14 Юли 2024неделя04:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Джон Миършаймър:

Русия и Китай ще променят световния ред

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 480

Възраждането на могъществото на Русия и възходът на Китай ще променят глобалния ред, заяви в интервю за Ютюб канала Judge Napolitano професорът по политически науки от Чикагския университет Джон Миършаймър. Според него на мястото на еднополюсния свят, в който САЩ доминираха във всичко, ще дойде многополюсна система на международните отношения.
Какво си мислехме, когато се намесихме в настоящия конфликт? Дали нашите икономисти отчитаха реално значението на проблема с функционирането на санкциите? Нямаме достъп до вътрешни документи, но лично аз смятам, че все пак не сме обърнали внимание на този проблем и  сме изхождали само от предположението, че те ще работят…
Всички знаят наистина, че САЩ са в постоянен възторг от собствените си санкции, с които са наложили вече повече от половината свят, без да се съмняват изобщо в безкрайната ефективност на това оръжие, което може да се използва с цел принуждаване на другите страни или победа над тях в случай на война. Но истината е, че е достатъчно само да погледнем историята на американските санкции, за да разберем, че в по-голямата си част те не работят. Особено срещу страна като Русия тяхната ефективност беше под голям въпрос – каквото всъщност наблюдаваме в крайна сметка.
Според мен той /международният ред, основан на правила/ е предопределен да рухне по две причини.
Първо: Възходът на Китай и възраждането на могъществото на Русия променят световния ред от еднополюсен, при който САЩ доминираха във всичко, към многополюсен, където това вече няма да е така поради наличието на още две велики държави.
Второ: САЩ се държат толкова неграмотно, че отблъскват другите страни от себе си. Желанието да се поддържа реда, основан на правила и да се изисква от останалите да следват тези правила, които вие самите сте измислили, изисква подчинение на тях и от вас самите.
Трябва да се действа така, че в определена степен да се приспособяваме да живеем рамо до рамо с другите, но за САЩ главната политическа нагласа е ултиматумът: или по нашия начин, или никак.
Заедно с протичащите промени и глобалното разпределение на властта, на този либерален международен ред, който изградихме в епохата на доминирането, му настъпи краят.


Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ