15 Юли 2024понеделник07:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Надежда по джудо със световна титла на самбо

Борислава Дамянова от Левски вече има олимпийска стипендия за Рио де Жанейро 2012

/ брой: 244

автор:Георги Аргиров

visibility 2796

Бронзовата медалистка от Европейското първенство по джудо за младежи и девойки. Борислава Дамянова спечели световна титла на самбо на шампионата на планетата, завършил миналата неделя в зала "Армеец" в София. Борислава победи на финала в категория до 44 кг рускинята Анастасия Павленко от Русия (до 18 г.).
Още преди да излезе срещу рускинята, джудистката от Левски и баща й Емил Дамянов, който е и неин личен треньор, бяха сигурни, че ще преклонят рускияната и златният медал ще бъде за България.
Двата спорта са доста близки, но и достатъчно различни, споделя треньорът й Емил Дамянов. Миналата година дъщеря му печели и европейска титла по самбо. Според него вече няма лесни турнири и състезателки, особено на световно за младежи и девойки. В срещата със самбистка от Казахстан, а класата на състезателите от всички бивши републики на СССР е подчертано висока, Боби проявила малко несигурност заради неизвестността на съперничката. Иначе на финала противничката й  Анастасия Павленко също е състезателка по джудо, така че двете достатъчно се познавали и трудно било да се изненадат. 
Вече месец Борислава Дамянова е на олимпийска стипендия. 16-годишната състезателка на Левски е една от надеждите на България за медал на следващата Олимпиада в Рио де Жанейро 2016. Започнала е да тренира джудо още на 4-годишна възраст заедно с по-голямата си сестра Йоана. Техен треньор неизменно е баща им Емил Дамянов. Благодарение на таткото Борислава се насочва само към джудото, за разлика от мнозина свои връстници, които преминават през много спортове и извънучебни занимания, докато открият кое най-много ги влече и им се удава. В началото Боби тренирала повече за удоволствие, но с годините започва да се готви по-сериозно, за да преследва "високото спортно майсторство". Още като 4-токласничка участва за първи път на Европейско първенство по джудо за деца.
След V клас я приемат в столичното 166-о училище "Васил Левски". Там вече учела и сестра й Йоана, която догодина ще бъде абитуриентка. Училището е известно с това, че в него учат спортните дарования и надежди на СК Левски. Боби е от първия прием на ученици след V клас. До VIII клас тя е редовна ученичка, но после преминава на индивидуален план на обучение. Това не пречи да бъде добра ученичка и да има добри оценки. Успява да съчетае спорта с останалите предмети в училище. Твърди, че всеки, който има желание, може добре да си организира времето и да отдели еднакво време за учичище, тренировки, виждания с приятели. Категорична е, че учителите не се интересуват от това коя е и какво е направила или спечелила, а от показаните знания в часовете. В спортното училище на Левски пък има джудисти от три клуба - Левски, Левски-Елит и Шампиони. "И те имат своите щастливи моменти в кариерата си, но учителите гледат на всички нас по еднакъв начин", твърди Дамянова.
Според баща им Йоана обаче повече гледа към треньорската професия, отколкото да се посвети на професионална кариера като спортист. Йоана вече води една от детските групи, но и се изявява на татамито. Йоана е участничка и в I младежка Олимпиада в Сингапур 2010.
Борислава пък печели сребро от европейския младежки олимпийски фестивал в Трабзон, Турция, през 2011 г. в категория до 44 кг.  Там тя побеждава представителките на Молдова и Белгия, а в сблъсъка за титлата отстъпва на рускинята Ирина Долгова.
Пред Борислава е участие на Европейското първенство по джудо за състезатели до 23 години в Прага, Чехия, в средата на ноември. То ще бъде сериозно предизвикателство за Боби, която другата седмица ще навърши 17 години. В Прага тя ще се състезава в по-горната категория до 48 кг. Решението е на баща й, защото за всяко състезание иначе й се налага да сваля килограми, за да влезе в категория. Личното й тегло е около 47 кг. Според треньора й това е поглед към бъдещето - състезания за жени.
Дори и при успех бащата и дъщерята не очакват да попаднат в класациите за най-добрите спортисти на годината в България, но се надяват да попаднат в тях в бъдеще. Иначе Обединените спортни клубове Левски всяка година организират своя класация, в която бащата-треньор и дъщерята-състезателка със сигурност ще намерят място.
На въпроса дали са индивидуални или колективни играчи Емил и Борислава са единодушни, макар и индивидуален спорт, джудото също учи на колективизъм, на чувство за дълг пред отбора, пред треньора, пред спаринг-партньора и даже пред медицинския екип, който се грижи за нейното здраве и възстановяване.
Затова и Борислава си пожелава най-вече здраве, за да може да щурмува олимпийско отличие в далечна Бразилия през 2016 г.



За успехите в джудото и самбото Борислава влага много усилия в тренировките

Бащата и треньор Емил Дамянов предава своя опит на дъщеря си  
снимки Благовеста Цветкова

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ