12 Август 2024понеделник13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Александър Александров е малко повече от 2 години директор на столичното парно

На фокус

Идва ли краят на "Топлофикация-София"?

Очаква се дълговете на общинското дружество да достигнат до 1,5 милиарда лева в края на април, а договорите за управление на Съвета на директорите и на Надзорния съвет са изтекли

/ брой: 42

автор:Деси Велева

visibility 936

Деси ВЕЛЕВА


Какво ще стане с "Топлофикация-София"? Идва ли нейният край? Тези два простички въпроса си задават стотици хиляди столичани, които още разчитат на общинското дружество за отопление на домовете си и не са се обърнали окончателно към климатиците и камините. Въпросите са е лесни, но отговорите им - заплетени. И в голяма степен зависят от собственика - Столичната община, както и от прякото ръководство на общинското дружество. Докато те премислят бъдещите си действия, дълговете се трупат.

В момента задълженията за газ са 945 милиона лева, като текущите към "Булгаргаз" са 320 милиона лева. Още 220 милиона лева трябва да се платят за парникови емисии, от които "Топлофикация" няма как да избяга. Именно на тази база председателят на групата общински съветници от БСП в СОС Калоян Паргов прогнозира наскоро, че към 30 април дългът на дружеството ще стигне 1,5 милиарда лева. Затова той предложи на Председателския съвет на СОС да се извика спешно на разговор ръководството на "Топлофикация" за обсъждане на наболелите проблеми. Засега реакция от общината няма, а данните са неумолими - към 1 април очакваните приходи на дружеството ще бъдат около 250 милиона, които ще покрият основно разходите за парниковите емисии.

"Очевидно е, че проблемът в "Топлофикация" е технологичен и на управляващите им трябваха десет години, за да го осъзнаят. Те пропуснаха още две години и не предприеха никакви стъпки, за да се потърси 

външен мениджмънт на дружеството. 

Не приватизация, не концесия, с които от БСП не сме съгласни", коментира Паргов. Според него външният мениджмънт ще даде възможност на реномирана компания да подобри ефективността в управлението, както и да инвестира 800 милиона лева в дружеството - сума, определена от американските консултанти, които общината нае преди време.

Те предлагат половината от парите да отидат за рехабилитация на топлопреносната мрежа, за да се намалят до минимум загубите. Другото им предложение е за изграждане на високоефективна когенерационна мощност, която да произвежда повече електричество в съотношение 1:1 с топлинната енергия, а не както е досега 1:4. "С повишеното производство на електроенергия приходите на дружеството ще стигат, за да започне то да топи дълговете и да връща инвестициите, като в същото време предлага социално поносима цена на своите потребители", смятат социалистите.

Друг общински съветник от групата на БСП - Николай Николов, наскоро получи отговор на питането си до столичния кмет Йорданка Фандъкова, от който изскочиха любопитни подробности. Оказа се, че през последните 11 години, когато градът е управляван от Фандъкова, парното е поскъпнало близо с 56 на сто. 

Най-драстичен е ръстът на услугата

през 2010 и 2017 г. - съответно с 18 и 22%. Последните сериозни увеличения са от 2020 г. и от 2021 г. - с по 16 и 20%.

Тук отново идва въпросът за управлението на общинското дружество. Оказва се, че в края на декември са изтекли договорите за управление както на Съвета на директорите, така и на Надзорния съвет. Затова и в спешен порядък СОС трябва да обяви конкурс за избор на нови ръководители, за да може да избере най-добрите експерти, които ще се явят, за да поемат отговорност за управление на това дружество, категорични са социалистите. 

От ноември 2019 г. за негов директор бе назначен Александър Александров - бивш началник на "Стомана"-Перник, работил в Германия за световна компания за пренос и съхраняване на газови продукти, с дипломи и квалификации от реномирани учебни заведения и богат опит. Той пое "Топлофикация" с дългове от 900 милиона лева и не успя да ги стопи. Докато Александров се намира в самия край на дълговата спирала, неговите предшественици остават позабравени. Те също дадоха своя принос към критичното положение на "Топлофикация", след като кметството пое политика на постоянни смени с неприемлив резултат.

Преди Александър Александров начело на дружеството бе Кремен Георгиев - бивш служител на Христо Ковачки. В биографията му са управленията на топлофикациите на Варна, Перник и Велико Търново. Той пое ръководството с 

близо 1 милиард лева дългове

и над 670 милиона лева непокрита загуба. За краткия период от осем месеца в шефското кресло Георгиев успя да натрупа близо 150 милиона лева дълг към основния доставчик и подаде оставка. 

Самият Георгиев бе назначен на мястото на Сашо Чакалски, който се настани в дружеството през февруари 2018 г. до обявяването на конкурс. Чакалски бе ръководил преди това Българската банка за развитие и "Общинска банка". При встъпването си в длъжност той увери, че следваната политика ще бъде продължена и надграждана. Какво надгради сами виждаме...

Предшественикът на Сашо Чакалски бе Георги Беловски. Той също дойде от управителното тяло на  "Общинска банка" през 2014 г., устиска на поста четири години и се освободи от него доброволно чрез оставка.

Не така безметежно напуска креслото на директор Стоян Цветанов. Той седна в него през 2011 г. и се оказа най-дълго управлявалия директор за десетте предходни години. Още в началото обеща, че боклукът на столичани ще се изгаря в нови мощности на "Топлофикация", което така и не стана. Затова пък Цветанов позорно бе изгонен, след като стана ясно, че дружеството е с близо 95 милиона лева, блокирани в Корпоративна търговска банка (КТБ). Уволнението му бе поискано заради криене на информация.

При всички тези управленски катаклизми, не е изненадващо, че трябва да се търси външен мениджмънт. Ако час по-скоро този план не се реализира, дружеството ще потъне и 

фалитът ще е неизбежен 

категоричен е Калоян Паргов. Той осъзнава, че е тежко да се вземе политическо решение за рестарт на системата, която е част от критичната инфраструктура и съществена част от енергийната система на България. "Колапс на "Топлофикация" означава колапс на енергийната система", категорични са от БСП. 

След като още в края на миналата година Фандъкова поиска цялата държава да спасява общинската "Топлофикация", тези дни тя обсъди модернизацията й с четирима еврокомисари, като получи потупване по рамото. Реални действия обаче още липсват. Докога?

Промените в сметките за парно през последните години

ИПИ: В 22 общини няма работеща аптека

автор:Дума

visibility 75

Геомагнитна буря удари Земята

автор:Дума

visibility 92

БСП тръгва към изборите обединена

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 152

111 000 души у нас са на воден режим

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 152

Обмислят закон за големите проекти

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 152

200 млн. лв. дължи държавата по дела с пътни фирми

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 152

Сърбите масово срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 152

Албанска партия отлага признаването на българите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 152

Засилен пътен контрол в Гърция

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 152

Накратко

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 152

Горе сърцето

автор:Марин Милашки

visibility 80

/ брой: 152

Планирана атака с MI6

автор:Боян Чуков

visibility 81

/ брой: 152

Карлос Насар, гордият българин

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 152

Законопроектът, който свали маските

visibility 97

/ брой: 152

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ