14 Юли 2024неделя05:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Празникът на мъжете, или реабилитация на силния пол

Разликите между дамите и господата не ги раздалечават, а още повече ги привличат един към друг

/ брой: 257

автор:Альона Нейкова

visibility 1739

Силният пол често е обвиняван в дискриминиране на слабия. Вероятно подобни констатации са вследствие на различни проучвания, чиито резултати сочат, че повечето високи държавни постове са заети от мъже, а и основните важни решения се вземат също предимно от господата. Те пък на свой ред контрират, че дамите са привилегирован пол, понеже през цялото време са обградени с безкрайни грижи и дори си имат собствен празник - 8 март, който дори в някои страни е признат за официален и неработен ден. Оказва се обаче, че и представителите на силния пол се радват на концентрирано внимание по време на Световния ден на мъжете.

Прието е честванията, посветени на представителите на силния пол, да се организират в първата събота на ноември. Празненствата в над 50 страни на планетата през 2015 г. ще станат факт на днешния 7 ноември.
Любопитно е, че първият (и единствен) президент на СССР М.С. Горбачов е един от инициаторите на определянето на дата, когато вниманието на света е насочено към мъжете. Самият Михаил Сергеевич действа като че ли по предварително начертан план: в началото призовава всички господа към трезвен начин на живот, а после ги дарява и със собствен празник. Някъде в дълбините на душата си Горбачов вероятно си е представял как милиони съветски товаришчи ще вдигат наздравици за силния пол с високи кристални чаши, пълни с кефир. И въпреки че официално Световният ден на мъжете е учреден през 2000 г., празникът все още не е успял да навлезе толкова широко в календара с големи дати, както е станало с Международния ден на жената например.
Нека обаче обърнем подобаващо внимание на представителите на силния пол, като акцентираме на любопитни факти за тях.
Колкото и необичайно да изглежда на пръв поглед, но е установено, че мъжете имат доста по-развито обоняние и малко по-висока температура от жените. Според статистиката през целия си живот господата "изяждат" от устните на дамите между 3 и 8 кг червило и по-добре заспиват в компанията им. Закон в щата Тенеси пък разрешава на нежната половина на човечеството да шофира само ако пред колата тича мъж и размахва червено знаме като своеобразен начин да предупреди за опасност пешеходците и останалите участници в движението на пътя. А в Монголия навремето господата са ходели на високи токчета, за да не се изплъзват краката им от стремето на коня, докато яздят.
При мъжете е по-добре развита така наречената логическа част на мозъка, а не творческата. Сигурно затова те често доста неадекватно възприемат емоционалните изказвания. Много по-разбираемо ще е за тях да им се говори същото, но със спокоен тон. Представителите на силния пол имат по-нисък праг на търпимост към болка. Така че не бива да се гледа с презрение на твърденията им, че умират, когато усещат неразположение в стомаха или имат температура с градус по-висока от 36,5 например. Смята се всъщност, че ако мъжете можеха да раждат, със сигурност биха умрели от болка, давайки живот на дете.
Повечето господа смятат, че ако са много внимателни и концентрирани, докато гледат мач, техният отбор непременно ще спечели. Следващият факт на пръв поглед изглежда забавен, но все пак статистиката не е много весела: мъжете биват ударени от мълния 6 пъти по-често, отколкото жените. А за да се убедят, че изглеждат добре, представителите на силния пол използват само огледала, докато дамите са привлечени от всяка повърхност, способна да отразява светлината. Хубавото е, че господата се смеят повече и по-често. Мнозина от тях имат интимни отношения с 4-6 жени (а не с 50-100, както обичат да се хвалят мачовците), преди да срещнат онази, единствената, и да стигнат до сериозна връзка. Когато държат палец върху колана си, означава, че подсъзнателно искат да привлекат вниманието на девойките.
Левичарството при представителите на силния пол се среща 3 пъти повече, отколкото при дамите. Преобладаваща част от мъжете по време на сватбената церемония са нацупени, докато половинките им не спират да се усмихват. Въпреки че се опитват да покажат как за нищо не им пука и често биват наричани безчувствени, самоубийствата при господата заради несподелена любов са по-чести.
Алкохолът пък действа на представителите на силния пол по-слабо, отколкото на дамите. Учените обясняват този факт с това, че в тялото на жената има по-малко вода, което позволява високоградусните питиета да се абсорбират по-бързо в организма. Ако помолите мъжете да покажат ръцете си, най-често те ще ги протегнат с длани нагоре. Интересно е също, че господата по-искрено се радват на комплиментите, отколкото жените.
В света се раждат около 107 момчета на 100 момичета. Тийнейджърите 4 пъти по-често от девойките изоставят ученето и са близо 75% от така наречените трудни деца. Когато господата достигнат средна възраст, имат с 50% повече мускули и с 50% по-малко мазнини от нежната половина на човечеството. Според някои антрополози способността на мъжете да осъзнават бащинството си е една от ключовите разлики между хората и приматите.
Твърди се, че първоначално ролята на гейша е изпълнявана от представители на силния пол - така наречените тайкомоти. Преди ХVII век това са шутове на служба у японски феодали, но по-късно търсенето на такъв род умения намалява и палячовците са принудени да се преквалифицират в компаньони. Първата гейша се появява едва в средата на ХVIII столетие и постепенно жените превземат тази професия.
Преди 1900 г. почти във всички страни по света санитарите-мъже са били повече от дамите, докато днес са по-малко от 10 на сто. Силният пол злоупотребява с алкохол 3 пъти по-често. Независимо от твърденията, че мъжете предпочитат блондинки, се оказва, че всъщност те харесват почти всички жени и с по-тъмен цвят на косата.
По горещия пясък мъжете вървят на пети, а дамите - на пръсти. Нежният пол затваря ушите си с показалци, а силният - с длани. Когато господата биват помолени да подадат нещо, те в 80% от случаите го хвърлят. И ако попитате защо го правят, ще разберете, че по този начин подсъзнателно искат да проверят реакцията на другия.
Въпреки изброените предимства и недостатъци, оценявани по достойнство най-вече от жените, най-любопитен е фактът, че разликите между половете не ги раздалечават, а напротив, още повече ги притеглят едни към други.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ