14 Юли 2024неделя16:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да подариш труда си

Над 100 млн. доброволци в Европа отделят от времето и силите си, за да зарадват някого в нужда

/ брой: 109

автор:Ралица Николова

visibility 1411

Доброволците не винаги имат свободно време, те просто имат сърце! Девизът на доброволческото движение простичко описва истинското щастие да си доброволец. Нуждата да подариш труда си извира от сърцето, тя е равна на добротата и на потребността да направиш другия щастлив.
Над 100 милиона са доброволците от всички възрасти в Европа, а само в мрежата на Червения кръст по света са включени над 13 млн. души.
Доказано е, че доброволческият труд прави хората, които го практикуват по-щастливи и успешни в живота. Освен множеството умения и качества, които развиват, хората усвояват идеята, че когато помагаш на другите, помагаш най-много на самия себе си. Това им помага да чувстват допълнителен смисъл в живота си, да правят нещо значимо и за тях и за другите и да оставят нещо значимо след себе си.
В България доброволчеството не е непознато, напротив-дори в годините на икономическа криза тези, които осъзнават, че са по-потребни на другите се увеличават. Вярно е обаче, че немалко хора гледат спекптично на това да работиш за някаква кауза без възнаграждение. Въпреки това няколко са организациите в България, които от години работят с доброволци, разгръщат кампании за тяхното обучение и постоянно набират нови членове.

Български Младежки Червен Кръст

БМЧК е доброволна младежка организация, която е неразделна част от БЧК и принадлежи към Международното младежко червенокръстко движение. Чрез своите доброволци в цялата страна и със своите програми за обучение БМЧК утвърждава доброволческите ценности сред децата и младежите, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост и извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им. Доброволец  може да бъде всеки, без разлика на раса, пол, религия, социално положение и политически възгледи, който действа в съответствие с основните принципи на Червения кръст. Доброволецът на БЧК работи епизодично или постоянно за организацията.

Национален алианс за работа с доброволци

Фондация НАРД работи вече 11 години на територията на цялата страна и управлява национална мрежа от центрове за работа с доброволци. Фондацията  е учредена в Пловдив през май 2000 година. Мисията на НАРД е да възроди доброволческите традиции в България и да промени нагласите на общността към доброволния труд чрез организирането на различни инициативи, въвличащи максимален брой хора от общността и популяризиращи ценностите на доброволчеството. Доброволците от НАРД предоставят услугите социален асистент, личен асистент, консултиране и социално-психологическо подпомагане на деца и младежи, възрастни и самотни хора, хора с увреждания. Постоянно се организират кампании за популяризиране на доброволчеството, разширява се мрежата на НАРД в страната, набират се доброволци в училища, читалища, болници, НПО-та и университети. НАРД функционира чрез създадена мрежа от 8 регионални, 17 местни доброволчески центрове и 6 Центъра за обществена подкрепа. Това е най- голямата национална мрежа в страната към момента. НАРД упорито работи и за създаването на закон за доброволния труд в България.

Сдружение за доброволчески труд

Си Ви Ес-България е организацията на национално и международно равнище от 1998 година и е част от международната мрежа за доброволчески труд и мир - Ес Си Ай. Целите и задачите на Си Ви Ес са да разпространява идеята за доброволческа работа чрез организиране на доброволчески инициативи, да мотивира младите хора да участват в такива дейности, да популяризира и подкрепя международното сътрудничество и солидарност, социалната справедливост и опазването на околната среда.
"Доброволци България" пък е малък, но сплотен екип от млади хора, представители на различни професии и с различни убеждения, но събрани с цел да направят животa ни днес, тук и сега по-добър и цветен, за да могат повече мечти да се сбъдват в България.
Доброволците казват, че помагат на хората, не защото трябва, а защото това им доставя удоволствие. Да си доброволец означава се си човек, който зачита мнението и желанието на другите. Доброволчеството е част от потребността да сме добри.
Няма по-хубаво нещо от това човек да се радва на малките и незначителните неща от своя живот, а това са и малките награди от подарения труд.

Смелост, солидарност, състрадание

Днес един на всеки 2000 души работи като доброволец в световното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Това означава, че почти всяка общност по света е подкрепена от доброволец. Много често доброволците са били или са жертви на същите бедствия, сполетели хората, на които помагат. Смелостта, солидарността и състраданието са водещите чувства, които карат човек да загърби собствените си тревоги.
Всяка година над 150 млн. души на планетата се нуждаят от помощта на червенокръстците и в повечето случаи я получават от доброволци.
Няма как да спасим планетата от природни бедствия, войни и технологични катастрофи. Един от най-големите ресурси, които светът има, за да си помага при тези кризи, са именно доброволците. Всяка година 5 декември се отбелязва като Международен ден на доброволеца. Европейският съюз пък обяви 2011 година за Година на доброволчеството.  


Българската правна система не дефинира термините "доброволец", "доброволческа дейност", "доброволческа организация" или "център за доброволческа помощ". Терминът "доброволчество" в България означава всяко извършване на труд и предоставяне на услуги без оглед на финансовата изгода. Това може да означава, че доброволец е всеки, който извършва такъв безплатен труд. За съжаление обаче статутът на доброволците и техните права и задължения не са законово регулирани. Според доброволците най-важните фактори при взимането на решение за ангажиране с доброволческа дейност са съчетаването на интересите им с възможностите за доброволчество, извлечените от опита ползи и усещането за удовлетвореност. Според представители на организации от третия сектор доброволчеството е социална дейност, при която водеща роля имат хуманистичните нагласи и активната социална позиция.

 
Голямата битка е законът да ги признае


Най-голяма и най-тежка битка, която доброволческите организации у нас водят от години е за приемането на закон за доброволчеството. Засега законовата рамка признава частично труда на доброволците, но статутът им все още е много неизяснен. Ако има закон, това ще е най-същественото ни постижение през 2011 година, не скри надеждата си зам.-генералният директор на БЧК Славита Джамбазова.
Приемането на такъв закон и в България би дало най-голям тласък държавата и обществото да възприемат доброволчеството като ценност, която има значими измерения, убедени са от БЧК. Доброволчеството има най-значимо проявление там, където е реалният живот, разказва г-жа Джамбазова.
През 2006 г. бе съставен проекто-закон за доброволчеството, съобразен с европейското законодателство в тази област. Разработиха го Българския център за нестопанско право и множество организации с нестопанска цел, сред които Българския Червен кръст, Националния алианс за работа с доброволци (НАРД), Фондация "Лале". Организациите, които участват в изготвянето на закона, адресират специална молба до Националния координационен орган за Европейската година на доброволческите дейности 2011 (Министерството на културата), с която молят за политическа подкрепа при приемането на проекто-закона в Парламента. Действията, които предстои да бъдат извършени, са предвидени в Националната работна програма.


 
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ