14 Юли 2024неделя05:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Последната цигара, или алтернативи за отказване от пушенето

В борбата с вредния навик са позволени всякакви средства, дори и най-екстравагантните

/ брой: 263

автор:Альона Нейкова

visibility 3076

Международният ден за отказ от пушенето се отбелязва от 1977 г. всеки трети четвъртък на ноември. Инициативата за такава дата принадлежи на Американското онкологично общество. Според Световната здравна организация на всеки 10 секунди планетата губи по един почитател на цигарите, а към 2020 г. може да се стигне до един човек на 3 секунди. Има доста страховити данни за вредата от пушенето, за които медиите непрекъснато уведомяват обществеността. Нека обаче фокусът на вниманието ни този път да е насочен към отказването от този безспорно вреден навик, но чрез доста необичайни начини...

За да спрат да пушат, хората правят какво ли не - дъвчат тютюн, разрязват цигарите на две, пият десетки литри вода и дори прибягват до доброволно заточение. Но, както твърдят експертите, в борбата с тютюнопушенето са позволени всякакви средства, дори и най-екстравагантните.
В класацията на най-необичайните начини за спиране на цигарите на десето място е американец, който буквално удави своята пристрастеност към вредния навик. Пушачът изпивал по чаша вода (не водка!) всеки път, когато му се приисквало да усети вкуса на тютюн. В рамките на цял месец, докато отказвал цигарите, за да надвие желанието си да запали, човекът изпил почти 150 л. Твърди също, че по този начин се прочистил и от токсини, натрупали се в организма заради никотина.
Студентка от Англия пък прогонила влечението към пушенето с... въже за скачане. Момичето прибягвало до упражнения с него всеки път, когато му се приисквало да хване цигара. Скачала на въже, докато желанието да напълни дробовете с дим не изчезвало напълно. Помислете само - каква сила на волята и хъс трябва да притежава човек, за да замести вредния навик със спортни занимания.
Друга колежка на англичанката, само че от Русия, не била толкова запалена по физкултурата, но много обичала дъвките. И занимавала устата си с този познат на мнозина полухранителен продукт, който обаче не се абсорбира от организма. На амбициозната студентка са били необходими две седмици непрекъснато дъвчене, преди да се откаже окончателно от цигарите. Добре е да се отбележи обаче, че и "стажът в пушенето" на дамата не бил много голям - около две години пафкане.
Почитател на сладкишите също успял да преодолее никотиновата зависимост. В кутия с цигари мъжът носел точно 20 бонбона, които употребявал, когато му се допушвало. Не се уточнява обаче колко време е продължила тази захарна атака на организма и на ден по колко кутии... бонбони поглъщал. Но се твърди, че авторът на този начин за отказ от цигари вече е бивш пушач.
Неспираща от 30 години да се наслаждава на вредния си навик дама решила обаче да подходи към решаването на проблема бавно и постепенно. Жената отрязвала малки парченца от цигарите, когато й се допушвало, докато в кутията не оставал само филтърът им. Критикувана от мнозина, че й липсва воля, за да спре веднъж завинаги с пушенето, жената обаче доказва безкрайното си търпение.
Почитател на цигарите от Украйна се прочува с необичайния начин, благодарение на който се отказва от тях, след като решава да ги изяжда, а не да ги пали. Явно вкусът на тютюна изобщо не му допаднал, но пък човекът постигнал желаното - вече не пуши.
Доста заможен холандец измисля оригиналната схема за спиране на цигарите. Всеки път, когато не се сдържал и купувал кутия с вредните папироси, успявал да преодолее всички останали скрупули и я хвърлял в най-близкото кошче за боклук. Вероятно такъв отказ от тютюнопушенето е твърде възможен заради две предпоставки: все някога ще настъпи моментът, когато ще свършат парите, или просто те ще се ценят повече от цигарите. 
Зевзек от Чикаго решава да ги пали откъм филтъра и здраво да дръпне дима. Казват, че след тази процедура желанието за пушене изчезва поне за три дни. Онези, които обичат да проверяват доколко са ефикасни подобни експерименти, трябва да са наясно: това е изключително опасно!
Британски банкер предизвиква вниманието на медиите преди няколко години, след като се "спасява" от цигарите на необитаем остров. При това не на някой приказен тропически рай, а върху студена шотландска скала, обрулвана от всички възможни ветрове.
Сред налудничавите начини за отказ от пушенето мнозина ще класират на първо място американката Джоди Пъркинс. Отчаяна от неуспеха да прекъсне всякакви връзки с никотиновата зависимост, дамата помолила да я заключат в затворническа килия. Властите обаче не удовлетворили молбата й, а я посъветвали да се обърне за помощ към специалисти.
Безкрайната осведоменост на хората за вредата от пушенето невинаги е достатъчен стимул да се отърват от неприятния навик. Но защо пък 19 ноември - Международният ден за отказ от цигари, да не се превърне в повод да се замислим по-сериозно за здравето си?...


Бог съжалил мъжа и му дал тютюн...


Както съществуват афоризми за храната, красотата, човешките отношения и какво ли още не, така не са рядкост и интересни изказвания на известни личности за ползата и вредата от пушенето.
* Сега толкова много пишат за вредата от пушенето, че съм твърдо решен да спра да чета (Джоузеф Катен)
* Времето, необходимо за една цигара, е правопропорционално на интензивността на протестите от страна на непушачите (Рей Дауън)
* Първо Бог създал мъжа. След това създал жената. А после Бог съжалил мъжа и му дал тютюн (Марк Твен)
* Капка никотин убива 5 минути от времето за работа (Ратмир Тумановски)
* Мислите за красотата спасяват не само света, но и жената от пушене (Константин Мадей)
* Ако си мислите, че никотинът не влияе на гласа на жената, опитайте да изтръскате пепелта от цигара върху килима (Жан Ришар)
* Пушенето дава възможност да мислиш, че правиш нещо, когато нищо не правиш (Ралф Емерсън)
* Вече с голяма достоверност е доказано, че пушенето е една от главните причини за статистиката (Флетчър Кнебел)
* Започваш да пушиш, за да докажеш, че си мъж. После се опитваш да откажеш пушенето, за да докажеш, че си мъж (Жорж Сименон)
* На търпение може да се поучим от пушачите. Още нито един тях не се е оплаквал, че непушачите не пушат (Сандро Пертини)
* Срещала съм доста мъже, превърнали златото си в дим, но вие сте първият, превърнал дима в злато (Елизабет I към сър Уолтър Рали, донесъл за продан тютюн от Америка в Англия)
* Толкова пушачи са се навъдили, че е крайно време да се направят кътове за непушачи (Марк Меламед)
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ