14 Юли 2024неделя02:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обществото на талантите

Фондация "Еврика" връчи годишните си награди за най-добър млад учен, изобретател, мениджър и фермер

/ брой: 17

автор:Велиана Христова

visibility 1738

В края на миналата седмица фондация "Еврика" връчи традиционните си годишни награди за най-добри постижения през 2012 г. на млад учен, млад мениджър, млад изобретател и млад фермер. "Еврика" е фондацията, която над 20 години, от 1990 г. насам, без фанфари и без пиар акции върши огромна и обществено значима дейност в една област, изоставена от власт и бог - реално насърчаване на младите таланти в България. Стипендии за ученици и студенти, поименни награди на името на видни наши учени, конкурси за средношколци, годишни награди за постижения, подпомагане на изследователската фантазия и на участието в различни научни форуми у нас и в чужбина на млади български учени, клубове, състезания... десетки инициативи всяка година, осъществявани и в съдружие с други научни и образователни институции, от които ползата за вече стотици млади таланти е грамадна и реална. На практика за над две десетилетия се е създало едно голямо общество "Еврика", събиращо в себе си ума и сърцето на все нови и нови поколения български таланти. Именно това е едно от най-добрите ни постижения, смята Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондацията. 
И тази година наградите на "Еврика" очертаха широк кръг от тематики - от диагностиката на рака през микросвета на атомите и фотоволтаиците та до съвременното земеделие и дори до пчеларството! Наградите се връчват за 23-ти пореден път за млад мениджър, 22-ри за млад фермер и млад изобретател и 17-и път за постижения в науката. Кандидатите са предложени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от компетентни специализирани журита във всяка област.

Какво има в структурата на веществата

Представете си млада жена на 33 години, която е направила първите си професионални стъпки в науката химия преди 8 години, а днес вече е редовен автор в най-реномирани международни списания - т.нар. списания с висок импактфактор. За да попадне името ти в такова списание, статията минава през сериозно научно рецензиране и трябва да бъде одобрена като достойна за очите и ума на международната научна общност. Деляна Манасиева - носител на тазгодишната награда за постижения на млад учен, в момента е главен асистент в Института по обща и неорганична химия на БАН. Пардон, в момента е малко извън магията на любимата професия, понеже съвсем наскоро е станала майка.
Тръгнала е от най-ниското стъпало - химик, след като е завършила химическа паралелка в Математическата гимназия "Гео Милев" в Стара Загора и Химическия факултет на СУ. Явно неслучайната любов към химията я отвежда в света на структурната теория и спектралните методи за структурен анализ. Не всеки висшист има влечение и умения да се занимава с наука. Не всеки, който има интерес към изследователската работа и талант за нея, успява да попадне на подходящото място. При Деляна съчетанието на двата фактора очевидно е щастливо. Била е участник в редица университетски, институтски, национални и международни научни проекти. А през 2008 г. печели награда "Иван Евстратиев Гешов" на БАН за най-млад учен до 30 години в научно направление "химически науки".
Фондация "Еврика" присъжда годишната награда за най-успешен млад учен съвместно със Съюза на учените. Деляна Манасиева я печели за отличната защита на дисертационен труд за степента "доктор" на тема "Вибрационно поведение на матрично-изолирани тетраедрични йони и HDO молекули в неорганични соли - сулфати, селенати, хромати и формиати". На неспециалиста това, разбира се, нищо не говори. Става дума за изучаване на вибрациите във веществата между самите молекули, обяснява Деляна. Изследват се три групи от соли и може да се установи дали в един материал има механичен примес или примесът е структурен - в самата решетка на веществото. Първата група са минерали като гипс и барит. С научния метод, с който работи Деляна, може да се установи дали в една проба има слепнали минерали, или пък в самата структура са станали промени и са се получили нови съединения. Втората група соли са 4 неизвестни досега съединения, чиято кристална структура е установена

заедно с колегите от Виена

с които работим, уточнява Деляна. Третата група са вещества, при които се изследва разпределението на атомите в кристалната решетка на микрониво.   
Разбира се, става дума за фундаментални научни изследвания, в които младата българка е постигнала съществени резултати. Неспециалистът почти винаги пита: за какво конкретно служи това? Защото неизкушеният и страничен за науката човек не си дава сметка, че преди да се приложи един научен продукт или метод конкретно в някаква практика, са необходими години фундаментални изследвания. Както е казал Пастьор: "Няма фундаментална и приложна наука, има наука и приложението й в практиката". Затова са нелепи напъните на българските политици да разграничават фундаменталната и приложната наука и да обясняват как иновациите били важни, не толкова науката. Смешно е наистина, понеже

без науката няма как да се стигне до иновации

Все едно да искаш да береш круши, без да си засадил дървото. Би могло, след като се установи структурата на едно неорганично вещество, да се изследва то с други методи и да се установи дали би имало някакво специално приложение. Тогава с нашия метод може да се опитаме да добавим нещо, което да подобри физичните или механичните му качества - така Деляна обяснява пътя от "голямата" наука към по-конкретните й приложения. За да усъвършенстваш практическото приложение на солите - примерно на селена или на хрома, и да измислиш технология, първо трябва да установиш научно структурата им. Дисертацията на Деляна съдържа значими методични приноси към молекулярната спектроскопия изобщо, получени чрез анализ на богат материал от експерименти - така казват рецензентите. Те са категорични, че нейният дисертационен труд е завършено фундаментално изследване в областта на неорганичните соли, отличаващо се с оригиналност на изследваните обекти и проявен висок професионализъм в научния анализ. Четири двойни соли хромати са получени за първи път от Деляна Манасиева. Тя установява, че инфрачервената спектроскопия може да се приложи успешно като бърз метод за установяване на примеси в минерали. И това е фундаментална наука, трасираща път към много широки приложни полета.

С молив и гума - идеи за милиони

Трудно е да се разкаже подробно за всички нови лауреати на наградата "Еврика". Младият изобетател инж Лазар Илчев например също е завършил природо-математическа гимназия - гимназията "Н. Обрешков" в Бургас. Профилът му е математика. Влечението му към радиокомуникациите го отвеждат в ТУ-София, където през 2000 г. завършва Факултета по комуникационна техника и технологии с магистърска степен. През 2002 г той участва в първия випуск на международната мастърска програма Advanced Techniques in Radio Astronomy and Space Science в CTH (Чалмърския технологичен университет) в Гьотеборг, Швеция. Има патент за иновация в областта на контактните системи, който разработва докато е инженер по продажбите в направление комуникационни и индустриални решения към Търговското Представителство на Тайко Електроникс (Тyco Electronics ) в София, като в момента името на компанията е TE Connectivity. Сега инж Лазар Илчев е акаунт мениджър за България в Arrow Electronics. Наградата "Еврика" му се присъжда за изобретение с приложение във фотоволтаичните системи - "Разклонителна кутия за свързване на соларна клетка, електрически диод, водещ елемент и фиксиращи средства", регистрирано като международен патент в САЩ и Европейското патентно ведомство от американската компания  TE Connectivity. Идеята си за изобретението Илчев развива на лист хартия с молив и гума, без да използва инженерен и проектантски софтуер.
С почетен диплом в същата категория - млад изобретател, е награден Велизар Шиваров, който пък създава метод за бързо откриване на мутации в кръвни проби. Методът дава възможност за бърза диагностика (за 4 часа) при рядко срещани ракови заболявания на кръвта, които у нас се установяват при около 400 души годишно.

С подчинените - строго, но приятелски

За млад мениджър пък е отличена Цветелина Николова, която е управител на фирмите, обединяващи холдинга "Белведере Груп България", и изп. директор на винарска изба "Катаржина Естейт". Цветелина е убедена, че менажирането на екип изисква умело балансиране между строгост, приятелско отношение, етичност и хармонична комуникация. За отлично представяне в конкурса с почетен диплом в същата категория е отличена пък Евгения Пеева - изпълнителен директор на фондация "Заедно в час".
Най-успешен млад фермер според "Еврика" тази година е Иван Георгиев, който през 2009 г. създава фирмата "БЛУПЛАН" за производство и търговия със земеделска продукция. Днес обработва вече 22 000 дка главно върху земи под аренда край гр. Елин Пелин и с. Дуганово, като успява бързо да усвои големи площи пустеещи земи. Основно продава зърно на българския пазар. Иска "БЛУПЛАН" да се развие като модерна земеделска компания по стандартите на ЕС, щадяща природата и допринасяща за облагородяване на полето и населените места в районите, където работи.
    В конкурса за млад фермер с диплом за отлично представяне е наградена Теодора Тодорова от София. Тя е със средно образование, занимавала се е с изобразително изкуство, а след завършването на 151-во СОУ по примера на баща си се заема с... пчеларство. Пчелите са изключително нещо, съвършен организъм, няма размотаване, всичко е с адска точност, човек може да се учи от тях на прецизност и търпение, казва Теодора. Тя лично гледа 150 кошера, прозвежда по 2-3 тона мед, представяла се е като производител дори в Брюксел. С каквото и да се занимаваш, пчелите ти липсват зимно време, твърди Теодора. 
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ