14 Август 2024сряда00:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дарителят на Свищов

Димитър Апостолов Ценов свързал името си с развитието на родния град и бъдещето на България

/ брой: 126

visibility 1582

Стефчо КИРИН


Димитър А. Ценов е роден в Свищов на 27 декември 1852 г. Въпреки че неговият баща - Апостол Н. Ценов - е бил един от най-богатите тогава свищовски търговци, той не е могъл отначало да даде на сина си подходящо образование. През 1870 г. Свищов бива опожарен и бащата на Димитър Ценов разорен. Това наложило на млaдия Димитър след завършване на Брашовската гимназия да се върне в Свищов, където не се задържал дълго. След 4-годишен упорит труд Ценов напуска отново Свищов и отива в Румъния. Там става отначало чиновник по държавните румънски железници, но благодарение на своята енергия и трудолюбие успява много скоро да смени службата си и става предприемач по постройката на румънските железници. Същевременно той не е бил чужд и на голямото дело на българските революционери. Неговото сърце е копняло също така час по-скоро да види освободена своята родина. И поради това веднага след Освобождението от 1878 г., той напуска своята работа в Румъния, за да поеме важен пост в Министерството на външните работи в София. Но много скоро Ценов се убеждава, че чиновническата кариера не е за него и отново се отдава на търговията, където неговите способности и широки връзки му помагат да натрупа завидно състояние.
Надарен с голямо трудолюбие и постоянство, той успява да допълни и закръгли своите познания. Като търговец в София, Ценов вече има солидна научна подготовка и владее няколко езика. Притежавайки най-големите човешки добродетели: трудолюбие, скромност, постоянство и мъдрост, той прекарва целия си живот в упорит труд. Неговата заветна мечта е била да внесе и той своя дял в културното и стопанското издигане на родния си край. Той е убеден, че Свищов, благодарение на своето местоположение на Дунава, пак ще придобие онова търговско значение, което е имал в миналото. В своето завещание изповядва: "Моите деди, бащи и аз намерихме нашия поминък в търговията и по традиция привързан към нея, съм твърдо убеден, че в бъдеще в България търговията и нашето търговско съсловие, ако то успее да се постави на висота, която му подобава, ще бъдат важни фактори не само за развитието и напредъка на нашето отечество, но ще имат и решаващо значение в съдбата на родината ни. Дълбоко убеден в това и от желание да бъда и аз що-годе полезен за постигане на тази цел, реших да посветя всичкия си труд на търговското поприще. И като вярвам, че по този начин мога да бъда същевременно донякъде полезен и на родния си град Свищов, тъй жестоко онеправдан от настаналите след Освобождението нови условия, определям и нареждам, щото да се основе и издържа от прихода на фонда едно Висше търговско училище, по подобие на германските висши търговски училища в Берлин."
В едно свое писмо, отправено до Свищовския градски кмет, професор Данаилов, той пише: "Аз имах една мечта да направя нещо за родния си град, в който захванах своето търговско поприще  и за българина, комуто изглежда, че по неизповедните закони на световната история, предстои още много културна борба, додето ще може да постигне своята справедлива национална и човешка кауза. Образованието, което Свищовската търговска гимназия разпространява най-успешно и ползотворно, нека се засили чрез бъдещото Висше търговско училище още повече за благото, стопанско и национално преуспяване на нашия народ и държава."
Със завещание от 1 септември 1912 г., допълнено с нотариален акт за дарение номер 24, дело номер 1964 от 1920 г., той оставя за Висше търговско училище в родния си град всичкото свое състояние, възлизащо към деня на смъртта му, 21 май 1932 г., на около 40 милиона лева. За изпълнители на завещанието оставя своите добри приятели - професор Георги Данаилов, доктор Иван Бешков, доктор Иванчов и доктор Стоян Данев.
Със закон от 29 юни 1932 г. се приема дарението и завещанието на Димитър Апостолов Ценов и се възлага на министъра на търговията, промишлеността и труда да учреди фонда и изпълни волята на дарителя. С указ номер 376 от 1 септември 1936 г. се одобрява наредба закон за откриване на Висше търговско училище "Димитър Апостолов Ценов" - град Свищов. Тържественото откриване на училището се извършва на 8 ноември 1936 г. от Цар Борис III.


Димитър Ценов

Училището, днес Стопанска академия, на името на дарителя

 

Нова партия се включва в стартиращото ляво обединение

автор:Дума

visibility 18

Жените са с по-ниски обезщетения за безработица

автор:Аида Паникян

visibility 504

/ брой: 153

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 153

Мощен взрив стресна Бургас

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 153

2300 лева средна работна заплата у нас

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 153

Готвят лицензиране на гориво от "Уестингхаус" за VІ блок

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 153

"Активни потребители":

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 153

Нов пожар в РСМ до нашата граница

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 153

ЕС критикува Скопие за диалога със София

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 153

Новият лидер на "Хамас" иска преговори с Израел

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 153

Накратко

автор:Дума

visibility 1351

/ брой: 153

От панталона до заплатата

автор:Аида Паникян

visibility 709

/ брой: 153

Примитивна пропаганда

visibility 765

/ брой: 153

Деформирани представи

visibility 727

/ брой: 153

Благодарим ви, че ни отсрамихте!

автор:Нешка Робева

visibility 509

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ