18 Октомври 2024петък09:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Je suis човек

/ брой: 264

автор:Кристиела Симеонова

visibility 347

Je suis Charlie! В началото на годината след терористичната атака във френската столица срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо" и последвалата драма в еврейския магазин всички бяха Шарли. В знак на съпричастност. Всички демонстрираха солидарност, сила и обединение срещу врага в лицето на тероризма. И европейските лидери показаха, че не ги е страх, помпозно дефилирайки по улиците на Париж, заедно срещу врага.
И какво от това - терорът няма спирка. Днес ставаме свидетели на същото поведение, което по своята същност е естествена човешка реакция на състрадание. Днес всички са парижани и качват снимки във фейсбук на фона на френския флаг. Само че цялата тази съпричастност изглежда също толкова лицемерна, колкото и в началото на годината. Защото жертвите нямат флаг, нямат националност, нямат религия... Жертвите са жертви и толкоз. Жертви са убитите от "Ислямска държава" близо 50 души миналата седмица в Бейрут, жертви са загиналите над 220 пътници в руския самолет, вероятно свален над Египет, жертви са близо стоте души на кървавия атентат в Анкара... Жертви са невинните хора, които ежедневно биват убивани при атентати в Близкия изток - там, където западната цивилизация опита да наложи своя модел на демокрация, но вместо това с действията си затвърди хаоса. Хаоса, от който се раждат джихадистките групировки, от който се пръкна и "Ислямска държава".
Лицемерното състрадание и маршовете на солидарност са само поза, от която полза няма. Нужна е твърда ръка, която да изкорени чудовищния терор. С пиано и сълзи на съпричастност не става. Само че, както много добре знаем, интересите са по-силни от справедливостта, от идеята за един мирен свят. Тези, със заслугите за появата на групировки като "Ислямска държава", тези, които ги спонсорират, просто не желаят това, а в същото време подсмърчат тъжно. Сега разбрахте ли какво направихте, попита руският президент Владимир Путин пред Общото събрание на ООН неотдавна. Дали сега Европа прозря, че е време да се събуди и да осъзнае суровата реалност, а не да се крие в имагинерните си светове на ценности и идеали?
Само мъртвите виждат края на войната, е казал Платон. Докъде трябва да стигне светът и колко още хора трябва да загинат, докато онези там, дето го ръководят, проумеят, че разделението и противопоставянето вредят, че истинският враг в лицето на джихадизма може да бъде победен единствено с общи усилия. Все пак проблясва надежда в думите на върховния комисар по външната политика на ЕС Федерика Могерини, че е нужно обединение на международната общност срещу общия враг. Европейци, араби, Изток и Запад - всички са жертви.
А аз съм човек и искам да живея! Моля се не само за Париж, моля се за човечеството.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ