13 Юли 2024събота23:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Два астероида ни "навестиха" през уикенда

Въпреки страховитите медийни заглавия само учените наблюдаваха прелетелите близо до Земята небесни отломки

/ брой: 59

автор:Велиана Христова

visibility 1985

"Небесно тяло колкото небостъргач иде с бясна скорост. Астероид с размерите на стадион лети към Земята. Грамадни космически отломки застрашават планетата през уикенда". Такива бяха повечето заглавия в медиите, с които те удостоиха очакваното от учените приближаване на два астероида в отминалата събота. Въпреки сензационните публикации нищо лошо не се случи, астероидите долетяха и отлетяха и само телескопите на наземните обсерватории успяха да ги "уловят".
Първият астероид е новооткрит, бил е забелязан на 7 март т.г. от американския проект за наблюдение на астероиди "Каталина". Той получи индекс 2013 ЕС20 и прелетя на разстояние 130 000 км от Земята в събота сутринта. Диаметърът му е максимум 12 метра, заявиха експертите на НАСА. Точните размери се оказаха 7 м. Вторият астероид - 2013 ЕТ, е значително по-голям, диаметърът му се изчислява на 140 метра, той прелетя след 22 ч. българско време, но значително по-далеч от планетата ни - на разстояние 965 000 км от центъра на Земята, което е над 2 пъти по-голямо от това между нея и Луната.  

  
След като на 15 февруари т.г. над руския град Челябинск падна метеорит и се посипа метеоритен дъжд, причинил щети и дори наранявания на хора, жителите на планетата станаха по-чувствителни към заплахата от сблъсък на небесно тяло със Земята. Според хипотеза на руските учени падналият в Челябинск метеорит може да е бил предвестник на преминалия край земята малко по късно през февруари астероид 2012DA14 (диаметър 45 м и тегло 130 хил. тона), който бе видим дори с любителски телескоп от териториите на Азия и Австралия.  "Срещата" с него би причинила катастрофа, подобна на тази от Тунгуския метеорит, смятат руските учени. От НАСА пък заявиха, че сблъсъкът би довел до трагедия, 100 пъти по-голяма от ядрената бомба над Хирошима. А той прелетя наистина близко - на около 28 000 км от Земята. Според Татяна Бордовицина, завеждащ отдела по небесна механика и астрометрия в Томския държавен университет, "болидът над Челябинск най-вероятно е с естествен произход, не е космически боклук, т.е. парче от някой разпаднал се спътник например". Когато се приближава астероид, той може "да не е сам", а да е придружен от множество по-дребни скални късове, които да бъдат притеглени от Земята. По думите на Бордовицина тези частици могат да се появят както преди астероида, така и след него.
Астероидът 2013 ЕТ, който ни навести сега в събота, според учените е 8 пъти по-голям от този на Челябинския метеорит и се е движел със скорост 42 000 км/ч. Според оценката на Патрик Паолучи, председател на службата за астрономически наблюдения на НАСА, такъв астероид, в случай на сблъсък със Земята, би унищожил до основи цял град.  
Всъщност през март небесните гости край планетата ни са често явление. На 4 март, незабелязан от никого, освен от учените, близо до нас премина друг астероид -  2013 ЕС (ширина 12 метра), който бе на около 350 000 километра. На 20 март се очаква друг астероид, чиито размери са доста по-впечатляващи - 3,5 км! Няма обаче никаква вероятност нито един от приближаващите астероиди да се сблъска със Земята, успокояват учените от НАСА. 
Според статистиката на астрономите астероид с размерите на камион пристига в орбитата на Земята. Причината е, че гравитацията на планетата ни редовно издърпва към нейната орбита малки астероиди, които преминават покрай нея. След това те се връщат на своите издължени орбити, а на тяхно място се появяват нови. Според съобщения на специалистите симулация показва, че два астероида с размерите на миялна машина и около дузина по-малки космически скални отломки обикалят в орбита около Земята и сега.
Астрономът от Хавайския университет Робърт Джедик нарече астероидите "Розетските камъни на Слънчевата система" по време на семинар в Хънтсвил, Алабама. Според него тези минипланети могат много да ни разкажат за миналото на нашата планетна система. Близкото им преминаване е шанс за изследователите на малки тела, особено когато са с по-големи размери. Но понеже има немалко хора, които се поддават на паника заради страха си от сблъсъци с астероиди, НАСА напоследък излъчва директно в ефир наблюденията при преминаване на астероид.

Речник

Астероид. Терминът е с гръцки произход и означава "подобен на звезда" (от астер - звезда и едиос - форма). Астероидите са небесни тела на орбита около Слънцето, подобни на планетите, но с много по-малки размери. По-голямата част от откритите астероиди кръжат в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Най-големият астероид е Церера с диаметър  932 км. Други два астероида - Палада и Веста, също се смятат за големи и имат диаметри около 500 км. Смята се, че общият брой на астероидите в Слънчевата система е няколко милиона. Изчислени са орбитите на около 280 000 от тях, около 100 000 са регистрирани, а на над 12 000 са дадени имена. Около 20 астероида са открити от български астрономи и повечето от тях вече са получили своите български имена.
Метеор. Явление, което се наблюдава, когато твърдо тяло (метеорит) навлиза в земната атмосфера. Когато метеоритът е голям и преминаването му през атмосферата е видимо и придружено с гърмеж, той се нарича болид.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ