16 Октомври 2024сряда14:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пари на държавно дружество пръскани за луксозни покупки

По-голямата част от неправомерно изразходваните суми в НК "Индустриални зони" са били доброволно върнати

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 156

Финансова инспекция на АДФИ освети пълен разгул с представителните разходи в едно от държавните дружества към икономическото министерство – Национална компания "Индустриални зони“, пише segabg.com. Години наред членовете на борда на директорите са пръскали пари за лични и луксозни покупки, представяйки ги неоснователно за представителни разходи. Купувани са златни изделия, парфюми, козметика, домашни потреби и посуда. Ограниченията за какво може да се отчитат представителни разходи са нарушавани масово, като при някои членове на директорския борд почти цялата полагаема се сума е разходвана неправомерно. Това показват резултатите от финансова инспекция в компанията.
АДФИ е проверила за законосъобразност отчетените представителни разходи в дружеството за периода юни 2019 – юли 2023 г., като е анализирала тези харчове по две линии – представителни разходи по партидата на самото дружество и представителни разходи по личните партиди на отделните членове на директорския борд. През този период в борда на директорите са се извъртели общо 17 души, като са изследвани представителните на всеки един от тях. При почти всички са открити драстични нарушения, като най-сериозните като сума са при изпълнителния директор. Името и позицията не са посочени, но от документа става ясно, че изпълнителният директор е имал право според вътрешните правила на най-високи представителни разходи – 12 000 лв. на година през 2019, увеличени на следващата година на 18 000 лв.
Единственият член на борда на директорите с натрупана толкова голяма сума за представителни е лице, отчело за изследвания период 72 477 лв. Годишните лимити също отговарят на размер, възможен само за изпълнителния директор. В този период изпълнителен директор почти без прекъсване е Антоанета Иванова–Барес. Инспекторите установяват, че 48 298 лв. от цялата сума са неправомерно похарчени за разходи, които не се признават за представителни. Правилникът за прилагане на Закона за ДДС признава за представителни цели разходи за посрещане, престой и изпращане на гости и делегации, нощувки, консумация на храна и напитки, организиране на делови срещи, тържества, развлекателни мероприятия екскурзии. Вместо това изпълнителният директор е отчел разходи от рода на облекла и обувки, бижута, златни изделия, парфюми, козметика, очила, домашни потреби, ваучери и др.
Подобни недопустими разходи са отчели и много от членовете на борда на директорите, като към разходите за дрехи и обувки е добавено и гориво.
По-голямата част от неправомерно изразходваните представителни суми са били доброволно внесени по време на инспекцията – 109 220 лв. За 11 575 лв. е ангажирана пълна имуществена отговорност. Проверка в търговския регистър показва, че НКИЗ е излязла през 2022 г. на печалба в размер на 11,5 млн. лв., като сериозна част от приходите са дошли от продажба на имоти и права за тях.

Партиите, купуващи гласове, да не участват в избори

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Една справедлива и правова България е възможна

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Увеличават се жените на ръководни позиции

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Световният дълг е на път да надхвърли 100 трлн. долара

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

БДЖ планира повече връзки между Северна и Южна България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

ЕК с нови правила за мигрантите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Ескалира напрежението между Сеул и Пхенян

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Дипломатическа война между Индия и Канада

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 197

Да се ядосаме!

автор:Юлия Кулинска

visibility 0

/ брой: 197

Знаем проблемите, имаме експертите и решенията

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 197

Аз съм десницата на левицата!

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 197

Опит пореден

автор:Евгени Гаврилов

visibility 0

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ