16 Септември 2024понеделник17:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Активни потребители:

Водата измести палмовото масло в сиренето

"Бързозреещите" продукти превземат пазара

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 2323

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина вече се замествани от свръховоднени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители.
"Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, че 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно съдържание, което означава, че наредбата си остана на хартия, коментира за Радио Варна Богомил Николов", от потребителската организация.
В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. То трябва да е до 60%.
За целите на изследването, проведено през юни, от магазини в София, Пазарджик и Тервел са били закупени парчета сирене от 36 различни марки в широк ценови диапазов - от под 10 до над 20 лева за килограм. Лабораторните анализи показват, че само 15 от пробите са в нормата - с водно съдържание под 60 процента. Останалите 21 артикула са с водно съдържание над нормите.
Това е седмият от 2016 г. насам тест за качеството на продаваното в България бяло саламурено сирене, който "Активни потребители" прави. Оказва се, че през годините производителите променят осезаемо "рецептурата", за да печелят повече. Предишната мода - млякото да се замества с палмови и други мазнини, постепенно отстъпва на преоводняването. В сравнение с резултатите от 2022 г. сега има някои подобрения. Намалели са откровените фалшификати - подобията на сирене, които съдържат над 70% вода. Някои марки са подобрени и съдържанието на вода в тях е под 60%  - като "Саяна", "Боженци", "К-Брей", "Белиса", "Йовчев".
Особен случай са продуктите, брандирани като „Млекарница Ракево милк" и „Ракево милк трейд" и наричани "свежо сирене". В тях водното съдържание е 85%, което няма нищо общо със сиренето, но явно няма контролни органи", коментират от "Активни потребители". Други пък, като "Ситово" и "Млекаря 79", си остават бързозрейки, обясняват авторите на проучването.
Според класическата технология бялото саламурено сирене от краве мляко трябва да "зрее" поне 45 дни. Това е времето, през което протичат важни микробиологични и биохимични процеси, които правят тази храна толкова полезна и вкусна. Ако този срок се скъси, в сиренето остава повече вода.
Много производители обаче силно съкращават срока за зреене и бързат да пласират стоката си. Така в магазините пристига недозряло и натежало от вода сирене. Производителите печелят от спестеното време за зреене, а потребителите плащат прескъпо за излишна вода.
На професионален жаргон такива недозрели сирена се наричат „бързозрейки“ и те очевидно стават все по-популярни. Тези продукти изобщо не са безобидни, посочват "Активни потребители" и обясняват, че наднорменото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции.
В България има някакво необяснимо, павило, да се поддържат ниски цени за сметка на каквито и да е компромиси в качеството и безопасността, затова и контролните органи не са така активни през годините и отвориха такъв голям проблем, който сега трудно може да бъде разрешен. Казвам трудно, защото самият бранш е разцепен на две и половината са застъпници на производство на точно такива продукти, които не можем да наречем качествени, подчерта Николов.

Три са версиите за инцидента с военния самолет L-39 ZA

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 176

КНСБ настоява линията на бедност за догодина да е 667 лв.

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 176

3431 ученици са отпаднали през миналата учебна година

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 176

Едва 10% от пожарникарите у нас са жени

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 176

Чужди инвеститори бягат от България

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 176

България е с най-голямо неравенство на доходите в ЕС

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 176

70% от продажбите на лизинг са на автомобили

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 176

БНБ пуска сребърна монета за Рибния буквар

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 176

Ескалацията срещу Русия е само отложена

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 176

Темата за мигрантите разделя Европа

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 176

Сърбия връща военната служба

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 176

Накратко

автор:Дума

visibility 993

/ брой: 176

На петнадесети - без фанфари

автор:Боян Бойчев

visibility 374

/ брой: 176

Вот за мир или война

автор:Юри Михалков

visibility 474

/ брой: 176

"БСП-Обединена левица" дава знак за промяна в лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 317

/ брой: 176

Гладът в Америка се увеличава

visibility 320

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ