14 Юли 2024неделя01:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На БАН пак не са дадени пари за заплати

Около 6 млн. лв. не достигат за парно и ток, учените ги плащат от възнагражденията си

/ брой: 23

автор:Велиана Христова

visibility 1343

Около 6 млн. лв. не достигат отново за заплатите в БАН и през 2013 г., вместо необходимите 48 млн. лв. са дадени малко над 42 млн., стана ясно в Общото събрание (ОС) на академията вчера. Заплатите не са осигурени с държавна субсидия, няма никакви пари за издръжка на институтите, поради което те са принудени да покриват разходи за ток и парно с парите от заплатите и да ползват неплатен отпуск. Нещо повече - при отпускането на бюджет'2013  финансовото министерство и МС изрично са подчертали, че в субсидията на БАН - 59,7 млн. лв., която е замразена вече четвърта година, влизат и 1,2 млн. лв. за стипендии и издръжка на обучението на докторантите, както и възнагражденията за академиците и чл.-кореспондентите. Всичките ни усилия да осигурим парите си, са безполезни, заяви проф. Захариев от института по механика. Той призова академиците и член-кореспондентите да продължат да превеждат 30% от възнагражденията си за млади учени в академията. Докторантите в БАН въпреки мизерията получават пълния размер на стипендията си, която е 400 лв. с цел да останат млади хора в академията. Издръжката на обучението на един докторант обаче стига до 4000 лв.
След разговори с министър Дянков той обеща през януари да се дадат 7 млн. лв. допълнително на БАН, но след това реши, че ще изчака да види как академията изпълнява поръчаните й от правителството задачи, информира председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. По думите му МС бил поставил 8 задачи на академията, 4 от тях се изпълняват блестящо. Позицията е: първо да свършим работата, после да потърсим съответното възнаграждение, каза Воденичаров. Рецептата според него е БАН да получава задачи от правителството. Засега са осигурени заплатите за януари и надеждата е, че до април ще дойдат обещаните пари, добави той. Мнозинството тук нищо положително не очакваме, ще бъдете употребени по някакъв начин, но ви моля за едно - не получавайте никакви награди от това правителство, репликира проф. Захариев.
Собствените приходи на институтите от проекти намаляват поради липса на пари за съфинансиране, изгребали сме всичко, няма как вече да покриваме издръжката, заяви чл.-кор. Андон Косев. Разбирам, че чакаме задачи от МС, за да си получим парите, но трябва да се знае, че ние достатъчно съвестно си вършим работата в науката и не искаме пари даром, заслужили сме си заплатите, замразени от 4 години, добави той. Според него тежкото положение на академията има две страни - мизерията и обидното отношение от страна на властта като към хрантутници. ДУМА припомня, че в същото време висшите представители на властта и тази година си вдигнаха заплатите до над 3000 лв., учените вземат средно 570 лв.

Нови структурни промени прави академията

След като през 2010 г. БАН направи тежко преструктуриране на научните си звена, сега новото ръководство на БАН предложи на ОС пакет от промени в администрацията с цел намаляване на нейния състав. Идеите за преструктуриране са изработени от зам.-председателя на БАН чл.-кор. Николай Милошев, призна той самият вчера. Закриват се или се реформират 17 специализирани звена на академията. Центърът по нанотехнологии няма да бъде закрит, както бе съобщено преди дни в медиите - той не харчи пари, а обединява 15 института на академията, 12 вуза и 4 фирми, обясниха учени пред събранието. Звена като Ботаническата градина например минават към съответните научни направления. Централното управление на БАН се закрива и ще бъде разкрита т.нар. общоакадемична администрация, чийто състав ще е с 20% по-малък от досегашния.
Най-много възражения предизвика замисленото прехвърляне на научния архив на БАН към Централната библиотека. Научният архив се ползва за научна дейност и е създаден преди 145 години в зората на академията, той съдържа безценни документи, той е национално богатство и дори е регламентиран като национален в закона за архивите, опълчиха се учените от хуманитарните науки. Те настояват архивът да остане самостоятелно звено. Трудно е да се възстанови нещо, когато го съсипеш, заяви и проф. Лъчезар Аврамов. Според него принизяването на досегашните дирекции в отдели прави от БАН отдел на МОМН. В академията пълзят слухове, че централната администрация ще напусне централната сграда на БАН и ще бъде преместена в зоната на IV км, това вярно ли е, попита чл.-кор. Косев. Такива са намеренията, но засега няма пари за такова местене, когато се намерят, тогава ще стане и ще се мисли как да бъде използвана централната сграда, отговори Милошев. В кулоарите учените коментираха, че или се изпълнява заръката на Дянков институтите да се отделят от академичното тяло, или някой "отгоре" е хвърлил око на великолепната сграда, строена и ремонтирана след войната с лични дарения от академиците по онова време.       
   
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ