14 Юли 2024неделя00:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Издателство "Лист"

"Лист" става на 5, празнува с изложба на илюстрации

Издателството радва читателите си с 30 процента отстъпка през септември

/ брой: 165

автор:Дума

visibility 1170

Книга по книга издателство "Лист" става на пет години и ще отбележи рождения си ден с изложба и 30 процента намаление на заглавията от каталога си. Началото на празненствата е на 1 септември в бар и магазин "Плюс това" с откриването на експозицията "РазЛИСТи класиката". В продължение на месец тя ще представи оригинали и копия на илюстрациите от български художници към творбите от поредицата "Детски шедьоври от велики писатели", научи ДУМА от Елена Кръстева, редактор в издателство "Лист".

Селекцията, чийто двигател е главният редактор на "Лист" Гергана Димитрова, се превърна в емблема за издателството и му донесе най-престижните отличия в областта на книгоиздаването - "Златен лъв" и "Христо Г. Данов". "Решихме да отпразнуваме рождения си ден с тази изложба, защото поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" стана емблематична за издателството. Първо с нея започнаха да ни свързват, после дойдоха и другите книги. Тя показа също, че българските илюстратори могат да рисуват за книги в България. Важно е да покажем тяхната работа в изложба, защото илюстрациите могат да имат живот и извън книгите", коментира Гергана Димитрова.

Сред включените в експозицията картини са фантазиите на Дамян Дамянов, родени от срещата с "Приказки 1, 2, 3, 4" от Йожен Йонеско и "Слонът и домашният котарак" от Йосиф Бродски, на Алисия Санча към "Момчета" от Антон П. Чехов, на Капка Кънева към "Железния човек" от Тед Хюз, "Влак" от Никола Вапцаров и "Кухнята на госпожа Черешова" от Силвия Плат, на Калина Мухова към "Иван Глупака" от Лев Толстой, на Анжела Минкова към "Юнакът и драконът", на Свобода Цекова към "Пердето на бавачката Лъгтън" от Вирджиния Улф, на Сотир Гелев към "Чиракът магьосник" от Гьоте, на Ина Христова към "Коледата на едно дете в Уелс" от Дилън Томас и "Гаргите от Белокруша" от Олдъс Хъксли, на Вяра Бояджиева към "Прекрасната Касандра" от Джейн Остин и на Тоня Горанова към "Лападунди и тънкофини" и "Страната на хилядите желания" от Андре Мороа.

Освен на изложба, в дните между 6 и 12 септември "Лист" кани почитателите си и в шатра 38 на Алеята на книгата пред НДК и на бул. "Витоша". По случай петгодишнината на издателството всички произведения ще се продават с намаление от 30 процента. Отстъпката важи и при покупка от сайта www.listbooks.bg през целия септември.

През септември всички книги на "Лист" ще се продават с 30% отстъпка на сайта на издателството и на Алеята на книгата

Илюстрация на Тоня Горанова към "Страната на хилядите желания"


Срещата на Алисия Санча с Чеховите "Момчета"


Сред оригиналите в "РазЛИСТи класиката" 2 е и тази акварелна рисунка на Дамян Дамянов към "Приказки 1, 2, 3, 4" от Йожен Йонеско.


Хартиена пластика на Капка Кънева за "Железния човек" от Тед Хюз



Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ