предназначените за студенти са и безплатни. В България обаче подобни институции липсват. А би трябвало отдавна да отчитаме развитие в тази насока, още повече че са изминали повече от 140 години от създаването в София на Публична библиотека, която по-късно прераства в Народна.

Започва обаче да се прокрадва някакъв лъч надежда, че и у нас ще има къде да се събират в късните часове хора, жадни за знания, придобити с помощта на истински книги. Вяра, че младото поколение е будно и днес, вдъхва идеята на неколцина студенти, благодарение на които в началото на октомври ще отвори врати първата в страната ни библиотека, достъпна за всички желаещи нонстоп. Целта е мястото да е тих пристан за предпочитащите да четат, а не да кършат снаги и да вдигат наздравици в чалготеките на Студентски град. Така може би ученолюбиви деца най-после ще спрат да обикалят бензиностанции - за да се зареждат със знания по време на изпитните сесии, а не с гориво...

Но съвсем логично възниква и въпросът какво се е случило с така наречените читални, които още при строителството на студентски общежития бяха предвидени и обособени като големи зали на всеки (!) етаж от блоковете? Факт е, че тези помещения от години не се ползват по предназначение. Мнозина, имали удоволствието да ги зърнат, са ставали свидетели на страховити гледки, напомнящи прокълнати места и апокалиптични сцени от филми на ужасите. И явно, тъй като няма кой да извърши проверка или да се сети що е контрол на такива места, студентите ще трябва да си плащат, за да могат на спокойствие да учат в денонощната библиотека. И кой както иска да тълкува стремежа към знания, който напоследък ражда и бизнес идеи.

Половината българи са песимисти за икономиката

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 222

27 хил. земеделци ще удари намаляването на европодпомагане

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 222

Шефът на "Топлофикация София" подаде оставка

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 222

73% от нашенците готови да пазаруват на черния петък

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 222

Путин ще участва в украинската среща за мир в Париж

автор:Дума

visibility 338

Протести отново разтърсват Грузия

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 222

Съдът в Хага ще разследва престъпления на британци

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 222

Опозицията в Беларус загуби изборите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 222

Да се противопоставим на новите проявления на фашизма

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 222

Восъчните фигури на авторитарната власт

автор:Йонко Бонов

visibility 226

/ брой: 222

Златните блянове за "Златна София"

автор:Деси Велева

visibility 166

/ брой: 222

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 222

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ