14 Юли 2024неделя00:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Олеле, какво е това на рамото ми?!"

ГЕРБ и служебното им правителство обещават на науката още дране на кожи. Те имат воля

/ брой: 95

автор:Велиана Христова

visibility 1752

В предизборно посещение във Варна бившата регионална министърка Лиляна Павлова заяви, че фондът "Научни изследвания", който "бе в пика на скандалите в края на мандата на правителството" и "видяхме как работи по неясни правила и стандарти", има нужда от реформи и ако спечели изборите, ГЕРБ ще ги направи, понеже има ясна визия и знае как да стане това. Ще рече човек, че някой друг, а не ГЕРБ докара пика на скандалите с фонда; друг, а не ГЕРБ го напълни с калинки и анголски професори и раздаде милиони в разрез с правила и закони на свои приближени фирми и приятелски кръгове без научен капацитет. Павлова ми напомни вица за бракониера, намятал с одрани лисичи кожи рамо, а като го хванали, смаяно ревнал: "Олеле, какво е това на рамото ми?!". Тези от ГЕРБ обаче са по-цинични, понеже не само не ги е срам от това, което са сътворили с България, а обещават още кожи да дерат. Защото знаят как. И имат воля. 
Бившите властници без свян заявиха, че корумпираният Емил Димитров нямал нищо общо с ГЕРБ и дори "слънчицето" на Борисов - Симеон Дянков, бил чудовище, виновно за всички беди. Колко му е утре да рекат, че

не познават никакъв Сергей Игнатов

Впрочем Игнатов комай е вече почти забравен, скандалите във фонда - също. Април преваля, а ревностно обещаваното ново оценяване на проектите от опорочената сесия на фонд "Научни изследвания" не е и започнало. Вероятно няма и да започне. Кой грабил грабил, когото са смачкали, да пие една студена вода.
Впрочем властта, която възведе в норма бурното размножаване на калинки по най-горните етажи и насади аргументите на бицепса в управлението, преди 4 години през 2009-а обещаваше едни красиви неща - знанието да стане водеща сила в обществото. Ако човек прегледа тогавашната управленска програма на ГЕРБ, днес тя звучи повече като виц. Съдете сами, там пишеше, че партия ГЕРБ обещава науката, технологичното развитие и трансферът на знания да са приоритет в нейната дейност. След изборите науката и нейните носители с попържните на Дянков бяха обявени за "феодални старци", технологичното развитие се изрази в едни 5 млн. лв. в бюджета на икономическото министерство, раздадени в последната минута още по-потайно, отколкото онези в научния фонд, а трансферът на знания се сведе до масовото фабрикуване на фалшиви дипломи за магистратури и докторантури на пишман управленци.
Науката категорично е отрасъл, с който от ГЕРБ няма как днес да се хвалят и трудно биха излъгали някого с нови обещания, голи като дъждовен червей. Кабинетът на Бойко Борисов близо 4 години се упражняваше в геноцид над науката - финансов и морален. България в началото на Милениума и без това се настани на последните места в ЕС по разходи за изследователска дейност, но ГЕРБ я срина до дъното. И дори се страхувам, че процесът на тотално изоставане е вече необратим, доколкото всички останали държави правеха усилия да укрепват сектора на науката, обявен от ЕС за приоритет номер едно в развитието до 2020 г. Какво стана у нас след 2009 г., когато науката попадна под ботуша на триумвирата Борисов-Дянков-Игнатов? Фактите - без всякакъв коментар.

Кабинет "Станишев"  Кабинет "Борисов"

  2008-2009 г.           2010-2013 г.

Разходи за наука в % от БВП
   0,37                          0,2

Субсидия на БАН
  94 млн. лв.              59,7 млн. лв.
 
Фонд "Научни изследвания"
  100 млн. лв.            14 млн. лв.  


Като имаме предвид, че средните разходи за наука в ЕС в момента са 2,0 % от БВП, става ясно, че ГЕРБ изведе в приоритет обедняването на науката - днес тя е точно 10 пъти по-бедна от средното ниво в общността. Престъпното намаляване на бюджета на БАН през 2010 г. с близо 40% спрямо планирания за 2009 г. (94 млн. лв.) и замразяването на субсидията на академията в течение на 4 години на това равнище принудиха водещия научен център на страната да се заеме с ударно пенсиониране и съкращения на персонал, да сведе заплатите за годината до 10, понеже за толкова й дава държавата (в последните два месеца в повечето институти се работи без заплащане), което означава средна заплата по около 570 лв. месечно. Издръжката - ток, парно и пр. екстри, учените плащаха с така спестените пари от джоба си и със заделки от научните проекти, което иначе не се допуска според правилата на ЕС. Не може да има и в никоя държава няма наука, която се самофинансира с повече от половината от необходимите й средства. Докато в министерствата чиновниците получаваха стотици хиляди левове бонуси (60-100 млн. лв. годишно само при Дянков), в БАН най-висококвалифицираните членове на нацията трябваше да забравят, че хранят семейства и че имат някакви битови необходимости. Замразени бяха на 8 млн. лв. и парите за научни изследвания във вузовете. Резултатите от всичко това способстват и сега за еднопосочното движение, особено на млади изследователи, от софийското летище нататък.

Устойчивото замразяване на ниво мизерия

нямаше как да не доведе и до морална и психологическа ерозия в научните среди. За което максимално допринесе и приетият силово в НС закон на Игнатов за ударно производство на професори и доценти без оглед на научните им качества.
Ако се проследи количеството на научната продукция, публикации, проекти и пр. в тези условия, се вижда ясно, че в годините на най-високо финансиране (2007-2009 г.) научните резултати в БАН растат трайно. И обратно - в годините на Дянковите експерименти (2010-2012) резултатите вървят трайно все по-надолу. Чудно е, че БАН и сега продължава да създава над 50 на сто от международно признатата научна продукция на България, което ясно се вижда от световните бази данни на научните публикации и цитирания.
Преднамереният финансов мор за  изследователския сектор във всичките близо 4 години досега бе гарниран с морален и всякакъв тормоз от страна на министрите. То не бяха опити да се разформирова и ликвидира БАН със силово натрапен от Дянков-Игнатов проектозакон; то не бяха обиди от типа "учените си бъркат в носа и нищо не работят"; то не бяха изявления на финансовото "слънчице" на Бойко Борисов на американски терен, че "българската наука никога нищо не е дала на икономиката". Дори археологията и изследванията на културно-историческото наследство, в които както знаем Дянков бе номер едно, пострадаха от варварщината на ГЕРБ. През 2009 г. ГЕРБ им обеща модернизация и развитие. Вярно, модернизираха и позлатиха с пари едни мощи и едни вампири, но толкова. На Бойко Борисов археолозите му пречеха да реже лентички на всеки километър и той направо им заповяда да "копат земята" на калорифери през зимата и "да си взимат керемидите и да се махат". За замислените промени в Закона за културното наследство да не споменаваме, че е срамно. ГЕРБ искаше разкопките да се дават на търг, а на държавната пътна агенция трябваше да й се обяснява, че археологията е наука. Толкова за културата и манталитета на досегашното управление, превърнало простотията в стандарт. 

Служебният клонинг на ГЕРБ

- сегашното временно правителство, очевидно стриктно се придържа към начертаната от Бащицата матрица. Служебният финансов министър Калин Христов завчера направо повтори урока, преподаден му от Дянков. Само структурните промени (разбирай съкращения и ликвидации), а не харченето на бюджетни пари ускорявали растежа. Икономиката ни не била в спад, затова нямало нужда да се допусне по-голям бюджетен дефицит. А правителството миналата седмица прие бюджетна прогноза до 2016 г. включително, според която свитият от Дянков до 1,3 % от БВп бюджетен дефицит ще се свие още в близките три години - до 0,8%. Нищо, че фискалният пакт на ЕС позволява до 3 % бюджетен недостиг. Което не попречи на Калин Христов да извърти инсинуацията, че ако се увеличал дефицитът, ЕС щял да заведе процедура срещу България за нарушаване на пакта! Дрън-дрън-дран-недодран. Водещи страни в ЕС и в момента имат дефицит доста над 3%, пък никой не им е "завел процедура", а България би могла да увеличи своя бюджетен недостиг 6 пъти, докато стигне разрешените 3-те процента! Не би - стриктно продължава политиката на Дянков за убиване на България с рестрикции. ГЕРБ друго не знаят - те имат воля за нови убийствени икономии в публичния сектор. А в предизборните срещи с наивни поданици Бойко Борисов, Лиляна Павлова и сие деятели разказват приказки за бъдещите блага, които ще изсипят върху България. В бюджетната прогноза до 2016 г. благата за науката се изразяват в ново намаляване на разходите за нея, което започва от 2014 г. Ако някой позволи на ГЕРБ отново да властва...  
Впрочем, в акцентите на сегашната си предизборна платформа "Имаме воля" ГЕРБ дори не са си дали труда да обещават каквото и да било за науката. Единственото, което са записали, е т.нар. оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", чрез която (ако изобщо бъде одобрена от ЕС) ще има някакви пари за... купуване на апаратура. Нищо друго няма за сектора "Наука" в тази оперативна програма, чийто проект й в сайта на МОМН. Т.е. вижда се само едно - че ГЕРБ има воля да елиминира напълно държавата и националните ресурси от грижата за науката.

          
Обещания на ГЕРБ 2009 г.


Приоритетно развитие на научноизследователската и развойна дейност - ключови фактори за постигане на конкурентоспособност, благосъстояние и устойчив растеж (нулево изпълнение).
Стремеж за постигане целите на Лисабонската стратегия в сферата на науката (нулево изпълнение, ход в обратна посока).
Модернизиране на научния процес и въвеждане на ефективни европейски модели и практики (нулево изпълнение).
Изготвяне на оценка за качеството на науката в България и насочване на публичните средства там, където се произвежда международно призната научна продукция (нулево изпълнение, отнемане на средствата от тези, които произвеждат международно признатата научна продукция). 

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ