14 Юли 2024неделя17:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не изключи Кадиев

С тайно гласуване 24 депутати казаха "да", а 14 - "не"

/ брой: 131

автор:Милена Николова

visibility 1000

24 депутати от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ гласуваха за изключване на Георги Кадиев от състава й, 14 го подкрепиха, а един не участва заради командировка. Гласуването бе тайно в парламента вчера. За да бъде изключен от парламентарната група, трябваше да гласуват две трети от неговите колеги. Като причина за процедурата, за която настоя и самият Кадиев, са внесените от него предложения за промени в Изборния кодекс, позволяващи агитация на майчин език.
Георги Кадиев остава в парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, съобщи Красимир Янков, който преброи гласовете. Имаме ясен вот Георги Кадиев да се съобрази с решението на ПГ да оттегли този законопроект и да спазва занапред процедурата, според която функционира и БСП, и парламентарната група, оттук занапред на ход е Георги Кадиев, допълни той.
Самият депутат изчака резултатите в кафенето на Народното събрание и даде изявление едва след като чу резултатите. Той нарече процедурата по неговото изключване "стрестест".
"Самият аз гласувах "за" оставането ми в групата, защото ако исках да напусна БСП или групата, досега да съм го направил хиляда пъти. Достатъчно хора напуснаха БСП", каза Кадиев.  "Хубаво е, че има такива стрестестове, че парламентарната група заема позиция, сега очаквам за всички останали случаи от типа на подкупи, други хора, които са предлагали решения против процедурата, за всеки от тях да има такова гласуване", коментира Кадиев и допълни, че аршинът трябва да е еднакъв за всички.
Кадиев коментира, че е положителна новина, че БСП не тръгва по пътя на отлюспването, а по пътя на приобщаването на хора и признаването на различни мнения. "Единственото, което имаше значение, е кое е правилният път за БСП, и благодаря на всички, които подкрепиха не мен като Георги Кадиев, а БСП за това да бъде демократична партия", посочи депутатът.
"Ако изтегля законопроекта, ще го направя единствено като жест към тези хора, които ме подкрепиха в групата, защото знам колко им е трудно, те всички бяха против самия законопроект, но в случая подкрепиха правото ми да бъда различен", обясни той. Според него законопроектът му е бил напълно нормален и се отнася за човешки права. "Затова никога не съм разбирал защо беше нужно да се стига до гласуване за изключването ми от групата, при положение, че нито съм участвал в даване на подкупи, нито съм вземал пари от КТБ, нито съм участвал в модела "Кой", нито съм предлагал Делян Пеевски", заяви Кадиев.
Мая Манолова заяви пред журналисти, че се радва, че групата е взела мъдро решение. Ние сме силни с това, че сме различни, имаме собствено мнение, отстояваме каузи и се борим за идеите си, обясни тя, като посочи, че са били спазени правилата на групата за изключване на народен представител за системно поведение против политиката на групата.


Георги Кадиев изчака решението на колегите си в кафенето на Народния представител

 
Различни мнения предшестваха гласуването
Павлета Давидова


Решението за членството на Георги Кадиев в ПГ на БСП бе предшествано от оживена дискусия на заседание на групата ден преди гласуването. В емоционално изказване Георги Божинов призова Кадиев да оттегли законопроекта за майчиния език и се оплака, че заради този случай и слуховете за предлагане на подкупи е замразил участието си в партийни заседания. Остри критики отправи и Георги Свиленски, който поиска Кадиев сам да напусне ПГ. Според него със самоинициативата си и пренебрегването на групата колегата му е обидил 30 души, гласували оттеглянето на законопроекта.
Кадиев заяви, че няма да оттегли предложението си и поиска да бъде премахнат двойният аршин, защото подобни самоинициативи са се случвали и преди, а последствия не е имало. Не мога да разбера защо атака срещу ръководството се приема като активно мероприятие, а срещу някой член на групата е само "конструктивен разговор", включи се и Кирил Добрев. Той и Кристиан Вигенин поискаха преди гласуването на ПГ да се потърси мнението на Националния съвет на БСП. Пленумът обаче може само да даде препоръка, уточни лидерът на социалистите Михаил Миков. Вместо дрънчене на желязо трябва да има диалог, не подкрепям законопроекта и действията на Кадиев, но не смятам, че той трябва да бъде изключен от групата, включи се и Ангел Найденов.
Заради 7 липсващи депутати и необходимостта всеки да се включи във взимането на важното решение Миков предложи гласуването за членството на Кадиев в ПГ да бъде направено в парламента. Ангел Найденов, Валери Жаблянов и Георги Божинов поискаха явно гласуване, но в крайна сметка бе прието предложението на лидера вотът да бъде таен.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ