13 Юли 2024събота23:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спрете безогледното "произвеждане" на професори*

Декларация на Събранието на академиците и член-кореспондентите към Българската академия на науките за приложението на Закона за развитие на академичния състав

/ брой: 77

автор:Дума

visibility 770

Законът за развитие на академичния състав в Република България бе публикуван на 21 май 2010 г., но практическото му приложение започна през м. март 2011 г. Той не въведе унифицирани държавни изисквания за минималните необходими показатели, които кандидатите за доцент и професор трябва да покрият, за да кандидатстват за подобни академични длъжности. Това доведе до масово принизяване на изискванията и масово хабилитиране на стотици кандидати. Тази практика дава лицето на съответния университет или научна организация, които очевидно са занижили своите изисквания към кандидатите. Хаблитацията по този начин се превърна в непрестижно постижение, а новохабилитираните учени, в доста случаи, не са носители на нови знания.
Въвеждането на научно жури, оценяващо кандидатите в конкурсите, има позитиви и ни приближи към европейската и световната практика. Липсата на ограничителни условия при подбора на членовете обаче доведе до порочни практики, до условия за лобизъм и корупция. Не се формира национална листа на хабилитирани лица, нито се създадоха условия за определяне на независим състав на журито.
Конкурсите и конкурсните места не се обявяват в национална листа за годината от Министерството на образованието и науката. На практика не се получава реална конкуренция при провеждането на конкурсите. Създадоха се условия за самовъзпроизводство във всеки университет, колеж или научна организация, а техният реален национален престиж и признание останаха без значение.
Не бе създаден орган за контрол на приложението на закона. Липсва система за контрол: върху нормативните документи на всеки университет или научна организация; върху качествата на кандидатите за академични длъжности и оценката на техните трудове; върху състава на научните журита; върху спазването на процедурите.
Процедурите се наситиха с повече бюрокрация, нарасна документацията. Не бе разписан модел на протичане на процедурите, които се превърнаха в символични краткотрайни събития. Защитата на дисертация запази същия модел, само се четат повече рецензии и становища. Дисертационните трудове не се промениха по обем и оформление по посока на утвърдения в света модел, акцентиращ на 4-5 публикации в чуждестранни списания с импакт-фактор.
Посочените причини и поредица други детайли ни карат да поискаме:
1. Да се ревизира действието на ЗРАС от новоизбраното Народно събрание и се осъществят срочни промени в него и в Правилника за неговото приложение.
2. Препоръчваме на МОМН експертно да внесе корекции в Правилника за приложение на ЗРАС, който да спре по-нататъшното негово вредно влияние.
3. На базата на нововъведените единни държавни критерии да се извърши ревизия на проведените от началото на 2011 г. процедури за избор на професори и доценти.
4. В съответствие с изискванията на Закона за насърчаване на научните изследвания (чл. 7а) министърът на образованието, младежта и науката да подготви срочно критерии за оценка на научноизследователската дейност на висшите училища и научните организации.
29 март 2013 г.

* Заглавието е на редакцията

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ