14 Юли 2024неделя05:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Будилници извън стандартите, или алтернативи за ставане от сън

Безкрайна е креативността на дизайнерите, създаващи тези иновативни и полезни устройства

/ брой: 251

автор:Альона Нейкова

visibility 4129

Утро. Будилникът звъни. Но след като се сещате, че е навит с 10 минути по-рано от необходимото време за ставане, спокойно го спирате и продължавате да спите. После ситуацията се повтаря. И пак. И пак. А след час с викове "Успах се!" скачате и започвате трескаво да се щурате из апартамента. И така всеки път. Ситуация, позната на мнозина. Но ето че борбата с перманентното желание за сън напоследък се превърна в предизвикателство и за дизайнери, и за производители на будилници. Експерти постоянно работят в тази насока, като измислят все по-необичайни начини да събуждат клиничните поспаланковци. И следвайки максимата, че целта оправдава средствата, при създаването на будилници използват и финансовия интерес, и военни тактики, и дори любовта към... храната.

Ако тотално ви е омръзнал дразнещият звук на апарата, който в най-приятния момент ви стряска и безапелационно прекъсва съня ви, нужно ви е нещо различно. Добре, че се намериха умни хора, които да създадат безшумен будилник, колкото и необичайно да изглежда на пръв поглед. Преди да си легнете, необходимо е да си сложите безжичен пръстен с вградено вибриращо моторче, което се задейства в нужния момент. За да се изключи този будилник, достатъчно е леко да си мръднете ръката. Обаче ако след това не станете от леглото, устройството ще се включва отново и отново, и то с доста по-силно въздействие.
"Ако дремеш, губиш" (в оригинал на англ.: "If you snooze you lose") - тази известна фраза вероятно е вдъхновила креативни изобретатели за създаване на друг оригинален будилник. SnuzNLuz се свързва чрез Wi-Fi със сметката ви в банката, като организацията получава определена реална сума всеки път, когато поискате да си дремнете още малко.
Смятате ли, че вкусната закуска е достатъчно добър повод да се събудите по-рано? Ако да, тогава може да ви хареса будилникът The Wake n`Bacon Alarm Clock. Устройството вдига от сън и най-големия поспаланко, като задейства обонянието и апетита му с примамливия аромат на бекон, пред който просто е невъзможно да устоите (а в случая - да "улежите"). Най-важното е да не забравите от вечерта да сложите в будилника замразено парченце-две бекон и десетина минути преди часа за ставане ще започне необичайният процес по събуждането ви. И когато чуете сигнал за край на съня, това ще означава не само, че е време да напуснете леглото си, но и че закуската ви е готова.
Толкова обичате да спите, че имате нужда от нещо наистина ефикасно, за да не закъснеете? Благодарение на летящия будилник Blowfly Alarm Clock винаги ще сте навреме. В уречен час устройството започва да издава странни звуци, а горната му част, снабдена с пластмасова перка, се издига високо над леглото. Така че единственият начин да накарате клетата машинка да млъкне, е бързо да скочите от леглото, да хванете пърхащия елемент и да го сглобите обратно към часовника.
Има хора, които могат най-лесно да бъдат събудени само от слънчева светлина, насочена към лицето им. Light Sleeper всъщност изглежда като възглавница или пухено одеяло, като идеята на разработката е да накара биологичния ни часовник да реагира на изкуствения изгрев, ускорявайки по този начин процеса на пробуждане. Това страхотно устройство постепенно осветява чаршафите, като спазва естествения ритъм на Слънцето и в рамките на 15-20 минути човекът отваря очи почти от само себе си.
Banclock е будилник-касичка, който не само вдига от сън, но и допринася за натрупването на определена сума. Устройството издава звънливи звуци, докато не го накарате да спре... с монета.
Ако харесвате екшъни, с Danger Bomb Clock всяка сутрин ще се чувствате като истински Джеймс Бонд. За да накарате японския будилник да млъкне, необходимо е в определена последователност да се съединят сините, жълтите и червените жици, вградени в устройството. Тези, които не успеят да се справят със задачата, ще чуят неприятния звук на взривяващата се бомба. Е, фалшива, разбира се, но все пак доста ефикасна, що се отнася до събуждането.
Онези, които имат нужда да се освободят от натрупалата се агресия сутрин, трябва да си вземат "Будилник за бой". Повърхността на този часовник е специално създадена, за да издържа на силни удари. Всъщност това е единственият начин да се изключи алармата. Стига да уцелите "виновника".
Съществува и средство за събуждане, което изисква да имате точно око. Будилникът Laser Tag Alarm Clock е от две части - главната, съставена от часовник и мишена, и допълнителната, със стилизирана лазерна стреличка, с помощта на която, както вече се досещате, трябва да улучите центъра на машинката за ставане.
"Стани, за да се събудиш!" - именно така може да се преведе названието на будилника Stand up to wake up! Това интересно устройство може да се изключи, само ако стъпите на него. Разбира се, тъй като става дума за часовник, създателите му решават да вградят в килимче, което най-често се поставя до леглото, малък LCD дисплей, посочващ точното време.
Изпитвали ли сте желание, когато се включва алармата, да хвърлите източника на шума далеч от нощното шкафче? Има добри новини и за вас. Дизайнери са създали специално устройство с вграден часовник с формата на топка за футбол или за голф и крикет, което спира да звъни само ако го запокитите надалеч.
Будилникът "Дарт Вейдър" не само изглежда впечатляващо - досущ като герой от "Междузвездни войни", но и събужда с химна на Империята.
Когато чуете алармата на часовника и натиснете копчето, за да спрете звука й, будилникът Clocky се търкулва от масичката и започва да обикаля стаята, за да си намери местенце, където да се скрие от вас. Обикновено предпочита да застане под леглото или в най-далечния ъгъл на къщата. Так че, когато звънне отново, ще се наложи да станете и да го намерите. Любопитен е фактът, че винаги този необичаен будилник успява да открие скривалище, различно от предишния път. И не може да предусетите къде точно се намира Clocky в даден момент, за да го замерите с чехъл с цел да млъкне. Този часовник, приличащ на жив организъм и домашен любимец, е създаден от Гаури Нанда из Масачузетския технологически университет. Вероятно самият дизайнер е опитал всичко, за да стига във вуза навреме.
Всички тези модели не изчерпват темата за креативността на изобретателите, които не спират да създават оригинални будилници. Но са наистина уникални, свежи, полезни и дават вдъхновяващ повод за размисъл.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ