14 Юли 2024неделя00:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разногласие в Европа заради Украйна

Макрон иска войски на НАТО и ЕС срещу Русия, Шолц и Брюксел отхвърлят

/ брой: 40

автор:Дума

visibility 8260

Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, макар на този етап да "няма консенсус". Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международна конференция в Париж за подкрепата на Украйна с участието на 25 държави, предаде БТА.
"Поражението на Русия е от съществено значение за сигурността и стабилността в Европа. Ще направим всичко необходимо... Русия да не спечели тази война", каза Макрон.
Противоположно становище разпространи германският канцлер Олаф Шолц по-малко от 24 часа след изявлението на Макрон.
"Страните от НАТО и ЕС се споразумяха, че няма да изпращат войски в Украйна", обяви той пред репортери в град Фрайбург им Брайсгау, като изявлението бе предадено по телевизия NTV. Шолц нарече мнението на Запада по този въпрос „много единодушно“, без да отговаря на въпроси.
"На равнище ЕС няма решение да се изпрати войска в Украйна. Въпросът е как да се подкрепи Украйна във военно отношение, това е отговорност на страните членки и техни суверенни решения", заяви в Брюксел говорителят на външнополитическата служба Петер Стано.
"Редица страни от НАТО и ЕС обмислят да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа", разкри словашкият премиер Роберт Фицо преди срещата в Париж. Той добави, че Словакия няма да изпраща войници, макар да е член на НАТО и ЕС. Фицо призна, че "го побиват тръпки" от материалите за конференцията в Париж
"Изпращането на западни войски в Украйна ще доведе до пряк военен сблъсък между Русия и НАТО", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „В този случай трябва да говорим не за вероятност, а за неизбежност", допълни той.
Макрон обяви създаването на нова коалиция за доставки на ракети и бомби със среден и далечен обсег на действие за Киев. По думите му това ще е деветата коалиция за Украйна. Олаф Шолц отхвърли изпращането на далекобойни крилати ракети „Таурус“ на Украйна, защото това е риск за страната да се намеси във войната.
Няколко европейски държави, включително Франция, подкрепят идеята ЕС да купува боеприпаси извън Европа, за да подкрепя военно Киев, заявиха участници в конференцията. Това предложение, инициирано от Чехия, "се радва на голяма подкрепа от няколко държави", заяви премиерът й Петър Фиала след конференцията.
Във Франция позицията на Макрон бе отхвърлена от члена на Държавния съвет Арно Кларсфелд, от партийните лидери Марин льо Пен, Жан-Люк Меланшон и Флориан Филипо.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ