12 Август 2024понеделник19:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Милано - "Тайната вечеря", мода, кафе, паста и ЕКСПО 2015

Тази година в италианския град се очаква да пристигнат над 30 милиона туристи

/ брой: 109

автор:Милена Николова

visibility 2783

Когато нашата дисциплинирана семейна дружина се запъти за Милано, всеки си имаше по някой приоритет за разглеждане. За моя милост най-важното беше стенописът на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря", за който са изписани тонове литература; за дъщеря ми забележителности се оказаха марковите бутици на ул. "Монтенаполеоне" и прословутият шопингцентър "Виктор Емануил", а за силната половина на домочадието - Миланската катедрала, както и ЕКСПО 2015. И, разбира се, Миланската скала.
Подобни са опорните туристически точки на всеки, запътил се към една от най-заможните области на съвременна Италия. А градът е огледало на региона - за всекиго има по нещо. И няколко дни не стигат, на Милано трябва да се отделят няколко пъти по няколко дни. Това ми обясни една възрастна испанска туристка, която си беше поставила за цел да идва и да разглежда града от всеки ъгъл. На площада пред Миланската катедрала тя ми разказа, че идвала тук съвсем млада, а сега за всяка забележителност отделя по няколко дни през годините, защото градът постоянно има какво да покаже.
Дали изкуство, бизнес или търговия, всичко е събрано на едно, но е същевременно разпръснато из града. Остава човек само да има достатъчно свободно време и здрави крака, за да претвори мечтите си във фотографски снимки. За целта Милано предлага много удобни транспортни връзки, които те отвеждат бързо до желана точка.
Милано, макар и близо до Швейцария, също посреща туристите с теракотените цветове, характерни за по-южните италиански ширини. Времето винаги е топло, но не прекалено. А луксът на всяка крачка напомня, че този град е бил културен и търговски център от древността до днес. Тук-там облечени екстравагантно хора подсещат, че именно този град е една от столиците на световната мода.

Прекрасната Миланска катедрала - "Дуомо"

е поредното скъпо за епохата си съоръжение, което е изграждано за около 600 и повече години. Уникалното е, че на върха на една от 135-те остри кули има игла, на която се извисява статуя на позлатената Мадона. Катедралата има своята мистична и митична история. От това, че на същото място, но в предишната раннохристиянска църква, е кръстен и един от бащите на съвременната теология Августин Блажений. Въпросният Августин имал доста фриволно поведение за духовник, поради което е известен с факта, че първо му наложили схизма, а после го канонизирали като светец.
Но да се върнем на Миланската катедрала, именно там е коронясан за крал и на Италия император Наполеон, а Милано става по тази причина столица на Италия. "Дуомо", както е известна по света, е петата по големина катедрала в света. Но за разлика от останалите готически архитектурни произведения, Миланската катедрала е  изцяло бяла заради белия мрамор, от който е изградена и е запазеният й знак за света, заедно с нейните 3400 статуи.

"Ла Скала" може да е най-голямата опера

в Европа, но като че ли е и най-невзрачна отвън. Човек може да я пропусне заради неугледната сива фасада, зад която обаче луксът е на почит. Именно по време на австрийското владичество над Италия Милано става музикален център като първата постановка, изнесена там, е под диригентсвото на Салиери. "Ла Скала" побира около 2000 зрители на своите балкони. И така, разкошът е отвътре, но отвън всичко изглежда сиво и нашата фамилия, свикнала с бароковите разкоши от Виена, поне три пъти заобиколи "Ла Скала", преди да разбере, че находката е пред очите й.

Другата забележителност е стенописът на

Леонардо да Винчи "Тайната вечеря", задължителна за всеки, отиващ в Милано, пътник. Църквата "Санта Мария деле грацие" е известна повече за ценителите на изящното изкуство, а те се редят на дълги опашки в дните за посещение. Дребна, но важна подробност е, че манастирът, който всъщност прави църквата известна и където се помещава "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, не работи в понеделник. Важен детайл е, че човек може да избегне дългите опашки, ако си купи предварително билети през интернет. Така изпреварва всички чакащи. За тези "дреболии" ни отвори очите беззъб просяк, изкарващ по евро-две като спонтанен екскурзовод. Разбира се, той не говори английски, както и повечето италианци, но тук-там човек разбира какво му разказва бездомникът. Стенописът никога не е бил частна собственост, защото никой не се е намерил да го премести, тъй като е нарисуван в трапезарията на манастира. Леонардо да Винчи прави стенописа си в чест на своя покровител Лудовико Сфорца. Изображенията се позовават на писанията на Йоан, който разказва, че Исус обяснява на учениците си, че един от тях ще го предаде. Творбата е емблематична за гениалния художник и това я прави задължителна като цел за посещение в Милано.

Шопинг и отново шопинг  

в центъра на Милано. Загърбили всякакви културни забележителности, нарамили огромни пликове с дрехи, обувки, аксесоари. Такъв е Милано за шопингманиаците, които идват от целия свят, за да си купят дизайнерски дрехи на точната улица. Ако не го правят в закритата галерия "Виктор Емануил", успяват да си похарчат парите на улица "Монтенаполеоне", символ на консуматорството на хората със средства. Най-много пликове разнасят момичета и момчета от далечна Азия, за които културният туризъм е съчетан с огромни харчове за маркови дрехи и обувки. На "Монтенаполеоне" бутиците се състезават не по разпродажби, а кой да удари най-висока цена. Така едно сако може да достигне и невиждани за нормалния човек висоти. Именно по тази причина в магазините те посрещат като живи играчки манекени, на чийто гръб се разхождат дрехи, обувки и аксесоари за хиляди евро. Нерядко улицата е огласявана от руска реч на имотни рускоговорещи, дошли в един от центровете на шопинга в света. Купувачите в скъпите бутици са далеч от нормите на дизайнерите, но се намират дрехи и вещи за всеки размер, дори и за тези, които никога не могат да бъдат манекени, но пък имат пари.

Тази година Милано е център

на изложението ЕКСПО 2015, за което приготовленията и ремонтите в центъра на града започнаха още от предишната година. Организаторите обещават зрителите да станат свидетели на виртуален спектакъл в небето на Милано. Затова и тази година Милано ще европейска дестинация № 1. Световното изложение започна от 1 май, разтресе Италия с подозрения за огромна корупция, но тържествено ще завърши на 31 октомври, като се очаква посетителите в града да са около 30 милиона.
Обликът на Милано е променен благодарение на авангарден екип архитекти, които създават първия холографски парк в света. Върху него са работили около 130 архитекти. Така в небето ще се издигнат гигантски статуи, високи по 30 метра. Холографските образи ще се виждат и денем и вечер. Другата атракция на ЕКСПО 2015  е "градски калейдоскоп". В настилката на градските улици ще има сензори, които ще издават звуци. Стъпките на хората ще провокират музика от творби на Верди, Вагнер, Шопен. Със специално разработени очила, посетителите ще виждат виртуални предмети, като старинни образи на катедралата "Дуомо" от 1906 година, когато за последно Милано е бил домакин на Световното търговско изложение.
Всъщност това е Милано, съвкупност от модерен живот и средновековие, исторически паметници и следобедни кафетерии, чиито столове са обърнати към улиците, да не би посетителите да пропуснат нещо. Да не забравя да спомена и "пастата", на ниво, без значение къде е направена, в скъпия или в кварталния ресторант. Сервитьорите са като от филм на Фелини, защото Милано означава и стил на живот, а той се крепи благодарение на запазени традиции. Това е най-богатият град на Ломбардия, чийто белег след катедралата е запазеният дословно замък на фамилията, съградила замъка Сфорцеско, Сфорца, наследен от потомците им от фамилия Висконти. Днес това е един красив парк с музей, който разказва за славни времена от ранното Средновековие до днешното богато настояще.


В галерия "Виктор Емануил" пазаруват тези, които искат да покажат на света, че имат пари

Макар Леонардо да Винчи да е творил в Милано само няколко години, неговото изкуство е белязало и този град
 

111 000 души у нас са на воден режим

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 152

Обмислят закон за големите проекти

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 152

200 млн. лв. дължи държавата по дела с пътни фирми

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 152

Сърбите масово срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 152

Албанска партия отлага признаването на българите

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 152

Засилен пътен контрол в Гърция

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 152

Накратко

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 152

Горе сърцето

автор:Марин Милашки

visibility 424

/ брой: 152

Планирана атака с MI6

автор:Боян Чуков

visibility 399

/ брой: 152

Карлос Насар, гордият българин

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 152

Законопроектът, който свали маските

visibility 361

/ брой: 152

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ