13 Август 2024вторник20:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Консултант

Какви са правата ни при закъснял или отменен полет

Обезщетенията не се изплащат автоматично, в рамките на 5-6 седмици е срокът за изчакване на отговор

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 78

В разгара на летния сезон има много закъснели или отменени полети, които могат да съсипят почивката ни. Повечето пътници обаче не са наясно, че имат право на обезщетение в размер на до 600 евро. А тези от тях, които знаят, осъзнават, че процесът за получаването му от авиокомпаниите е много сложен. Затова човек има нужда от професионална помощ, за да може да се възползва от този тип компенсация.
Българската платформа ClaimHelp помага на пътниците да се справят с това предизвикателство. Тя е първата, която дава правни съвети при закъснели или отменени полети. Над 10-годишен опит е сблъскал екипа й с разнообразни случаи. Компанията има над 7500 спечелени съдебни дела в български съдилища срещу местни и чуждестранни авиокомпании, коментира пред TravelNews Симеон Владимиров, управител на фирмата.
Съгласно Европейския регламент 261/2004, самолетните пътници имат право на обезщетение при закъснял полет, при отменен полет и при отказан достъп до борда. Според закона могат да получават обезщетение, възлизащо на: 250 евро за полети до 1500 километра, 400 евро за полети над 1500 и до 3500 километра и 600 евро за всички по-дълги полети.
Всеки, попадащ в тези категории, може да се възползва от услугите на платформата с абсолютно безплатната регистрация на сайта. Попълването на претенция става онлайн през сайта на компанията и пътниците трябва да представят полетна информация, както и лична такава, уточняват експертите. Оттам нататък е тяхна грижата за придвижването на претенцията към авиокомпанията и се предприемат съответните действия, за да може всеки да получи обезщетението си.

Ощетеният трябва да е активна страна

При повече от 3 часа закъснение на полета можем да поискаме парична компенсация, но трябва ние да сме активната страна, защото паричното обезщетение не се изплаща автоматично. Това обясни в "Денят започва" Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център.
"Ако причината за закъснението на полета е в контрола на авиокомпанията, то можем да поискаме компенсация. Тя зависи от разстоянието. За полетите, които са най-честите в ЕС - до 1500 км, тази компенсация е 250 евро. Тя е фиксирана на пътник, на билет. И малките деца имат право на подобна компенсация. Когато пристигнем на място и полетът има повече от 3 часа закъснение, и решим, че искаме да потърсим правата си, трябва да се свържем с авиокомпанията и да попълним формуляр, който обикновено е на сайта на авиокомпанията. В рамките на 5-6 седмици е нормалният срок за изчакване на отговор. Но трябва да попълним формуляра възможно най-бързо преди или след полета", уточнява Соня Спасова.
По думите й в Европейския потребителски център постъпват все повече жалби за закъснели и отменени полети.
"Потребителите трябва да си търсят правата. Преди да тръгнем към летището, трябва добре да се информираме дали има промяна в последния момент. Ако сме на летището и ни информират, че нашият полет ще закъснее, след втория час авиокомпанията е задължена да се погрижи за нас, като осигури храна и освежителни напитки. Ако това не се случи, можем да си ги закупим сами, като запазим касови бележки за тези разходи. Впоследствие можем да ги претендираме на сайта на авиокомпанията. Ако се наложи по-дълго чакане, например денонощие, авиокомпанията е длъжна да ни осигури и място за нощувка, както и да покрие разходите за превоз от и до хотела", уточни Спасова.

БНТ, travelnews.bg


За какво да внимаваме при резервация на пътуване

За първи път се наблюдава прецедент - полетите в последната минута да са по-скъпи от ранната резервация. За какво трябва да внимаваме ни предупреждава един от най-популярните пътешественици в Европа Мартин Пашингер, съобщава Нова телевизия.
Мартин Пашингер е жител на света. Прекарва по 250 дни в годината на път. Любопитството му към света започва от терасата на летището във Виена, откъдето обичал да гледа как самолетите излитат и кацат.
„Всичко стана напълно случайно. Когато бях само на шест години, дядо ми винаги ми даваше монети - пари за джобни. Всичко спестявах и един ден отидох при баща ми и му казах - слушай, това са всичките ми пари, купи ни самолетни билети. Разбира се, парите далеч не бяха достатъчно за какъвто и да е полет, но той беше много впечатлен. Съгласи се и доплати колкото трябваше, и за първи път се качих на самолет. Беше само за ден, вътрешен полет в Австрия”, разказва той.
По думите на Мартин, още тогава се влюбва в чувството, когато самолетът излита и усещаш как тялото ти се залепя за седалката. Към днешна дата пътува толкова много, че дори получил писмо от властите в Австрия, че не дължи данъци към собствената си страна. „Беше много абсурдна ситуация. Роден съм в Австрия, живял съм там и изведнъж трябваше да доказвам колко дни съм прекарал в страната. Не ми се беше случвало досега”, каза още той.
Абсурдни ситуации и прецеденти се случват и на път. Плановете се променят, полети се отлагат и времето може да бъде непредсказуемо. Затова Мартин съветва да внимаваме с нискобюджетните полети. „Често няма с кого дори да разговаряш. Понякога трябва да се замисляме и за скритите такси в чартърните компании. Има изненади, ако например багажът ти е по-тежък с няколко грама, веднага искат да си платиш допълнително”, посочва пътешественикът.
Според Мартин да си купим възможно най-евтиния билет за конкретна дестинация е като билет от лотарията. „В миналото беше много просто - колкото по-рано, толкова по-добре."
Едно време цените на самолетните билети започваха с най-ниските цени и след това постепенно поскъпваха. Сега най-евтиното е някъде по средата. Цените на полетите в последния момент това лято са с 20-30% по-високи от тези в началния етап. За първи път в историята т.нар. last minute полети са по-скъпи от началната цена", отбелязва той.
За да ограничим непредвидени разходи, пътешественикът споделя да имаме план, когато пристигнем до дестинацията. „Когато си мисля за дестинации, които не съм посещавал и има много да се види, предпочитам да имам план. Особено ако има някой туроператор, който да планира всичко без аз да се занимавам. Дава ми чувство на релакс, без да се притеснявам излишно”, добавя Мартин.
Но най-добрият екскурзовод остава любопитството. А в перфектното пътуване има и доза спонтанност. „Направете го. Много е просто. Действайте. Светът, в който живеем, тепърва ще става по-сложен. Ще има повече и повече рестрикции къде ще можем да пътуваме дори и в мирно време. Плюс това със сигурност няма накъде да става по-евтино”, убеден е Мартин.

Нова тв

Нова партия се включва в стартиращото ляво обединение

автор:Дума

visibility 18

Жените са с по-ниски обезщетения за безработица

автор:Аида Паникян

visibility 504

/ брой: 153

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 153

Мощен взрив стресна Бургас

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 153

2300 лева средна работна заплата у нас

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 153

Готвят лицензиране на гориво от "Уестингхаус" за VІ блок

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 153

"Активни потребители":

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 153

Нов пожар в РСМ до нашата граница

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 153

ЕС критикува Скопие за диалога със София

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 153

Новият лидер на "Хамас" иска преговори с Израел

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 153

Накратко

автор:Дума

visibility 1351

/ брой: 153

От панталона до заплатата

автор:Аида Паникян

visibility 709

/ брой: 153

Примитивна пропаганда

visibility 765

/ брой: 153

Деформирани представи

visibility 727

/ брой: 153

Благодарим ви, че ни отсрамихте!

автор:Нешка Робева

visibility 509

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ