14 Юли 2024неделя17:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лукарски и Ненчев отговорни за инцидента на полигона "Анево"

Румяна Бъчварова си изми ръцете, че служба "КОС" няма отношение към контрола на полигона

/ брой: 133

автор:Милена Николова

visibility 979

Инцидентът на полигона в Анево, където загина един и четирима бяха ранени, стана причина за парламентарното питане на депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов, който настоя за оставките на икономическия министър Божидар Лукарски и на военния министър Николай ненчев. Това стана след обяснението на Румяна Бъчварова, че контролът над полигона не е в правомощията на МВР. Мерджанов я попита как служба "Контрол на общоопасните средства" осъществява текущ контрол, на което министърката отговори, че тя има отношение само към съхраняването, отчетността и защитата на складовете. На територията на полигона има такъв склад и МВР е изпълнило задълженията си спрямо него, категорична бе тя и добави, че разработването и утвърждаването на инструкции за безопасност е задължение на производителите.
Не знам дали си давате сметка, че с това изказване подписахте оставката на Божидар Лукарски и намекнахте за оставка на Николай Ненчев. И двамата категорично опровергаха и отхвърлиха извинения на ръководените от тях ведомства, припомни Мерджанов. Същевременно виждаме прехвърляне на топката каква законодателна инициатива да се предприеме, все още всички очакват цялостната визия на Николай Ненчев за съхраняване на боеприпаси, допълни Мерджанов.
Говорителят на БСП подчерта, че за инцидента на полигона в Анево са отговорни поне 5 министерства - на икономиката, на отбраната, МВР, социалното ведомство, МВнР, както и ресорният вицепремиер. По думите му инцидентът е част от трагичната поредица, случваща се поради нехайството и бездействието на държавните служби. Мерджанов посочи няколко публикации в медиите, според които ранените при взрива американски граждани са тествали оръжие, предназначено за опозицията в Сирия. Не закъсня и отговорът на Москва, която се интересува защо съветският образец е използван за такива цели, направи ретроспекция депутатът.
Не бързайте с оставките, води се разследване, очакваме констатации и резултатите от него, репликира Бъчварова.
ДУМА припомня, че позовавайки се на американското посолство в София, Ройтерс съобщи, че на полигона в Анево е тествано оръжие, предназначено за умерените бунтовници в Сирия. То е трябвало да бъде купено от американската фирма "Пърпъл шовъл", което работи с Пентагона. Частната компания подпомагала американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия. Сирия е в забранителния списък за износа на оръжие и на търговията със стоки с възможна двойна употреба от България. В края на октомври 2012 г. са утвърдени промени в постановление на Министерския съвет, с което са утвърдени държавите под ембарго.


МВР без убедителен отговор за Гърмен

Повече от ясно е, че ръководството на МВР не успя да даде убедителен отговор за случая в Гърмен, заяви Мерджанов. Вчера изтече срокът за доброволното събаряне на незаконно построените жилища в ромската махала. Депутатът попита вътрешния министър какви са конкретните мерки, които МВР е предприело след инцидентите в Гърмен, защото вече се говори за инициатива за създаване на ромски барети и съвети по сигурността към общините. Според него гражданите започват да се самоорганизират поради липсата на държава и самите полицаи твърдят, че няма държава.
Случаят в Гърмен е типизация на цялостната обстановка в страната, смята Мерджанов. Той припомни направеното по отношение борбата с битовата престъпност от правителството на Орешарски. Изградихме една интерактивна карта на престъпността, демонстрирахме засилено присъствие на жандармерията по малките и отдалечени населени места, създадохме и програма "Сигурност" към МТСП, която създаде възможност за повече солидарност  в охраната на имотите на хората, даде примери за направеното Мерджанов.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ